hirdetés

Az irányelvek nyomán csökkent az öngyilkosságok száma

A The Lancet című lapban publikált felmérés szerint jelentősen csökkent az öngyilkosságok száma Anglia és Wales ama körzeteiben, ahol elfogadták az öngyilkosságok problémájának kezelésével kapcsolatos legfrissebb irányelveket.

hirdetés

A mostani ajánlás alapját az 1990-es években elindított projekt tapasztalatai képezik, mely azzal a céllal indult, hogy nyomon kövesse az öngyilkosságok számának alakulását és javítsa az ezzel kapcsolatos egészségügyi ellátást az Egyesült Királyságban.

A manchesteri egyetem professzora, Nav Kapur által vezetett mostani kutatásban azt hasonlították össze, miként alakultak az öngyilkossági statisztikák az ajánlások bevezetése előtt és után.

A szóban forgó irányelvekben többek között az alábbi javaslatokat fogalmazták meg: 1) 24 órás krízis-team felállítása; 2) az öngyilkosságot megkísérelt személy nyomon követése a kórházi elbocsátást követő 7 napban; 3) közösségi támogatás megteremtése a beteg számára; 4) a büntetőjogi rendszer értesítése; 5) multidiszciplináris együttműködésen nyugvó tájékoztatás a krízishelyzetben lévő személy és családtagjai számára; 6) stratégia kidolgozás a kezeléssel nem együttműködő betegek elérése érdekében; 7) terápia felajánlása a mentális problémákban és addikcióban szenvedők számára; 8) a beteg rögzítésére szolgáló eszközök eltávolítása a kórtermekből; és 9) az „öngyilkossági kockázat” kezelésével kapcsolatos oktatás a közvetlen betegellátásban részt vevők számára.

Míg egy-egy szolgálatra számítva 1998-ban 0,3 ajánlás volt érvényben, addig ezek száma 2006-ra 7,2-re emelkedett; az ajánlások számának emelkedése az öngyilkosságok számának csökkenésével párosult. Az öngyilkosságok előfordulásában a 24 órás krízis-teamek felállítása eredményezte a legjelentősebb javulást: míg ezek bevezetése előtt 10000 betegtalálkozásra 11,4 öngyilkosság jutott, addig a krízis-teamek működése idején ez a szám 9,3-re csökkent. A multidiszciplináris együttműködés 11,6-ről 10,5-re csökkentette az öngyilkosságok átlagos számát.

A legjelentősebb javulást éppen a legelmaradottabb régiókban eredményezte az irányelvek alkalmazása. A szerzők következtetése szerint: „Eredményeink azt jelzik, hogy a mentális egészségügyi szolgálatok biztosításának szempontjai befolyással lehetnek az öngyilkosságok klinikai populációkon belüli arányára Az új ajánlások és az öngyilkossági statisztikák közötti összefüggések elemzése további segítséget nyújthat számunkra prevenciós erőfeszítéseinkhez, illetve a mentális problémák miatt ellátásban részesülő betegek biztonságának javításához. Bízunk benne, hogy tapasztalataink nemcsak saját országunkon belül, hanem nemzetközileg is hasznosíthatók, elsősorban az Egyesült Államokban, Európában és Ausztráliában, ahol szintén egyre inkább a közösségi színtérre helyeződik a probléma kezelése a kórházi terápia felől.”

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.