hirdetés

Az E-cigaretták szerepe a dohányzásról való leszokásban

Előzetes megfigyelések szerint az elektronikus cigaretták („e-cigaretták”) rendszeres használata segíti a dohányosokat a teljes, vagy legalábbis részleges leszokásban, de további bizonyítékokra van szükség, hogy nyugodt szívvel javasolhassuk betegeinknek ezt a leszoktató eszközt. 

hirdetés

A Cochrane-féle, 2014. december 17.-én megjelent nagy retrospektív analízis szerint e-cigaretta segítségével a placebóhoz képest kétszeresére nő a leszokás lehetősége, azaz legjobb esetben akár 20-30%-osra is emelkedhet a siker. Ugyanakkor a kutatók figyelmeztetnek, hogy csak kevés vizsgálatban igazolódott az e-cigaretták valódi hatásossága, és a bizonyítékok statisztikai ereje sem túl nagy. Az oxfordi Egyetemen működő Cochrane Tobacco Addiction Group tudományos munkatársa, a közlemény társszerzőnője, Jamie Hartmann-Boyce doktorandusz azt nyilatkozta a Medscape Medical News-nak, hogy „ez csak az első lépés ebben a kérdésben, hiszen sok egyéb, már bizonyított leszoktatási módszer ismeretes”.

A kutatók 2004 és 2014 között megjelent, regisztrált és kontrollált klinikai vizsgálatok adatait gyűjtötték össze a Cochrane Central Registerből, az EMBASE-ből, a MEDLINE-ból és egyéb helyekről. A beválasztási kritériumoknak 13 komplett vizsgálat felelt meg, melyek közül 2 randomizált, 11 kohorsz vizsgálat volt. A randomizált vizsgálatokban 662 egyénen összehasonlították az e-cigaretták és a placebó (nem nikotinos) e-cigaretták hatásosságát. Kiderült, hogy az „aktív” e-cigarettát használók jóval gyakrabban tartják magukat távol a dohányzástól az első 6 hónapban, mint a placebó e-cigarettát szívók (9% vs 4%, RR: 2,29). De, mint említettük, a bizonyítékok minősége elég silány. Szintén látták, hogy a dohányzást, a naponta elszívott nikotin-mennyiséget az e-cigarettát használók 36%-a, a placebót használók csak 27%-a (RR: 1,31) tudta némileg csökkenteni. A nikotin-tapaszt használókkal összehasonlítva gyakorlatilag azonos volt az e-cigarettát használók 6 hónapos absztinencia-aránya (RR 1,26). A nikotin-fogyasztás napi mennyiségét az e-cigarettát használók nagyobb arányban tudták csökkenteni, mint a tapaszt használók: 61% vs 44% (RR: 1,41), bár az eredmények statisztikai ereje itt sem volt túl jó.

„A mi szemszögünkből a kiindulási alap máris bíztató, ezért további vizsgálatokat szeretnénk látni. Például az e-cigaretták és a tradicionálisan már régóta használt nikotin-pótló eljárások (tapaszok, rágógumik) összehasonlítása igen hasznos lenne mondjuk 100 vizsgálatban és 50.000 betegen.” Kilenc vizsgálat egyébként jelenleg is folyamatban van, eredményeiket viszont csak pár év múlva ismerjük meg. E várakozási és megfigyelési időszakban az e-cigaretták technológiája is változik. A rendelkezésre álló vizsgálati adatok szerint az e-cigaretták nem okoznak súlyos mellékhatásokat, biztonságosnak nevezhetők – bár az ezt alátámasztó adatok is hiányoznak. (Ugyanakkor az amerikai gyermekgyógyászok 2014. évi találkozóján elhangzott friss közlemény hangsúlyozza, hogy a tradicionális cigarettákkal megegyező módon az e-cigaretták használata sem javasolt gyermekek közelében, mert az ilyen módon okozott passzív dohányzás árthat azoknak, de a gyermekekre nézve egyéb károsodásokkal is járhat: a cigaretta felrobbanása égéseket okozhat, légzési problémák, szem-irritációk, fejfájás, hányinger, stb. jelentkezhet)(Kling).    

Sajnos még aktív kezeléssel sem megy 10% fölé a dohányzásról véglegesen leszokók aránya, ezért a dohányzást éppen most abbahagyókat nem is veszik figyelembe a vizsgálatokban, hiszen igen nagy (90% körül van) a visszaesők száma. „Tudjuk, hogy nagyon nehéz a tartós leszokás, ezért minden új eljárást örömmel veszünk, de ez önmagában sajnos nem jelenti az igen komplex probléma megoldását” – jelentette ki Hartmann-Boyce. Sok ember megpróbál leszokni, de nem sikerül. Újra megpróbál leszokni, és újra nem sikerül, de a következő próbálkozásnál már esetleg sikerülhet. Ezért jó, ha többféle lehetséges leszoktató módszer és többféle eszköz áll rendelkezésünkre.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Psychiatry

2. The Cochrane Library

3. Medscape Medical News from the American Academy of Pediatrics (AAP) 2014 National Conference and Exhibition

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Tisztelt FELELŐSEN ÉS RACIONÁLISAN GONDOLKODÓK!

Melegen ajánlanám figyelmükbe a nemzetközi orvosi kezdeményezést:

https://sciencecig.wordpress.com/move/

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.