hirdetés

Az antipszichotikumok több mint felét „off label” írják fel

Az antipszichotikumok igen hasznosak a szkizofrénia és az egyéb pszichózisok kezelésében. Bipoláris affektív zavarban és enyhe demenciában történő alkalmazásnak számos veszélye van.

hirdetés

Az antipszichotikumok (más néven neuroleptikumok vagy major nyugtatók) elsőként választandó farmakológiai lehetőségek az olyan súlyos mentális betegségekben, mint a szkizofrénia és az egyéb pszichózisok. Ugyanakkor egyre gyakrabban írják fel a bipoláris affektív zavar és enyhe demencia kezelésére is. Bár alkalmazzák, de rutinszerűen nem ajánlottak depresszióban, alvászavarokban, vagy obszesszív-kompulzív megbetegedésben („kényszerbetegség”). Az antipszichotikumok rendelése számos mellékhatásuk miatt is óvatosságot igényel: az első generációs szereknek extrapiramidális mellékhatásaik vannak, a második generációsok mellett súlynövekedés, a lipid- és cukoranyagcsere szabályozásának zavarai következhetnek be. A nemzetközi ajánlások nyomatékosan figyelmeztetnek a testtömeg index, a cukor- és lipidanyagcsere rendszeres ellenőrzésére – különösen ismételt felírás, hosszú adagolás esetén.

Egyes nemzeti ajánlások javasolhatják az antipszichotikus szerek alkalmazását pszichotikus depresszió ritka eseteiben, és egyéb kezelésekkel dacoló súlyos depresszióban vagy obszesszív-kompulzív megbetegedésben. A klinikai gyakorlatban viszont számos esetben „off label” kerül felírásra, azaz olyan esetekben, melyekben nem áll fenn súlyos mentális betegség, illetve nincs pontos diagnózis. Néha a komplex, vagy a kezeléssel szemben rezisztens obszesszív-kompulzív megbetegedésben, szorongásban és személyiség-zavarokban adják az antidepresszánsok mellé. Bár alvászavarokban is használatosak, felírásukat a guideline-ok mellékhatásprofiljuk miatt ezekben az esetekben nem javasolják. A borderline személyiség-zavarokban rövid (maximálisan egy hetes) antipszichotikus kezelés segíthet a krízis-helyzetekben, vagy olyan esetekben, amikor társult pszichotikus tünetek is fennállnak.

Egy 2014. december 18.-án a BMJ Open-ben online megjelent közleményben Dr. Louise Marston (University College, London) és munkatársai megvizsgálták az Egyesült Királyság elsődleges orvosi ellátásában az antipszichotikumok felírását és a felírások indikációit. Legtöbbször nőknek, idősebb embereknek, valamint a szociálisan és anyagilag hátrányos helyzetűeknek írták fel a gyógyszereket. Az idősek érzékenyebbek az olyan mellékhatásokra, mint a mozgási zavarok, vagy a kardiometabolikus zavarok.

Az adatok a The Health Improvement Network-ön (THIN) keresztül olyan primér orvosi adatbázisből származnak, mint a Clinical Practice Research Datalink (CPRD), mely a rutin klinikumot és annak adminisztrációját tartalmazza. A THIN adatok, valamint a CPRD adatok a „Vision” szoftvert használó praxisokból származnak, és kutatások számára anonim módon hozzáférhetők. Az adatok tartalmazzák többek között a tüneteket, a diagnózisokat, a demográfiát és gyógyszerfelírásokat. Minden receptfelírás jól dokumentálva hozzáférhető – kivéve a clozapin, melyet nem az elsődleges ellátásban, hanem leginkább a nagyobb kórházak ambulanciáin írják fel. A leggyakrabban használt első generációs gyógyszerek a haloperidol, a chlorpromazin és a trifluoperazin voltak, míg a második generációs anyagok között az olanzapin, a quetiapin és a risperidon foglalták el az első helyeket.

2007 és 2011 között 47 724 személynek írtak fel antipszichotikus gyógyszereket, közülük 13 941-en első generációs, 27 966-an második generációs gyógyszereket kaptak. A betegek átlagos követése 2,4 évig volt lehetséges. A nőknek valamivel gyakrabban írtak fel antipszichotikumokat, mint a férfiaknak (RR: 1,092, 95%CI 1,088-1,095). Jóval nagyobb volt a különbség az 80 év fölötti idős emberek és a 40-49 év közötti középkorúak gyógyszerelése között (RR: 2,234, 95%CI 2,222-2,246), valamint a súlyosan és kevésbé deprimáltak között (RR: 3,487, 95%CI 3,567-3,606). Az első generációs antipszichotikumot kapók kevesebb, mint a felénél a diagnózis a pszichózis/bipoláris zavar volt, a haloperidolt kapók 27%-ánál szkizofrénia, bipoláris affectiv zavar, vagy egyéb nem organikus pszichózis volt, a chlorpromazint kapóknál ezek a diagnózisok 35%-ban álltak fenn. A második generációs gyógyszerek esetén a quetiapint kapók 36%-ánál, az olanzapint kapók 62%-ánál állt fenn valamilyen súlyos mentális betegség diagnózisa.

A súlyos mentális betegség diagnózisa nélküli felírások között a leggyakoribb indokok a szorongás, a depresszió, a demencia, az alvászavarok, és a személyiség zavarok fordultak elő. Pl. haloperidol esetén az előző sorrendben 16%, 27%, 31%, 15% és 3%, míg a risperidon esetén 14%, 22%, 12%, 11% és 4%. Az előírt dózisok kisebbek voltak, a gyógyszerelés időtartama rövidebb volt pl. a szkizofréniában alkalmazottnál.

Az angol Department of Health és az amerikai US Food and Drug Administration egyaránt figyelmeztetnek az antipszichotikumok demenciában való felírásának veszélyeire.  

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. BMJ Open

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.