hirdetés

Az SSRI terápia lehetséges indikátora

Több mint 900 depressziós beteg adatai azt mutatják, hogy a szelektív szerotonin visszavétel gátló terápiától alacsonyabb C-reaktív protein szint esetén jobb eredményt várhatunk.

hirdetés

Már korábbi tanulmányok is felvetették, hogy a C-reaktív protein (CRP) szint jelezheti a a szelektív szerotonin visszavétel gátló (SSRI) terápia eredményességét, azonban jelentős adatmennyiséget feldolgozó, megbízható kutatások mindeddig nem történtek.

Egy nemrég publikált tanulmányban 918, 12-60 év közötti, olyan depresszióval kezelt beteg esetét vizsgálták, akik CRP szintje rögzítve, validálva lett. Telefonos utánkövetéssel, valamint ambuláns kontroll vizsgálatokkal mérték fel a betegek terápiahűségét, tüneteik javulását. A kezelés hatékonyságát a Clinical Global Impressions – Improvement (CGI-I) skála alapján rögzítették.

A betegeket 1 mg/l-es CRP értéknél választották szét alacsony, illetve magas CRP szintűekre. Előbbi csoportba 709, utóbbiba 209 beteget soroltak. A terápia sikerességét külön vizsgálták, nem csak az alacsony és magas CRP szintű, hanem a különböző hatásmechanizmusú gyógyszert szedő betegeknél is. Az alkalmazott gyógyszerek SSRI-k, szerotonin-norepinephrin visszavétel gátlók (SNRI), melatonin receptor antagonisták (MT), norepinephrinogén és specifikus szerotonerg antidepresszánsok (NaSSA) voltak. Miután a megfelelő csoportok terápiájának a hatékonyságát összehasonlították CRP szint szerint, az alacsony CRP prediktív értékének szignifikanciáját tapasztalták SSRI használata mellett. Az SNRI terápia összességében hatékonyabbnak bizonyult az SSRI-nél magas CRP szint esetén.

Egy lehetséges magyarázat a fenti negatív korrelációra, a CRP szint és a testtömeg index (BMI) közötti összefüggés. Elképzelhető, hogy az antidepresszánsok obez páciensekben kevésbé hatékonyak, mint ahogy azt korábbi tanulmányok is felvetették. Egy másik magyarázat szerint a jelenség hátterében a neuronokban, mikrogliákban, illetve makrofágokban gyulladás által kiváltott sejt szintű metabolikus válaszreakció állhat. Az alacsony CRP szintű csoportban nem adódott különbség SNRI-k és SSRI-k között, előfordulhat, hogy ez az SNRI-k magasabb antiinflammatórikus hatásából adódik, amely megállapítás korábbi kutatásokkal összhangban van.

A kutatás korlátai közé tartozik, hogy az MT-vel, illetve NaSSA-val kezelt betegek elenyésző száma továbbá az, hogy az SSRI kezelés időtartamában 90 beteg esetében szélsőséges eltérések adódtak. Az antidepresszánsok hatásmechanizmusa alapján felállított kategóriákat nem osztották tovább a gyári kiszerelések szerint, továbbá torzítás lehetősége sem zárható ki.

Mindent összegezve az eredmények értelmében valószínű, hogy a CRP szint a valós körülmények között a depresszióban alkalmazott gyógyszeres kezelés hatásfokának valódi prediktora, amely a gyógyszerválasztásban is szerepet kaphat.

A kutatás külső támogatást nem kapott, anyagi összeférhetetlenséget nem jelentettek.

Forrás:

https://www.medscape.com/viewarticle/981332?src=

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.