hirdetés
hirdetés

Az immunmoduláló kezelés befejezése sclerosis multiplexben – klinikai eredmények és prognosztikai tényezők

A betegek követése és a rizikómeghatározás

Az elmúlt két évtizedben több betegségmódosító terápiáról bizonyosodott be, hogy relapszáló sclerosis multiplexben csökkentik a relapszusok számát, az MR-aktivitást és valamelyest a rokkantság progresszióját is. Progresszív SM-ben azonban az eredmények korlátozottak. A betegek általában a meglévő, vagy a lehetséges mellékhatások kockázata, valamint a hatástalanság miatt döntenek a terápia befejezése mellett. A terápia megszakítását egyébként is meg kell fontolni a szekunder progresszív formába történő átmenetnél. A betegség természetes lefolyásából adódóan a gyulladásos folyamat aktivitása idővel lecsökken, így hosszas stabil időszakot követően az orvosokban is felmerülhet a kezelés megszakításának gondolata. Természetesen a megerősítő adatok hiányosak, és a terápia idő előtti megszakítása relapszushoz és újabb maradványtünetekhez vezethet. A vizsgálat célja az volt, hogy meghatározza a betegek állapotát a betegségmódosító kezelés felfüggesztését követően, illetve meghatározza azokat a tényezőket, amelyek ezt befolyásolják.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.