hirdetés

Az osteoporosis vizsgálata lézeres ultrahangtechnikával

Egy lézer alapú mérési módszer ígéretes új eszköz lehet az osteoporosis vizsgálatában. A Jussi Timonen professzor által vezetett kutatócsoport olyan ultrahangtechnológiát fejlesztett ki, mely lézersugarakat használ a csontritkulás gyors és pontos megítélésére. 

hirdetés

A Finn Tudományos Akadémián folyó Photonics and Modern Imaging Techniques elnevezésű kutatási programban három finn egyetem szakemberei vesznek részt.

Nem kétséges, hogy új vizsgálati módszerekre van szükség az osteoporosis kivizsgálásában és a terápiás hatás nyomonkövetésében, mivel az osteoporosis okozta csonttörések jelentős közegészségügyi problémát jelentenek szerte a világon, és a jelenleg használatos, röntgensugár alapú módszerek kizárólag a csontsűrűség mérésére alkalmasak, ennél fogva nem képesek előre jelezni a későbbi csonttörési kockázatot.

A finnországi statisztikák szerint évente 40 ezer olyan fraktúra következik be, melynek hátterében csontritkulás húzódik meg, és az ezzel kapcsolatos egészségügyi költségek több százmillió euróra rúgnak.

„A jelenleg használt, röntgensugárzást alkalmazó DXA módszer drága, ezért nem alkalmas az egész populációra kiterjedő szűrővizsgálatok céljára. Ehhez járul még, hogy a módszer pontossága elmarad a kívánatostól” – nyilatkozta a most nyilvánosságra hozott adatok kapcsán Timonen professzor a Jyväskylä Egyetemről.

Timonen professzor szerint ultrahangos módszereket jóval korábban kifejlesztettek már az osteoporosis költséghatékony és gyors szűrésére. Az ultrahangos mérési módszerek alapvetően sokoldalúbban felhasználhatók, mint a röntgen alapú módszerek, ám jóval nagyobb az esély arra, hogy a mérést zavaró tényezők befolyásolják, ezért az ultrahangberendezések egészen mostanáig nem nyújtottak nagyon megbízható eredményeket. „Mérési nehézségeket okozhat például, hogy az ultrahangos vizsgálófejnek szükségképpen kontaktusba kell kerülnie a bőrfelszínnel, illetve hasonló zavaró tényezőt jelenthetnek a csontok felett elhelyezkedő lágyrészek is.”

Az osteoporosis vizsgálatára kifejlesztett újfajta technika az első olyan módszer a csontrendszer vizsgálatára, mely lézer alapú fotoakusztikus eljárást alkalmaz az ultrahangos pulzushullám előállításához. „A megfelelő lézernyalábot a bőrfelszínre irányítva ultrahangpulzust hozhatunk létre, mely aztán a csontok mentén terjed. E technikával elkerülhetők a különböző felszínek érintkezéséből adódó problémák a mérési folyamat során. Fontos megemlíteni, hogy a lézersugárnyaláb szabályozásával a pulzushullám könnyen az adott körülményekhez igazítható. Mindezek lehetővé teszik számunkra, hogy a mostaninál sokkal pontosabb méréseket végezhessünk” − mondja Timonen professzor.

A kutatás következő lépése a kutatási eredmények klinikai gyakorlatba való átültetése, ezért a kutatócsoport tagjai az utolsó simításokat végzik a készülék prototípusán, hogy megkezdődhessen a tesztalanyokon történő kipróbálás.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.