hirdetés

Az EMA vizsgálja az új HCV szerek és a májrák kiújulásának kapcsolatát

Az EMA április 15-én bejelentette, hogy az Európiai Únióban a krónikus hepatitisz C- vírus (HCV) fertőzés kezelésére  törzskönyvezett 6 direkt ható antivirális szer vizsgálatát kiterjeszti, hogy felbecsülje, növelik-e a májrák kiújulásának kockázatát.

hirdetés

A HCV fertőzöttek gyógyulási esélyét jelentősen növelő,  a hepatitisz C vírus szaporodását gátló direkt HCV ellen  törzskönyvezett  szerek:  daclatasvir (Daklinza, Bristol-Myers Squibb), dasabuvir (Exviera, AbbVie), sofosbuvir/ledipasvir (Harvoni, Gilead Sciences), simeprevir (Olysio, Janssen), sofosbuvir (Sovaldi, Gilead Sciences), and ombitasvir/paritaprevir/ritonavir (Viekirax, AbbVie).

Márciusban az EMA Pharmacovigilance Risk Assessment Committee kezdeményezte, hogy tekintsék át, milyen mértékű a hepatitis B vírus reaktiváció a közvetlenül a HCV ellen ható antivirális szerek esetén. A vizsgálatot azok az esetek indították, amikor a hepatitisz C és hepatitisz B vírussal is fertőződött betegekben a közvetlenül a HCV ellen ható antivirális szerekkel (DAA) történő kezelés után a hepatitisz B vírus reaktiválódott. A Journal of Hepatology  április 13-ai online kiadásában és a ezzel egyidőben a Barcelonában tartott Nemzetközi Máj Kongresszuson bemutatott adatok arra utalnak, hogy a hepatocellularis karcinoma a DAA-szerekkel kezelt betegekben hamarabb kiújulhat, ment a DAA-val nem kezeltekben. A vizsgálatnak tehát ki kell terjednie a DAA szerek esetleges májrák kockázatot növelő hatására is.

A vizsgálatba vont 58 HCV-fertőzött betegek mindegyikét korábban hepatocelluláris karcinómával kezelték és valamennyien komplett választ adtak, és a DAA-szerekkel történő kezeléskor egyikükben sem észleltek "nem karakterizált csomókat". Az antivirális kezelés részeként egyikük sem kapott interferont.

Az átlagosan 5,7 hónapos követési idő alatt 3 beteg meghalt és 16-ban újúlt ki  radiológiailag kimutatható tumor (27.6%). A kiújulások: májon belüli növekedés (3 beteg), új intrahepatikus növekedés (3 beteg), új intrahepatikus lézió (1 csomó 5 betegben, legfeljebb 3 db, 3 cm-nél kisebb csomó 4 betegben, multifokális 1 betegben) és infiltrativ  hepatocelluláris karcinóma és/vagy extrahepatikus léziók (3 beteg). Az antivirális kezelés és a májrák kiújulása között átlagosan 3,5 hónap telt el.

"Adataink azt mutatják, hogy a HCV eltűnésével párhuzamosan váratlanul magas a daganatok kiújulási aránya, és bár igen kicsi az esetszám, a jelenség óvatosságra int" írják a szerzők, dr. María Reig  (Barcelonai Kórházi Klinika) és munkatársai cikkükben.

A konferencián pedig Massimo Colombo professzor (Milánói Egyetem) a Journal of Hepatology korábbi főszerkesztője kijelentette: "Fontos, hogy a hepatologusok minden betegnél egyenként vizsgálják meg a (direkt HCV ellen ható antivirális) kezelések kockázat-haszon arányát, hiszen ezek a szerek még meglehetősen újak. Várjuk a metasztázis kiújulásának és az immunfolyamatoknak a megismerése, hogy betegeink kezelését ennek megfelelően alakíthassuk"  

 

Forrás: Journal of Hepatology

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.