hirdetés

Az endokrin terápia iránti érzékenység genomikai indexe emlőrákban

Célkitűzés
A vizsgálat célja annak a feltételezésnek a tesztelése volt, hogy az emlőrák szövetekben lévő ösztrogénreceptorhoz (ER, estrogen receptor) kötődő génexpresszió (ESR1gén) a tumoradjuváns endokrin terápia iránti belső szenzitivitását tükrözi.

Módszerek
Az endokrin terápia iránti érzékenységet (SET, sensitivity to endocrin therapy) jelző index genomikai sajátosságait határoztuk meg az ESR1-gyel együtt expresszálódó génekre vonatkozóan 437 microarray-profilon belül újonnan diagnosztizált emlőrákban, tekintet nélkül a kezelésre vagy a kimenetelre. A SET indexet és az ESR1-szintet hasonlítottuk össze a távoli relapszus kockázatával ER-pozitív emlőrákban szenvedők két csoportjában, melyek tagjai adjuváns endokrin terápia gyanánt 5 éven át tamoxifen-monoterápiát kaptak (n = 225 ésn = 298), egy olyan betegcsoportban, mely a neoadjuváns kemoterápiát követően tamoxifen-és/vagy aromatázgátló kezelésben részesült (n = 122), illetve két csoportban, ahol a betegek nem kaptak adjuváns szisztémás kezelést (n = 208 és n = 133).

Eredmények
A SET index (165 gén figyelembe vételével) szignifikáns kapcsolatot mutatott a távoli relapszus vagy halálozás kockázatával mind a tamoxifennel kezelt csoportokban (kockázati arány [HR, hazard ratio] = 0,70, 95% CI, 0,56–0,88; p = 0,002 és HR = 0,76, 95% CI, 0,63–0,93;p = 0,007), mind pedig a kemoendokrin terápiában részesült csoportban (HR = 0,19, 95% CI,0,05–0,69; p = 0,011). Ez függetlennek bizonyult a kemoterápiára adott patológiai választól, de nem volt prognosztikai jelentősége a nem kezelt betegcsoportokban. Tamoxifen-monoterápia mellett nem regisztráltunk távoli relapszust vagy halálozást, ha pozitív nyirokcsomók nem voltak jelen, és a SET értéke magas volt, illetve ugyanez mondható el a kemoendokrin terápiáról is azokban az esetekben, ahol a SET értéke közepes vagy magas volt.

Következtetések
Az ER-hez kapcsolódó transzkripció SET indexe előre jelezte az adjuváns endokrin terápiától várható túlélési előnyt, ami azonban nem fedte a prognózist. Úgy tűnik, hogy a kórelőzményben szereplő kemoterápia a SET index vonatkozásában fokozza az adjuváns endokrin kezelés hatását.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
W. Fraser Symmans, Christos Hatzis, Christos Sotiriou, Fabrice Andre, Florentia Peintinger, Peter Regitnig, Guenter Daxenbichler, Christine Desmedt, Julien Domont, Christian Marth, Suzette Delaloge, Thomas Bauernhofer, Vicente Valero, Daniel J. Booser, Ga
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.