hirdetés

Az orr virális fertőzésétől a fül bakteriális infekciójáig

A középfülgyulladás (akut otitis media) nagyon gyakori megbetegedés kisgyermekkorban. Egy egyesült államokbeli vizsgálat most azzal a következtetéssel zárult, hogy az egyik kiváltó tényező a vírus okozta orrüregi fertőzés lehet. Az eredményekről az Infection and Immunity című lap számolt be.

hirdetés

A cikk első szerzője a Wake Forest Baptist mikrobiológus és immunológus professzora, W. Edward Swords kiemeli, hogy mindannyian hordozunk az orrüregünkben baktériumokat, melyek többnyire semmilyen tünetet nem okoznak. „Bizonyos speciális körülmények között azonban ezek a baktériumok a középfülbe vándorolhatnak és fülfertőzést idézhetnek elő. Ma már pontosabb ismeretekkel rendelkezünk arra vonatkozóan, hogyan és miért történik mindez” – mondja.

Swords munkacsoportja állatkísérleteik alapján kimutatta, hogy amennyiben az orrüreg egyidejűleg fertőződik influenzavírussal és egy olyan baktériummal, mely gyermekkorban gyakran okoz fülfertőzéseket, akkor gyulladásba jön az orrüreg nyálkahártyája, ami viszont a baktériumok számának növelése révén fokozza annak esélyét, hogy a baktériumok az Eustach-kürt útján a középfülbe jutnak.

Az általuk vizsgálat baktérium a Streptococcus pneumoniae, mely gyermekeknél igazoltan két fázisban él az orrüregben: az első (benignus) fázisban nem okoz ártalmakat, míg a második fázisban invazív tulajdonságokat ölt magára, és ebben a fázisában gyakran kimutatható gyermekkori fülfertőzésekből. A kutatók ugyanakkor azt találták, hogy ha az influenzavírus jelen van az orrban, akkor ennek eredményeként a S. pneumoniae szaporodásnak indul és megfertőzi a fület, függetlenül attól, hogy éppen ártalmatlan, benignus fázisában vagy invazív fázisában van. Az influenzafertőzés tehát módosítja az immunrendszer baktériumra adott válaszát, aminek következtében a baktérium a korábban az infekció szempontjából benignusnak tartott életciklus fázisában is képes lesz arra, hogy megfertőzze a középfület.

A fejlett országokban a gyermekkori középfülgyulladás jelentős és nagy költségeket felemésztő közegészségügyi probléma. Az amerikai fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti társaság (American Academy of Otolaryngology – Head and Neck Surgery) adatai szerint a fejlett államokban minden 5 gyermek körül 3 élete első évében átesik első középfülgyulladásán. A gyermekek harmadik születésnapjáig ez az arány 4/5-re emelkedik, és minden gyermeknél előfordul legalább egy epizód 5 éves korig.

A középfülgyulladások  csak az Egyesült Államokban évente körülbelül 25 millió orvosi vizitet tesznek szükségessé, a kezelés költségei pedig körülbelül évi 3 milliárd dollárra rúgnak. De ez utóbbi szám megkétszereződik, ha hozzászámoljuk a szülők keresetkiesését is.

A Streptococcus pneumoniae feltehetőleg az összes középfülgyulladás körülbelül 50-60 százalékáért felelős.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.