hirdetés

Az étkezések közötti rövidebb időközök növelik a halálozást

Az étkezések közötti 4,5 órás vagy annál rövidebb szünet a halálozás fokozott kockázatával jár a hosszabb időközökhöz képest egy nagy, új prospektív tanulmány szerint.

hirdetés

A 40 éves és idősebb amerikai felnőttek étkezések gyakoriságának és az étkezések közötti intervallumainak vizsgálata arra is rámutat, hogy a napi egyszeri étkezés – a háromszori étkezéshez képest – magasabb mortalitással jár. A reggelit kihagyó résztvevők körében nagyobb valószínűséggel alakulnak ki halálos szív- és érrendszeri betegségek, míg az ebédet vagy vacsorát kihagyókban növekszik a bármely okból bekövetkező halálozás kockázata. Eredmények alapján azt javasolják, hogy a nap folyamán legalább két-háromszor étkezzünk. 

A kutatók úgy érezték, hogy foglalkozniuk kell az étkezések gyakoriságával, kihagyásával és az időközökkel kapcsolatos egészségügyi eredményekkel is, mivel az e szempontokra vonatkozó ajánlásokat bizonyítékok hiányában kihagyták a 2020–2025-ös amerikai étrendi irányelvekből.

Tanulmányunkat -melybe 24 011 NHANES (1999-2014) 40 éves vagy annál idősebb felnőttet vontak be- a szerzők az amerikai felnőttek országosan reprezentatív mintájára alapozták, amelynek eredményei közvetlenül átültethetők a lakosságra.

Az étkezési viselkedésre vonatkozó adatokat: az ételek és italok fogyasztását és az étkezési időket, 1999 és 2014 között gyűjtötték, és a halálozási adatok (2015. december 31-ig) felhasználásával keresték az étkezési magatartás és a halálozás közötti esetleges összefüggéseket.

Az eredmények a mortalitás és az étkezési gyakoriság, a két étkezés közötti időközök és az étkezések kihagyása közötti összefüggéseket mutatják. Amikor a napi étkezések gyakoriságának (1-től ≥ 4 étkezésig) csökkenése növelte a szív- és érrendszeri betegségek okozta mortalitást. A szignifikáns különbség a résztvevők jellemzőinek (iskolai végzettség, jövedelem, dohányzási állapot, alkoholfogyasztás, fizikai aktivitás szintje, teljes energiabevitel, általános étrend minősége, élelmiszer-bizonytalansági állapot, nassolás gyakorisága, kiindulási cukorbetegség, kiindulási magas vérnyomás, kiindulási hiperkoleszterinémia, kiindulási szív- és érrendszeri betegség, kiindulási rák és testtömegindex) illesztése után is fennmaradt. Ha azonban a kiindulási CVD-vel és rákkal diagnosztizált résztvevőket kizárták az elemzésből, az étkezési gyakorisággal összefüggő szignifikáns különbségek eltűntek.

Az étkezések kihagyásának relatív hatását illetően a kutatók azt találták, hogy a korábban felsorolt ​​tényezőkhöz igazodó elemzés szerint a reggeli elmulasztása nem szignifikáns kockázati hányados (HR 1,11) a minden okból kifolyólag bekövetkező halálozás tekintetében, de szignifikáns (HR 1,40) a szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódó mortalitás esetén. Az ebéd kihagyása szignifikáns (HR 1,12) volt az összes okból bekövetkező halálozás esetén, de nem szignifikáns (HR 1,15) a szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódó mortalitás esetében. Hasonlóképpen, a vacsora kihagyása szignifikáns (HR 1,16) volt a bármely okból, de volt szignifikáns (HR 1,19) a nem a szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódó mortalitás esetén.

Az étkezések közötti intervallumokat vizsgálva vegyes eredményeket találtak. A 4,5 órás vagy rövidebb vagy több mint 5,5 óránkénti táplálékbevitel – a 4,6-5,5 óránkénti evéssel összehasonlítva – szignifikánsan összefüggött az összes okból bekövetkező mortalitással, de nem mutatott szignifikáns kapcsolatot a szív- és érrendszeri betegségek okozta mortalitással.

Az szerzők szerint az étkezések közötti rövidebb időköz túlterheli az anyagcserét és azt is kiemelik, hogy az étkezések kihagyása általában nagyobb energiaterhelésű étkezést jelent, ami súlyosbíthatja a glükóz-anyagcsere szabályozásának terheit, ami az anyagcsere későbbi romlásához vezethet.

Courtney Peterson (University of Alabama at Birmingham) szerint a kutatóknak pontosan fel kellett volna jegyezniük az elfogyasztott kalóriák mennyiségét és a betegek egészségi állapotát és diagnosztizált betegségei a vizsgálat kezdetekor. David Unwin háziorvos szerint pedig epidemiológiai tanulmányként ez a kutatás összefüggésekre utal, nem okozati összefüggésre. Emlékeztet egy, a BMJ -ben 2019-ben közzétett, randomizált, ellenőrzött tanulmányok metaanalízisére, amelyben a reggeli étkezés és a súlyváltozással és az energiabevitel vizsgálata során azt találták, hogy „a fogyásban különbség mutatkozott a reggelit kihagyó résztvevők javára”. Szerinte sokkal fontosabb az ételek minősége, mint elfogyasztásuk időzítése, különösen a túlzottan feldolgozott élelmiszerek elkerülése, hisz számos publikált adat azt mutatja, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri halálozás megnövekedett kockázatával. Vallja, hogy "valószínűleg a cukortartalom felelős a gyorsételek és a halálozás közötti kapcsolat legnagyobb hányadáért, ezért a „valódi ételek", például sok zöld zöldség, hús, magvak, tojás, tejtermék és bogyó fogyasztását javasolja.

Forrás:

Yangbo Sun et al: Meal Skipping and Shorter Meal Intervals Are Associated with Increased Risk of All-Cause and Cardiovascular Disease Mortality among US Adults J Acad Nutr Diet. Published online August 10, 2022 DOI:https://doi.org/10.1016/j.jand.2022.08.119

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.