hirdetés

Az elégtelen D-vitamin-státusz szerepe sclerodermában

A szisztémás sclerosis gyakran társul D-vitamin-hiánnyal. Úgy tűnik, hogy összefüggés mutatkozik a betegség aktivitásával és fenotipikus jellemzőivel.

hirdetés

A D-vitamin pleiotróp hatásai messze túlmutatnak a kalcium-homeosztázisban betöltött szerepén, mely a szervezetben mindenütt megtalálható D-vitamin-receptorokkal (VDR) áll kapcsolatban. Az utóbbi néhány évben számos szerző vizsgálta a D-vitamin-hiányt egy sor akut és krónikus betegség kialakulása szempontjából, és ezek közé tartoznak az autoimmun megbetegedések is. Bebizonyosodott, hogy a VDR-ek jelen vannak az antigénprezentáló sejtek, a természetes killer sejtek, valamint a B- és T-limfociták felszínén, ami magyarázatot adhat a veleszületett és adaptív immunválaszra kifejtett immunmodulátor hatásaikra. A D-vitamin csökkenti a proinflammatorikus citokinek szintjét, mint amilyen például az IL-6 és IL-17, emellett a gyulladáscsökkentő mediátorok (pl. IL-4 és IL-10) upregulációja is megfigyelhető.

Az utóbbi időben nyilvánosságra hozott adatok szerint a 25-hidroxivitamin(OH)D hiánya középkorú és idősebb személyeknél az érendotélium diszfunkciójával társul és fokozza incidentális kardiovaszkuláris betegségek előfordulásának kockázatát. Egyelőre még nem tisztázott minden részletében a mechanizmus, melynek révén a 25(OH)D-hiány szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezet. Feltételezik, hogy például a renintermelés szabályozására kifejtett hatás lehet az összekötő kapocs.Több vizsgálat igazolta a D-vitamin antifibrotikus sajátosságait is. Mindezt egybevéve, a D-vitamin immunmodulátor, kardioprotektív és antifibrotikus tulajdonságai egyaránt befolyással lehetnek a SSc három fő patogenetikai aspektusára.

A fentiek fényében bukaresti szerzők azt vizsgálták, milyen szerepe lehet a D-vitamin hiányának/elégtelenségének sclerodermás betegeknél. 

A keresztmetszeti vizsgálatba 51 szisztémás sclerosisban szenvedő beteget vontak be, akiket a The European League Against Rheumatism 2013-as kritériumainak figyelembe vételével választottak ki. Az alábbi tényezőket gyűjtötték ki és elemezték: a betegség mintázata, bőrpontszám; izom- és ízületi, gasztrointesztinális, kardiovaszkuláris, pulmonális és renális érintettség; gyulladásos markerek; autoantitestek (antinukleáris, anticentromér, antiscleriderma-70), koleszterin- és trigliceridszintek, kapillármikroszkópos kép. A következő kérdőívekkel dolgoztak: European Disease Activity Score, Medsger-féle súlyossági pontszám és egészségfelmérő kérdőív (HAG)-funkciókárosodási index.

Mérték a 25(OH)D-szinteket, melyet akkor tekintettek optimálisnak, ha 30 ng/ml vagy annál magasabb volt. Hiányt 10 és 30 ng/ml között, míg elégtelenséget 10 ng/ml alatt véleményeztek.

A European Journal of Rheumatology című lapban nyilvánosságra hozott adatok szerint az átlagos D-vitamin-szint 17,06±9,13 ng/dl volt. A D-vitamin-szint a betegek mindössze 9,8 százalékánál bizonyult optimálisnak; az esetek 66,66 százalékában 25(OH)D- hiány, míg 23,52 százalékban -elégtelenség állt fenn. A D-vitamin-koncentráció nem mutatott korrelációt az életkorral, a nemmel, az autoantitest-profillal, a bőrérintettség mértékével vagy a D-vitamin-pótlással. Összefüggés igazolódott ugyanakkor a tüdő diffúziós kapacitásával, a disztolés diszfunkcióval, az ujjak kontraktúráival és az izomgyengeséggel, illetve – kisebb mértékben – negatív korrelációt észleltek a pulmonális hipertenzióval is.

Szisztémás sclerosisban nem számít ritkaságnak az alacsony D-vitamin-szint. Úgy tűnik, hogy a nem megfelelő vitaminstátusz több szervet érintő és súlyosabb zsigeri érintettséggel társuló, agresszívabb betegséget vetít előre, különösen, ami a tüdők és a szív érintettségét illeti. Sclerodermás betegeknél a szokványos D-vitamin-pótlással nem korrigálható az elégtelen D-vitamin-ellátottság. További vizsgálatok szükségesek annak tisztázására, hogy a D-vitamin-ellátottság olyan módosítható faktor-e, mely képes befolyásolni a scleroderma lefolyását.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.