hirdetés

Az edzés csökkenti a máj zsírtartalmát nem alkoholos zsírmájbetegségben

Egy új szisztematikus áttekintés és metaanalízis szerint a nem alkoholos zsírmájbetegségben (NAFLD) szenvedő betegek májának zsírtartalmát a testmozgás -még fogyás hiányában is- jelentősen képes csökkenteni.

hirdetés

A kezelésre adott válasz eléréséhez a fogyástól függetlenül 750 feladat metabolikus ekvivalens (MET)-perc/hét edzésadag – vagy heti 150 perc gyors gyaloglás – volt szükséges. (A feladat anyagcsere-egyenértéke (MET) annak objektív mérőszáma, hogy egy személy testtömegéhez viszonyítva milyen arányban fogyaszt energiát bizonyos fizikai tevékenység végzése közben egy megegyezés szerint 3,5ml oxigén/kg/perc referenciaértékhez viszonyítva, ami nagyjából megegyezik a nyugodt ülés során elhasznált energiával.)

Dr. Jonathan Stine (Hershey Medical Center, Hershey, Pennsylvania) és munkatársai a The American Journal of Gastroenterology folyóiratban online megjelent munkájukban eredményeik alapján azt a következtetést vonták le, hogy jóváhagyott gyógyszeres kezelés vagy gyógymód hiányában minden NAFLD-ben szenvedő beteg számára javasolt az életmód módosítása, az étrend megváltoztatása és a

A tanulmány szerzői azt írják, hogy a gyakorlati edzés, amely magában foglalja a fizikai erőnlét javítását célzó tervezett és strukturált fizikai tevékenységet, számos előnnyel jár a NAFLD-ben szenvedő betegek számára. Az előnyök közé tartozik a májzsír csökkenése, a fizikai erőnlét, a testösszetétel, az érrendszeri biológia és az egészséggel összefüggő életminőség javulása.

Nem világos azonban, hogy a gyakorlati edzés eléri-e a májzsír 30%-os vagy nagyobb relatív csökkenését, ami a klinikailag minimális különbségnek tekinthető, és a szövettani válasz helyettesítője vagy a májfibrózis javulása.

Szisztematikus metaanalízisükben Stine és munkatársai az MRI-vel mért májcsökkenés bizonyítékait elemezték a különböző dózisokban végzett edzésre adott válaszként, ahol a 30%-os vagy annál nagyobb relatív csökkenés volt az elsődleges végpont. Olyan randomizált, kontrollált vizsgálatokat elemeztek, amelyekben a NAFLD-ben szenvedő felnőttek edzésprogramokban vettek részt.

Az elemzett 14 vizsgálat összesen 551 résztvevőt tartalmazott. A betegek átlagéletkora 53 év, az átlagos testtömegindexük 31 kg/mg 2 volt. Az edzésprogramok időtartama 4 és 52 hét között változott, és különböző típusú gyakorlatokat tartalmazott, mint például aerob, nagy intenzitású intervallum, rezisztencia és aerob+ rezisztencia edzés. A testedzések egyetlen vizsgálatban sem eredményeztek a szövettani válaszhoz szükséges klinikailag jelentős súlycsökkenést (7-10%). Az átlagos fogyás körülbelül 2,8% volt az edzésen részt vevők körében. Összességében hét, 152 résztvevőt felölelő vizsgálatban tapasztalták az MRI-vel mért májzsír 30%-os vagy annál nagyobb relatív csökkenését, amely 34%-os volt az edzésben részt vevők és 13%-os a kontroll csoport esetén.

Általánosságban elmondható, hogy az edzésen részt vevők 3,5-szer nagyobb valószínűséggel érték el az MRI-vel mért májzsír 30%-os vagy annál nagyobb relatív csökkenését, mint a kontroll csoport tagjai. A testgyakorlást végző 338 személynél a májzsír átlagos abszolút változása -6,7% volt, a kontrollcsoportba tartozó 213 betegnél pedig -0,8%. Az MRI-vel mért májzsír abszolút változásának összesített átlagos különbsége az edzést végzőknél a kontrollhoz képest -5,8% volt.

Az MRI-vel mért májzsír relatív változását illetően a kutatók kilenc vizsgálat 195 betegének adatait elemezték – közülük 118-an edzésprogramokat végeztek, és 77-en tartoztak a kontroll csoportokba. Az átlagos relatív változás -24,1% volt az edzést végzők és +7,3% a kontroll személyek csoportjában. A edzést folytatók és a kontrollok közötti relatív változás összesített átlagos különbsége -26,4%.

Mind a 14 vizsgálatban a heti 750 vagy annál több MET-perces edzés jelentős választ eredményezett. Ez heti 150 perc közepes intenzitású testmozgásnak, például tempós gyaloglásnak, vagy heti 75 perc erőteljes intenzitású gyakorlatnak, például kocogásnak vagy kerékpározásnak felel meg. A heti 750 MET-perces programot teljesítő résztvevők MRI-vel mért májzsírja -8%-os abszolút és -28,9%-os relatív átlagos különbséget mutatott a hetente 750 MET-percnél kevesebbet mozgók -4,1% és -22,8%-ával szemben. A heti 750 vagy több MET-perces edzés a résztvevők 39,3%-ánál az MRI-vel mért májzsír 30%-os vagy annál nagyobb relatív csökkenését eredményezte, szemben a heti 750-nél kevesebb MET-perces edzést teljesítők 25,7%-ával.

Az edzésre adott válasz független volt a klinikailag jelentős, több mint 5%-os testtömeg-csökkenéstől, tehát a testsúlycsökkenés a korábbi feltételezésekkel szemben nem volt a májszövettan jelentős javításához.

Stine és munkatársai kutatásaik folytatásaként közvetlenül hasonlítják össze a heti 750 MET-perces és heti 1000 MET-perces testmozgást a biopsziával bizonyított, nem alkoholos steatohepatitisben vagy a NAFLD progresszív típusában szenvedő felnőttek szokásos klinikai ellátásával.

A testmozgás a májzsír csökkentése mellett más előnyökkel is jár, mint például a kardiorespiratorikus fittness, a testösszetétel és az erek biológiája is javul.

Dr. Jill Kanaley hasonló kutatásában azt találta, hogy a közepes és nagy intenzitású testmozgás csökkentheti az intrahepatikus lipidtartalmat és a NAFLD kockázati tényezőit, függetlenül a hasi zsír- vagy testtömeg-csökkenéstől.

 

Forrás:

Stine, J.G., Kara DJ., Zach P et. al: Exercise Training Is Associated With Treatment Response in Liver Fat Content by Magnetic Resonance Imaging Independent of Clinically Significant Body Weight Loss in Patients With Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis. The American Journal of Gastroenterology ():10.14309/ajg.0000000000002098, January 30, 2023. | DOI:

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.