hirdetés

Az edavaron szájon át szedhető formában is elérhető

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóváhagyta az edaravon orális változatát (Radicava ORS) felnőttek amyotrophiás lateral sclerosisának (ALS) kezelésére.

hirdetés

Az edaravon egy pyrazolon szabad gyök fogó (scavenger), csökkenti az ALS megindulásában és progressziójában is – vélhetően – szerepet játszó oxidatív stressz hatásait.

A edaravon eredeti, infúziós formáját Radicut néven 2015-ben Japánban hagyták jóvá a stroke utáni gyógyulás segítésére, majd az USÁ-ban Radicava néven 2017-ben törzskönyvezték a stroke és az ALS kezelésére. A Radicava ORS viszont az orális kiszerelésének köszönhetően a betegek segítség nélkül, otthon is használni tudják: éjszakai éhezés után reggel kell bevenni, vagy tápszondán a gyomorba juttatni.  

Az orális szer adagolása megegyezik az intravénás formula adagolásával: a kezelés egy 14 napon át tartó, naponkénti adagolással kezdődik, amit egy 14 napos gyógyszermentes periódus követ.  Ezután 10-14 napig naponta kell szedni a szert, majd újabb 14 napos szünet következik. Az amerikai Food and Drug Administration szerint a perorálisan adagolt Radicava ORS aktív hatóanyagának szérumszintje az intravénásan adott gyógyszer szintjével megegyezik. Az FDA eredetileg a 137 random módon i.v. Radicava kezelésben, vagy placebóban részesített japán betegen szerzett tapasztalatok alapján törzskönyvezte.

24 hét után az edaravon kezelést kapott betegeknél a klinikai felmérések alapján csökkent a betegség és a napi tevékenység romlása a placebót kapott betegekhez képest. Leggyakoribb mellékhatások a zúzódások, a járászavarok és a fejfájás voltak.  Az orális kiszerelésű Radicava ORS mellett fáradtság is jelentkezhet. Mindkét kiszerelés súlyos mellékhatása allergiás reakciókhoz köthető, közöttük csalánkiütés, egyéb bőrkiütések és nehézlégzés jelentkezhet.  A Radicava ORS felírási tudnivalóit, a kockázat egyéb információit online elérhető ismertető tartalmazza.

Az ALS, más néven motor neuron betegség (MND) egy ritka neurodegeneratív betegség, az USA-ban a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint mintegy 16.000 állampolgárt érint. Európában 100.000 személy/évenként régebben kb. 2,13 esettel lehetett számolni. Férfiaknál valamivel gyakoribb, rendszerint spinálisan indul. A betegséget az amerikaiak egy 37 éves korban elhunyt baseball játékos után gyakran Lou Gehring-kórnak nevezik. A világra szóló tudós, Stephen Hawking különleges segédeszközök segítségével évtizedekig élt a betegséggel. Az „Ice Bucket Challenge” mozgalom célja, hogy neves személyiségek a saját fejükre öntött vödörnyi jeges vízzel hívják fel a figyelmet a betegségre és a kutatások fontosságára.

Forrás:

Brooks M. FDA appoves oral form of ALS drug edaravone. Medscape Medical News > FDA Approvals. May 13, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.