hirdetés

Az „új pszichoaktív anyagok” fogyasztásának terjedése

A kábítószerek sorában ma már nem a heroin használat okozza a legnagyobb problémát, hiszen az interneten keresztül sokféle ellenőrizetlen pszichoaktív anyaghoz olcsón és könnyedén juthatnak hozzá az európai fiatalok.

hirdetés

Az Amerikai Pszichiátriai Egyesületek 2014. május 3-7. között tartott évenkénti találkozóján hangzott el New Yorkban, hogy az európai fiatalok körében egyre terjed az új pszichoaktív anyagok („new psychoactive substances” = NPS) használata. Ráadásul a több mint 3000 megkérdezett fiatal 73%-a rendszeresen nagy, vad ivászatokon is részt vesz.

A kutatást vezető Dr. Giovanni Martinotti, az olasz d’Annunzio Egyetem (Chieti-Pescara) Idegtudományi Intézetének addiktológus kutatója szerint az új pszichoaktív szerek használata szélvészsebességgel terjed, ráadásul az internet megkönnyíti az információk cseréjét és az „anyagok” szállítását is, ami nagy közegészségügyi veszélyt jelent és súlyos klinikai következményekkel járhat. Mostanában „már nem a heroin a visszaélések gyógyszere”, az újonnan kifejlesztett anyagok (designer-drogok) használata mellett a fékezhetetlen ivászatok mindennapossá váltak, és a kezelésre szoruló betegeik körében a kutatók nap, mint nap szembesülnek.

„Az NPS-ek, más néven „legal highs”-ok a szabályozatlan pszichoaktív anyagok széles kategóriájába sorolhatók, és a jól ismert, ellenőrzött gyógyszerek legális alternatívájaként jelennek meg” – írják közleményükben a szerzők. A Drugs and Drug Addiction európai megfigyelő központja 2012. évi beszámolója szerint 314 online üzletből lehetett ilyen „legal highs”-okat rendelni és ezen boltok mindegyike legalább egy, de rendszerint több EU tagállamba is szállít. Az internet széleskörű elterjedése miatt már nincs szükség drog-dealer-re, hiszen online könnyen hozzá lehet jutni az anyagokhoz. „E szerek ezért olcsóbbak lettek, hitelkártyára egyszerűen megvásárolhatók, és az egész ügylet névtelen marad. Ilyen módon a törvény sem tud ítélkezni a szereplők felett.” (A referáló megjegyzi: tévedés azt állítani, hogy a hitelkártyára történő vásárlás névtelen marad, hiszen a kártya tulajdonosa pillanatok alatt lenyomozható, az anyag átvételének helye (a megrendelés címe) is könnyen kikutatható, továbbá nem csak a civileknek van számítógépük, hanem a hatóságoknak is.)

Az idézett vizsgálatba összesen 3023, 16 és 24 év közötti olasz fiatalt vontak be. Névtelenül kellett válaszolniuk arra a kérdésre, hogy milyen ismereteik vannak az NPS-ekről. A kérdőív leginkább a növényi eredetű anyagokra fókuszált (Salvia divinorum [látnokzsálya, jósmenta], kratom [az indonéziai Mitragyna speciosa teája], ayahuasca [különböző pszichoaktív főzetek összefoglaló neve kecsua nyelven], fenetiliminek („fly” anyagok, NOBOMe, kristályos meth, ice, shaboo), GHB (gamma-hidroxibutirát), GHB-szerű drogok, szintetikus cathinon-ok, mefedron [ 4-metilefedron, vagy drone, M-CAT, meow-meow], ”fürdősók” [bath salts], valamint szintetikus cannabimimetikumok [spice]. A kérdőív a „húsevő” utcai narkotikumot, a Krokodilt is tartalmazta, amitől az azt használó bőre pikkelyessé, zölddé, vagy éppen pirossá válik. Rákérdeztek az egyéb drogok használatára, az energia italok, az egyéb magas koffeintartalmú italok és az alkohol fogyasztására, a cigarettázásra és az internet napi használatának időtartamára is. Az előzetes adatok szerint a megkérdezett fiatalok jó ismeretekkel rendelkeznek az NPS-ekről, hiszen 25,2%-uk hallott a „fürdősóról”, 19,2% a Salvia divinorum-ról, 18,9% a kristályos meth-ről és 17,8% a Krokodilról. Bár csak a fiatalok 9,4%-a hallott a „spice”-ról, 1%-uk már legalább egyszer ki is próbálta. Az összes fiatal 2,8%-a már használt „fürdősót” (mefedront), 0,8%-uk Salvia divinorum-ot, és 0,4%-uk pedig kristályos meth-et. Meglepetésre igen sokan számoltak be nagy ivászatokról, és 30%-uk gyakran fogyaszt energia-italokat is.

A cikk szerzői állítják, valószínűleg alábecsüljük az NPS-ek és az alkohol együttes használatát a serdülők és a fiatalok körében. Szükség lenne állandó monitorozásra, hogy megfelelő prevenciós lépéseket tehessünk, hiszen az erős pszichoaktív szerektől való kémiai függés tönkreteszi a társadalmakat, ráadásul késői káros hatásaikról ma még alig tudunk valamit..

 

Írásunk az alábbi közlemény alapján készült:

Medscape Medical News 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.