hirdetés

Az időskori achalasia kezelése: valóban a botulinus-toxin a legjobb megoldás?

Bevezetés

Az achalasia a nyelőcső primer motilitászavara, amelyet az alsó nyelőcső-sphincter (low oesophageal sphincter, LOS) elégtelen elernyedése, valamint a nyelőcső-perisztaltika nyelés közben mutatkozó hiánya jellemez. Mivel a nyelőcső motilitászavarát kezelni nem tudjuk, a terápia a LOS-nyomás csökkentésére irányul, így lehetővé válik a nyelőcső kiürülése a gravitáció hatására. A nyomás csökkenését jelenleg bizonyos gyógyszerekkel, endoszkópos vagy sebészi kezeléssel érhetjük el. Az endoszkópia és a sebészi beavatkozás során a LOS ablációja mechanikus tágítással vagy az izom bevágásával történik. Jóllehet mindkét módszerrel kapcsolatban szép sikerekről hallhatunk, bizonyos hátrányokkal is számolnunk kell: az endoszkópos tágítás (ET) során a perforáció veszélye kicsi (2–5%) [1], de nem elhanyagolható, ezért az eljáráshoz kapcsolódó morbiditási és mortalitási mutatók emelkednek; a myotomia viszont – a minimálisan invazív sebészi technikák kifejlesztésének ellenére – hosszabb kórházi tartózkodással, és  mint minden sebészi beavatkozás, bizonyos morbiditási és mortalitási kockázattal is jár.

Az 1990-es évek elején Pasricha és mtsai [2] egy új kezelési lehetőségről, a botulinus-toxin-injekcióról (BTI) számoltak be. A botulinus-toxin gátolja az idegvégződésekben az acetilkolin felszabadulását, így csökkenti a sphincter kolinerg tónusát, ezáltal képes az achalasiára jellemző beidegzési zavar ellensúlyozására [2]. Egy, a közelmúltban publikált multicentrikus vizsgálat során achalasiás betegeknél BTI-vel kezdeti javulást a betegek 75%-ánál értek el [3]. A BTI és az ET (az achalasia leghatékonyabb nem sebészeti kezelési lehetősége) rövid távú hatékonyságának összevetésekor hasonló a tünetmentessé váló betegek aránya.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Natalia Zárate, Fermín Mearin, Francisco Baldovino, Jose-Ramón Armengol, Juan-Ramón Malagelada
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.