hirdetés

Az új koronavírust is a denevérektől kaptuk

Bár a denevérek a hordozói néhány igen veszélyes zoonotikus vírusnak és a koronavírusoknak is, maguk talányos módon mégsem betegszenek meg. Azt kutatják, hogyan lehetne az általuk hordozott számtalan vírus ellen felvenni a harcot.

hirdetés

Az új, 2019-nCoV-nek elnevezett koronavírus közeli rokona a 2002-ben szintén Kínában megjelent, súlyos akut respiratorikus szindrómát okozó koronavírusnak (SARS-CoV) és a 2012-ben a Közel-Keleten észlelt, közel-keleti respiratorikus szindrómát okozó koronavírusnak (MERS-CoV). A koronavírusok számos egyéb fajtája is ismert, amelyek a SARS és a MERS által okozott emberi megbetegedésekkel ellentétben csak enyhe kórképet eredményeznek, pl. közönséges náthát; a legtöbb ember élete során fertőződik koronavírussal, és a legtöbb ilyen fertőzés ártalmatlan. Az eddigi adatok alapján a 2019-nCoV az alacsony mortalitású fertőzések közé tartozik (2,8-4%, míg a SARS esetében 9,6%). 

Ami a fertőzőképességet illeti, a 2019-nCoV esetében az első számítások arra utaltak, hogy egy beteg átlagosan 1,5-3,5 másik embert tud megfertőzni (R0=1,5-3,5), majd amikor kiderült, hogy a fertőzést már a tünetek jelentkezése előtt is át lehet adni, a számot R0=3-5-re módosították. (Összehasonlításképpen: az influenza esetében 1,3 körüli az R0.) Az új vírus gyorsabban terjed, de enyhébb megbetegedést okoz, mint az évezred elején feltűnt rokonai.

A SARS-hoz és a MERS-hez hasonlóan a 2019-nCoV is denevérekből érkezett az emberre (az egyelőre még kérdéses, hogy közvetlenül, vagy közvetítőkön keresztül; a közvetítő a SARS esetében cibetmacska, a MERS esetében teve volt). Az állati rezervoár megállapításához a különböző állatfajokban fellelhető koronavírusok és az adott humán fertőzést okozó vírus örökítő anyagát hasonlítják össze, és amelyik állati vírussal a legnagyobb az egyezés, az a faj a humán fertőzés rezervoárja. Mint Peter Daszak, a denevéreket a koronavírusok rezervoárjaként azonosító tudóscsapat tagja a The Scientistnek elmondta, a koronavírusokat a természetben óriási diverzitás jellemzi, ő és munkatársai csak denevérekben 50 fajtájukat azonosították. Daszak és munkatársai bizonyították azt is, hogy a SARS esetében is a denevér volt a rezervoár, és most is ez a kutatócsoport igazolta, hogy a 2019-nCoV is denevérekből származik. Mivel előbb-utóbb valószínűleg a denevérekben lévő többi koronavírus is át fog jutni emberre, a tudósok szerint a vírusellenes terápia kifejlesztése során nem az eddig alkalmazott megközelítés a helyénvaló: nem az egyes vírusfajtákra érdemes koncentrálni, hanem olyan szert kell fejleszteni, ami a denevérekben fellelhető egész koronavírus-klaszter ellen hatásos.

A denevérek a SARS-on és MERS-en kívül is számos veszélyes vírust hordoznak (pl. Ebola, Marburg, Nipah), ezért régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy ezek az állatok a szokatlanul magas virális fertőzöttség ellenére miért nem betegszenek meg. A kérdésre válaszul egyelőre csak elméletek születtek, de a legvalószínűbb szerint a denevérek repülési képessége eredményezi, hogy az állatok békében megférnek a vírusokkal. A többi emlős és a denevérek örökítő anyagát összehasonlító genomikai vizsgálat során ugyanis kiderült: pozitív szelekció érvényesül az állatokban a DNS-sérülésre adott csökkenő veleszületett immunválasz irányában. A többi emlősnél a sejtben megjelenő szabad DNS-re adott reakció során, mivel az vírusfertőzésre utal, a STING-gén (STimulator of INterferon Genes) aktiválódása révén beindul az interferon-termelődés (olyannyira, hogy a nagy mortalitású fertőzések esetén a kontrollálhatatlanná váló gyulladás okozza a halált), a denevéreknél azonban a STING-gén egy mutációja következtében ez a reakció elmarad. A kutatók szerint a mutációval kapcsolatos pozitív szelekciónak a denevérek repülési képessége lehet az oka: a repülés nagyon energiaigényes, és ennek során a denevérek mitokondriumaiból igen sok szabad gyök szabadul fel; a szabad gyökök károsítják a sejten belüli hártyákat, így a denevérek sejtjeiben – bizonyítottan - sok a szabad saját DNS. A szabad DNS elleni immunreakciót blokkoló mutáció pedig nem csak a repülést tette lehetővé a denevér számára, de azt is, hogy a vírusfertőzések széles skálájának hordozója legyen. Az alacsonyabb fokozatra kapcsolt immunreakció kevesebb gyulladást eredményez, és a hasonló testméretű, nem repülő emlősökkel összehasonlítva hosszabb élettartamot is biztosít a denevéreknek. Azzal kapcsolatban azonban, hogy a vírusok magát a denevért miért nem betegítik meg, egyelőre még hipotézissel sem rendelkeznek a kutatók.

 

 

 

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.