hirdetés

Az aspirációs tüdőgyulladás kórismézése és kezelése

Főbb tézisek:
1. A közösségben szerzett tüdőgyulladások 6–9%-a aspirációs pneumonia (AP). Az ok a szájgaratból vagy a gyomorból származó, baktériumokban gazdag vagy alacsony pH-értékű fertőző anyag aspirációja. Bizonyos betegségek elősegítik az aspirációs tüdőgyulladás kialakulását.
 2. Az AP többnyire szubakut vagy krónikus lefolyású. Levertség, köhögés, légszomj, láz, mellkasi fájdalom, vérköpés, éjszakai izzadás és fogyás a gyakori tünetek. Jellemző a beszűrődések elhelyezkedése (S2; S6; [S8]–S10). Fontos a hasonló tünetekkel járó, de akut lefolyású, abakteriális aspirációs pneumonitis elkülönítése.
3. Az AP gyakran anaerob kórokozók részvételével okozott kevert fertőzés következménye. Főbb kórokozói az anaerobok mellett a Streptococcus pneumoniae, a Staphylococcus aureus és a Haemophilus influenzae, valamint a kórházakban halmozottan előforduló Gram-negatív bélbaktériumok (Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa).
 4. Az AP kórisméje az aspiráció gyanúján vagy tényén, a tüneteken és a jellemző elhelyezkedésű beszűrődések kimutatásán, a fertőzésre utaló laboratóriumi értékeken alapul. Az antibiotikumválasztásnak a kórokozók várható spektrumához (köztük a Gram-negatív bélbaktériumokhoz és az anaerobokhoz) kell igazodnia. Ha P. aeruginosával vagy Staphylococcusokkal is számolni kell, akkor a gyógyszert eszerint kell megválasztani. Komplikált esetekben legalább 14–21 napig, beolvadás vagy tüdőtályog esetén a radiológiai lelet negatívvá válásáig kell folytatni az antibiotikum-kezelést.

 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
S. R. Ott ?ˇ H. Lode
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.