hirdetés

Az inzulinrezisztencia szerepe a polycystás ovarium szindróma kialakulásában

Főbb tézisek:

  1. A polycystás ovarium (PCO) szindróma a nők leggyakoribb endokrin megbetegedései közé tartozik. Legfontosabb tünetei az oligo- vagy amenorrhoea, a hyperandrogenaemia és az inzulinrezisztencia. Kialakulásának számos lehetséges mechanizmusa közül az utóbbi években az inzulinrezisztencia került a figyelem középpontjába.
  2. A PCO szindrómában szenvedő betegek inzulinrezisztenciájának oka nem tisztázott. Feltételezik, hogy az inzulinszignál transzdukciójának a receptor szintjén túli hibái állnak a hátterében. Az inzulinrezisztenciával járó hyperinsulinaemia különféle mechanizmusokkal emeli az androgén- és ösztrogénszintet, befolyásolva ezzel az LH- és FSH-szekréció hipotalamikus szabályozását. A fokozott LH-termelés zavart okoz a petefészektüszők érésében, és elmarad az ovuláció.
  3. A PCO szindróma családi halmozódása több génre vezethető vissza – feltehetően elsősorban a szteroid-bioszintézisben és a petefészek-működés szabályozásában szerepet játszó génekre. A PCO szindrómával való kapcsolatot eddig csak a CYP11a gén és a follisztatin génje esetében sikerült igazolni.
  4. A PCO szindrómás betegek körében a 2-es típusú cukorbetegség kockázata hétszer, az endometrium carcinomáé pedig háromszor akkora, mint a populáció egészében. A kardiovaszkuláris betegségek, a hypertonia és a terhességi szövődmények is gyakrabban fordulnak elő ebben a betegcsoportban.
  5. A PCO szindróma diagnosztikai kritériumai jelenleg nem egységesek. Az amerikai gyakorlat szerint az oligo- vagy amenorrhoea és a hyperandrogenaemia jelei a polycystás ovariumok ultrahangos ábrázolása nélkül is elégségesek a diagnózis felállításához. Európában a petefészkek morfológiája, a klasszikus tünetegyüttes és az emelkedett hormonszintek a diagnózis alapjai. A hyperandrogenaemia egyéb okait minden esetben ki kell zárni. Az inzulinrezisztencia felismerését célzó éhomi vércukor- és inzulinszint-meghatározás átlagos testsúly esetén is indokolt. Pontosabb adatokat csak a kétórás oGTT segítségével nyerhetünk, a referenciamódszer pedig a clamp technika.
  6. Minthogy az inzulinrezisztenciának kulcsszerepe van a polycystás ovarium szindróma kialakulásában, ésszerűnek látszik a diabetológiai terápiás lehetőségek alkalmazása a kórkép kezelésében. A testsúlycsökkentés és a metformin, illetve a glitazonok hatására mérséklődik az inzulinrezisztencia, és a hyperandrogenaemia és a cikluszavarok is rendeződhetnek.
  7. A hyperandrogenaemia és az anovuláció következményeinek célzott kezelése – a terápiás céltól függően – orális fogamzásgátlókkal, antiandrogénekkel, clomiphennel, valamint GnRH-val történhet. Indokolt a rendszeres bel- és nőgyógyászati kontroll.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
St. Grott - P. Algenstaedt
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.