hirdetés

Az ischémiás stroke nem fizikai következményei

Az ischémiás stroke után nem csak a mozgási funkciók sérülhetnek, hanem a szociális szerepek és a végrehajtó funkciók is.

hirdetés

Egy új kutatás rávilágított az ischémiás stroke-ot elszenvedő betegek gyakori nem fizikai jellegű problémáira, és néhány érdekességet is talált.

A stroke-ot szenvedettek állapotának felmérésekor csak korlátozott számú tényezőt veszünk figyelembe, ráadásul azt sem tudjuk, hogy hogyan hat az egyik a másikra. Leggyakrabban a módosított Rankin Scale (mRS) használatos, ami hét különböző funkciócsoportot vizsgál, és súlyozottan szerepelnek benne a mobilitási mutatók, de nem méri fel az alvás, a felfogóképesség, a szociális szerepek és a végrehajtó funkciók  szerepét a mindennapi életben. Ráadásul a ezen funkciók sérülését nem nagyon lehet észrevenni egy ischémiás stroke után, holott ezek gyakoribbak, mint a szorongás, vagy a depresszió. Lehet, hogy a beteg el tud menni a boltba, de a bevásárlási lista összeállítása, vagy a pénztárnál való fizetés már problémákat jelent, vagy annyira fáradtnak érzi magát, hogy nehezen tud hazamenni.

A Neurology c. lapban megjelent vizsgálatban a Clevald Clinic cerebrovaszkuláris részlegén az ischémiás stroke betegek által 2015 és 2017 között kitöltött kérdőíveken – a fizikális eltéréseken kívül - leginkább a szociális szerepekkel való megelégedettséget (pl. az otthoni teendők ellátása, a környezettel való kapcsolatok, visszatérés munkába) és a végrehajtási tevékenységet kutatták.

A Neurology c. lapban megjelent vizsgálatban a Clevald Clinic cerebrovaszkuláris részlegén az ischémiás stroke-on átesett 1195 beteg által 2015 és 2017 között kitöltött kérdőíves válaszait értékelték. A Patient-Reported Outcomes Measurement Information System (PROMIS) alapján összeállított kérdések a fizikai funkciókon kívül kiterjedtek a szociális szerepekkel való megelégedettségre, a fáradtságra, a szorongásra, a depresszióra, a fájdalom megélésére és az alvászavarokra. Az értékeket az Egyesült Államok átlagos népességének válaszaival hasonlították össze. A leginkább érintett tárgykörök a fizikai funkciók, a szociális szerepekkel való megelégedettség, illetve a végrehajtási funkciók voltak.

A PROMIS vizsgálat során kapott értékek - a depresszió és az alvászavarok kivételével - rosszabbak voltak, mit az amerikai átlagos népességben. Ugyanakkor az mSR score szerinti 0-pontértékű betegek (a tünetmentes betegek) semmiben sem különböztek az átlagos amerikai népesség egyedeitől. A mozgáskorlátozottság, az alacsonyabb jövedelem, és a női nem rosszabb értékekkel járt. Az életkor a gyengébb fizikai funkciókkal mutatott összefüggést, de kevésbé volt kapcsolatban a szorongással, a depresszióval és az alvászavarokkal. A beteg a mozgáskorlátozottság függvényében nevezte egészségesnek, vagy nem egészségesnek magát. A rosszabb fizikai és végrehajtási funkciók, a szociális szerepekkel való csökkent megelégedettség értéke megegyezett az mRS vagy a National Institutes of Health Stroke Scale értékelésével, de a fáradtság, a depresszió, a fájdalom és a szorongás csak mérsékelt összefüggést mutatott ezekkel. Az alvászavar csak kevéssé volt kapcsolatban a mozgáskorlátozottsággal.

A vizsgálat számos témában segített megvilágítani a stroke-ot túlélők és az átlagos népesség közötti különbségeket, és segítségül szolgálhat a klinikusok számára is a betegek problémáinak megértésében”.  

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News > Neurology News

2. Neurology

3. Neurology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.