hirdetés

Az Ebola-vírus 470 nap után is fertőzőképes

Egyértelműen tovább életben maradhat az Ebola vírus a herékben, mint ahogy azt eddig feltételezték.

hirdetés

Tavasszal egy kisebb Ebola-járványt indított el az a guineai férfi, aki megbetegedése után 470 nappal szexuális úton adta tovább a vírust. A Clinical Infectious Diseases tudósított arról, hogy a férfi ejakulátumában még 531 nap után is kimutatható volt a kórokozó.

A WHO 2015 végén Ebola-mentesnek nyilvánította Guineát. Ekkor már 42 napja – ami az inkubációs idő duplája – nem volt újabb megbetegedés. Március közepén azonban az ország második legnagyobb városában, N’Zérékorében váratlanul újra felütötte fejét a vírus. Rövid időn belül tíz új beteget regisztráltak, közülük nyolcan meghaltak. A vírus terjedését ezután sikerült megfékezni.

Mivel N’Zérékoré az esőerdő mellett fekszik, feltételezték, a kórokozó a vadállatok közvetítésével került elő ismét. A vírus szekvenálása azonban más nyomra terelte a kutatókat. A hamburgi trópusi betegségek vizsgálatával foglalkozó Bernhard Nocht Intézet Sophie Duraffour vezette csoportja arról számolt be, hogy a gének feltűnő egyezést mutattak a 2014-es guineai járvány vírusaival.

A kutatócsoportnak sikerült azonosítani egy túlélőt, akinek szexuális kapcsolata volt az egyik új beteggel. A férfi megbetegedése óta 470 nap telt el, ejakulátumában azonban kimutatták az vírust. Az eddigi leghosszabb idő két fertőzés között 284 nap volt, és a fertőzést akkor is egy férfi adta tovább szexuális úton. A mostani esetben a kórokozók még 531 nappal a férfi megbetegedése után is kimutathatók voltak.

Köztudott, hogy az Ebola-vírus a betegség lecsengése után is átadható szexuális úton. A férfiak heréje ugyanis egy „immun-privilegizált” szerv, melyben a kórokozók védve vannak az immunsejtek támadásától.

Általában a vírusok fertőzőképessége fokozatosan csökken, mivel örökítőanyaguk folyamatosan változik. A mutációk során a fehérjék elveszítik a fertőzéshez szükséges funkciójukat, miközben szaporodóképességük megmarad a megfertőzött szervezetben.

Az, hogy ebben az esetben ez nem így történt, az Ebola-vírus szokatlanul alacsony mutációs-rátájával lehet összefüggésben. Duraffour szerint ez hatszor alacsonyabb, mint a vírusoknál szokásos mutációs-ráta. Ennek okát még nem sikerült megállapítani. Az eset azonban azt mutatja, hogy a nyugat-afrikai Ebola-járvány vége után sem zárható ki, hogy újra felüti fejét a betegség. Továbbra is fokozott figyelem szükséges, hogy az első megbetegedésekre gyorsan tudjanak reagálni, megakadályozva ezzel egy újabb nagy járványt.

 

Forrás: Aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.