hirdetés

Az immunglobulinok alkalmazásának javallatai

Egyrészt az orvostudomány fejlődése, másrészt egyre nyomósabb gazdasági okok indokolják, hogy rendszeresen felülvizsgáljuk az immunglobulinok alkalmazásának javallatait. Az utóbbi években az immunglobulin-készítmények hiánycikké váltak. Ez többek között a gyógyszer egyesült államokbeli gyakoribb alkalmazásának és – különösen az ideggyógyászat területén – egyre terjedő nem hivatalosan elfogadott javallat szerinti („off-label”) használatának tudható be. Emellett a Kasseli Szövetségi Bíróság 2002. 03. 19-én az „off-label” alkalmazás költségtérítésével kapcsolatban hozott döntése is érezteti hatását a költséges immunglobulin-kezelések területén. Ez a határozat a készítmények gyógyszerleírásban nem szereplő javallatok szerinti alkalmazását szigorú feltételekhez köti (lásd a függeléket). A Hannoveri Orvosi Egyetemen 2002. október 28-án konszenzuskonferenciát tartottak az immunglobulinok alkalmazásáról. Az alábbiakban a konferencia legfontosabb eredményeit vázoljuk fel.

Elsődleges immundeficienciák

Az X kromoszómához kötött Bruton-típusú agammaglobulinaemiában,26 kombinált immunhiányban (többek között súlyos kombinált immundeficiencia szindróma [SCID] esetén),34 variábilis immunhiány szindrómákban (pl. közönséges variábilis immundeficiencia szindróma [CVID])11,36 és hyper-IgM szindrómában28 az immunglobulinok pótlása elfogadott és hatásos terápiás eljárás. A Németországban legszélesebb körben alkalmazott intravénás infúzió mellett további választási lehetőség – különösen gyermekek kezelésekor – az otthon adható szubkután immunglobulin infúzió. A szubkután adagolás akkor is alkalmazható, ha a beteg az intravénás kezelést rosszul tolerálja, s további előnye, hogy állandóbb szérumkoncentrációt érhetünk el általa. A szubsztitúciós kezelést általában 0,4–0,8 g/ttkg dózissal kezdjük, majd 3-4 hetenként adott 0,4-0,5 g/ttkg fenntartó adaggal folytatjuk.

A dózist és az adagolás gyakoriságát a közvetlenül az újabb infúzió előtt meghatározott össz-IgG-szinttől tesszük függővé. Az immunglobulin-koncentráció legalacsonyabb értékének meg kell haladnia a 6 g/l-t.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
H. Heiken - R. E. Schmidt
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.