hirdetés

Az ekcéma növeli a csonttörések kockázatát

Számos vizsgálat szerint ekcémás, illetve az atópiás dermatitiszes betegek csontrendszerében alacsonyabb az ásványianyag tartalom. Egy újabb vizsgálatban szintén azt találták, hogy ekcémás bőrbetegségben szenvedőknél magasabb a csonttörések kockázata.

hirdetés

Egyes vizsgálatok szerint az ekcémás, illetve az atopiás dermatitiszses betegek csontrendszerében alacsonyabb az ásványianyag tartalom. Haeck IM, Hamdy NA, Timmer-de Mik L, et al. Low bone mineral density in adult patients with moderate to severe atopic dermatitis. Br J Dermatol 2009;161:1248-1254. A szerzők 125 mérsékelt, vagy súlyos atopiás dermatitisben szenvedő beteg lumbális csigolyáinak és  csípőcsontjának ásványianyag sűrűségét (Bone Mineral Density, BMD) mérték a kettős energiájú röntgen-abszorpciometriás vizsgálattal (Dual Energy X-ray Absorptiometry, DEXA). Számoltak a betegek által használt topikus és orális kortikoszteroidok kumulatív dózisával, az életmóddal, a csontmetabolizmus biokémiai paramétereivel és a betegség aktivitásával (a thymus és aktiváció-szabályozott kemokin = TARC szérum koncentrációjával). Oszteoporózist mutattak ki 6 betegnél (4,8%), oszteopéniát pedig 41 betegnél (32,8%). A betegek kb. egyharmada (30,4%-a) mínusz 1-nél rosszabb Z-score-ral* (alacsony csont ásványianyag tartalommal) rendelkezett, ez a férfiak 43,8%-ánál, a nők mindössze 16,4%-ánál fordult elő. Nem volt szignifikáns összefüggés az alacsony BMD és a csontanyagcsere biokémiai paraméterei, a szérum TARC-szintek és az utóbbi 5 évben alkalmazott kortikoszteroidok mennyisége között sem. Ennek alapján feltételezhető, hogy az 5 évnél régebbi kortikoszteroid használat, illetve a bőrbetegség alapjául szolgáló gyulladásos folyamat (vagy mindkettő) felelős a BMD csökkenéséért.

Az összefüggés nem ilyen egyértelmű, hiszen pl. egy másik közleményben Van Velsen SG, Haeck IM, Knol MJ, et al. Two-year assessment of effect of topical corticosteroids on bone mineral density in adjults with moderate to severe atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol 2012;66:691-693. éppen azt bizonyítják, hogy a helyileg alkalmazott különféle kortikoszteroidok (hidrokortizon, clobetazon, triamcinolon, flumetazon, betamethazon, fluticazon, mometazon,dezoximetazon, clobetazol) nem befolyásolják az atopiás dermatitiszben szenvedő felnőttek BMD-jét.

A 2014. december 13.-án a Journal of Allergy and Clinical Immunology megjelent közlemény Garg NK, Silverberg JI. Ekcema is associated with ospeoporosis and fractures in adults: a US population-based study. J Allergy and Clin Immunol. Published online December 13, 2014. doi:10.1016/j.jaci.2014.10.043. szerint ekcémás bőrbetegségben szenvedőknél magasabb a csonttörések kockázata. A közlemény szerzői, Dr. Nitin K. Garg és Dr. Jonathan I.Silverberg (Department of Dermatology, Department of Prevention Medicine and the Department of Medical Social Sciences, Northwester University, Chicago, Illinois) azt a hipotézist fogalmazták meg, hogy az ekcéma és a csonttörések fokozott kockázatában részint a krónikus gyulladásos folyamat, részint a betegek helyi- és szisztémás kortikoszteroid szedése játszhat szerepet. Továbbá a viszketés elleni próbálkozások, a többször megszakított alvás, és a társult mentális problémák miatt gyakoribbak a sérülések és a balesetek is ezeknél a betegeknél.

A konkrét vizsgálatban a szerzők a National Health and Nutrition Examination Survey 2005-ből és 2006-ból származó adatait értékelték. A kérdőíveken szerepel az utóbbi hónapokban történt kortikoszteroid-használat, a fizikális- és a labor- és a DEXA-vizsgálat eredményei. Vizsgálták a dohányzást, alkoholfogyasztást, csonttöréseket, és az életkornak, nemnek, etnikumnak megfelelő BMD értékeket. A 4972, 20 és 85 év közötti betegekben az ekcéma prevalenciája 7,4%-os volt (95%CI 6,5-8,3%), a bármely csonttörésé 32,3% (95%CI 30,7-33,9%), ebben a csípő-, vagy gerinctörés 3,9% volt (95%CI 3,3-4,6%).

Az ekcémásoknál szignifikánsan alacsonyabb BMD értékeket mértek a teljes femuron, a trochanteren, a lumbális gerincen, de nem volt alacsonyabb a csont ásványianyag tartalma a combnyakon. Az ekcémás felnőtteknél 48%-kal magasabb volt a bármelyik testtájon bekövetkező csonttörések kockázata az ekcémában nem szenvedőkéhez képest (illesztés utáni Odds arány: 1,48 (95%CI 1,10-1,99, p=0,01). Ezen belül a csípő, illetve gerinctörések kockázata még jelentősebben emelkedett (illesztett OR: 1,87, 95%CI 1,02-3,43, p=0,04). Az oszteoporózis gyakorisága egyenes arányban állt a legalább egy hónapig – vagy hosszabban – alkalmazott orális kortikoszteroid kezeléssel (illesztett OR: 1,44, 95%CI 1,05-1,99, p=0,02).

A szerzők szerint az ekcémában szenvedő betegeknél kedvezőnek látszik a DEXA vizsgálat igénybevétele, különösen azért, mert az oszteoporózist ezekben az esetekben nem vesszük észre. Az ekcémás betegeket az oszteoporózis csökkentésének lehetőségéről fel kell világosítani. A vizsgálat hiányossága, hogy a résztvevők csak egy kis hányada számolt be arról, hogy jelenleg is használ-e kortikoszteroit. A betegséghez társuló komorbid pszichológiai és viselkedésbeli problémák és alvászavarok további kutatásokat igényelnek.

 *A WHO a csont ásványianyag-sűrűség (BMD) mérési eredmények alapján állította össze az oszteoporózis diagnosztikus kritériumait. A BMD-t a T-és a Z-pontszámmal (score) szokás megadni. A Z-pontszám arra utal, hogy a beteg BMD-értéke az életkor, az etnikai hovatartozás és a nem szerint meghatározott átlagnál a szórás hányszorosával nagyobb vagy kisebb. Az életkorra jellemző átlaghoz képest –2,0 vagy annál kisebb Z-pontszám a szekunder oszteoporózis valószínűségét növeli. A Z-pontszám a gyermekek és az 50 évesnél fiatalabb felnőtt férfiak oszteoporózisának diagnosztikájában játszik fontos szerepet.

 

Írásunk az alábbi közlemény alapján készült:

Medscape Medical News

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.