hirdetés

Az éjszakai vérnyomásesés prognosztikai jelentősége

A kóros éjszakai vérnyomásesés prognosztikai értékű a kardiovaszkuláris események szempontjából, függetlenül attól, milyen a beteg szisztolés vérnyomásának 24 órás átlagértéke.

hirdetés

Egy nagy metaanalízis szerint a hipertóniás betegek éjszakai vérnyomásesése prognosztikai jelentőséggel bír – függetlenül a 24 órás mérés során észlelt szisztolés értékektől.

A 2016. február 22.-én a Hypertension c. folyóiratban Dr. Gil Salles (Universidade Federal do Rio de Janeiro)  első szerzőségével megjelent metaanalízis tanúsága szerint az ambuláns vérnyomásmonitorozás lehetőséget ad a beteg kardiovaszkuláris morbiditási és mortalitási kockázatának a felmérésére is.

Az Ambulatory Blood Pressure Collaboration in Patients With Hypertension (ABC-H) nemzetközi vizsgálatba három kontinens 17 312 olyan, magas vérnyomásban szenvedő betegét vonták be, akiknél folyamatos vérnyomásmonitorozást végeztek. Értékelték a szisztolés vérnyomás éjszakai-nappali arányát (systolic blood pressure night-to day ratio, SBP-NDR), a tradícionális süllyedés/nem süllyedés csoportokat, és az éjszakai vérnyomás-esés négy alcsoportját az következőkben definiálták: extrém süllyedés (SBP-NDR ≤0,8), redukált süllyedés (SBP-NDR >0,9 és ≤1,0), reverz süllyedés (SBP-NDR >0,10) vs. normál süllyedés (SBP-NDR >0,8 és ≤0,9).

A vizsgálat elsődleges végpontja az összes halálos és nem halálos kardiovaszkuláris esemény (CVE) volt, de külön-külön számba vették a koronária történéseket, a stroke-okat, a bármely okból bekövetkező -,  valamint a kardiovaszkuláris mortalitást is. A vizsgált, betegek körében összesen 1769 CVE történt. Az átlagos 24 órás szisztolés vérnyomás 131-140 Hgmm között mozgott, az éjszakai/nappali szisztolés vérnyomás aránya 0,88-0,93 volt. Az igazított kockázati arány a koronária történésekre és a stroke-ra 1,12 volt, az összes CVE-re 1,15-től 1,23-ig terjedt (ez utóbbi a kardiovaszkuláris mortalitást jelzi). A vérnyomás éjszakai csökkenésének elmaradása az összes kedvezőtlen esemény előrejezője volt, a reverz csökkenés (azaz a vérnyomás éjszakai emelkedése) hordozta a legrosszabb prognózist, a kedvezőtlen események kockázati aránya (HR) 1,57-től 1,89-ig terjedt. A redukált süllyedés a normál süllyedéshez képest 27%-kal több kardiovaszkuláris eseményt jelzett. Az extrém süllyedést mutató betegek kockázata kiválóan befolyásolható volt antihipertenzív gyógyszerekkel (p<0,001), a kezelt betegek esetén ugyanis valamivel alacsonyabb volt a kockázat, mint a normál süllyedést mutatóknál (HR 0,72). míg a nem kezelt betegeknél megemelkedett (HR 1,92).

Az extrém süllyedést mutatóknál nem szignifikánsan, de megnőtt a CVE-k, a koronária események, és a stroke kockázata, az összes mortalitás és a kardiovaszkuláris mortalitás viszont szintén nem szignifikánsan, de csökkent. Az extrém süllyedés kezelt betegeknél nem jár megnőtt kockázattal, sőt némi védelmet is nyújt a CVE-k ellen (HR 0,72), de a nem kezelt esetekben jelentősen emelkedik a CVE-k kockázata (HR 1,92). Ez magasabb, mint a redukált süllyedés esetén megfigyelt kockázattal (HR 1,3) és kb. azonos a reverz süllyedés esetén mért kockázattal (HR 1,8).

Egy régebbi, belga metaanalízis szerint csak a reverz süllyedést mutató betegek kardiovaszkuláris kockázata növekszik (Fagard), ebben a vizsgálatban viszont a normálhoz képest redukált süllyedés is esetén is növekedett a kockázat. Bár az extrém süllyedés a belga vizsgálat szerint is némileg véd a mortalitás ellen, de egy japán vizsgálat azt mutatta, hogy kezeletlen hipertóniás idős betegeknél jövőbeli stroke-ot jelez (Kario).

Az éjszakai vérnyomásesés egymástól eltérő prognosztikai hatásának hátterében ortosztatikus hipertenzió, túlzott reggeli vérnyomás-hullám, a vérnyomás-formák különbözőségei, az extrém süllyedés esetén a megnövekedett arteriális merevség húzódhat meg, de szerepet játszhatnak az eltérő antihipertenzív kezelések is. 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Heartwire from Medscape

2. Hypertension

3. Journal of Human Hypertension 

4. Hypertension 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.