hirdetés

Az USA-ban sok gondot okoz a kanalas orvosság adagolása

Az Amerikai Egyesült Államok sürgősségi osztályain évente  kb. 70 000 gyermeket látnak el, akik bizonyos kanalas gyógyszerek túladagolásának mellékhatásaiban szenvednek, ezért az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiája sürgeti a kanalas gyógyszerek adagolásának metrikus egységesítését.

hirdetés

Az angolszász országokban még mindig sok helyütt tartja magát a folyékony uncia („fluid ounce” = „fl.oz”) térfogatmérték. Kozmetikai szereken, üdítőital-dobozokon ez a régi szokás még elmegy, de gyógyszereknél – különösen a gyermekeknek adott „kanalas orvosságoknál” - az adagolási félreértések komoly következményekkel járhatnak. Az amerikai folyékony uncia és a milliliter közötti átváltáskor durván harminccal kell szoroznunk: 1 US fl.oz = 29,57353 ml. A további mértékegységek: 1 folyékony US pint az uncia 16-szorosa≈ 473 ml, míg a 2US pint 32 folyékony uncia ≈ 946 ml, a 128 folyékony uncia pedig ≈ 1 US gallon, azaz 3,785 liter.

Hogy még nehezebb legyen a helyzet, az Egyesült Királyságban 1 folyékony uncia csak kb. 28,4 milliliternek felel meg. A pint itt az uncia hússzorosa, azaz ≈ 568 ml, az UK gallon pedig 160 uncia, azaz ≈ 4,546 liter.

Már sok-sok évvel ezelőtt a gyermekorvosok felhívták a figyelmet arra, hogy amennyiben a szülők nem túl járatosak a matematikában, beteg gyermekeiknek hibás dózisban adhatják a folyékony gyógyszereket (Medscape Medical News). A probléma az, hogy a túl alacsony dózis nem gyógyítja meg a betegséget, a túl magas dózis pedig súlyos mellékhatásokhoz vezethet.

Például a Pediatric Academic Societies 2012-es ülésén Bostonban Dr. Christine Marrese (Department of Pediatrics at New York University School of Medicine and Bellevue Hospital in New York City) és munkatársai az 1315.7 számú tanulmányukban rámutattak arra, hogy a szülők kb. 40%-a a gyógyszerek dózisának kiszámolásánál hibát követ el, és rendszerint aluldozírozásra kerül sor. A régebbi irodalom szerint is a szülők mintegy fele nem pontos dózisban adagolja gyermekének a gyógyszereket. A probléma keletkezésében a szülők gyenge számolási képessége, nyelvi problémák, de a folyékony gyógyszerek eltérő koncentrációja, a mértékek eltérő egységei, és az adagolási eszközök (cseppentők, fecskendők, jelzésekkel ellátott hengeres kupicák, stb.) eltérései is szerepelnek. Vizsgálatukban 284 szülő vett részt személyesen, átlagos életkoruk 32,3 év volt. A szülők 61%-a az USA-n kívül született, 74%-uk spanyol anyanyelvű volt, 83%-uk rossz szociális helyzetű, 28%-ban gyenge műveltségű, 71%-ban a hatodik osztálynál gyengébb számtani képességgel. A vizsgálati próbák során a szülők 41%-a a hibahatáron kívülre eső mértékben elvétette az adagolást (34%-ban aluldozírozta, 7%-ban pedig túladagolta).

Az Amerikai Egyesült Államok sürgősségi osztályain minden évben kb. 70 000 gyermeket látnak el, akik bizonyos kanalas gyógyszerek túladagolásának mellékhatásaiban szenvednek.

A Pediatrics 2015. március 30.-i számában online megjelent közleményben az American Academy of Pediatrics (AAP) Gyógyszerbizottsága az akaratlan túldozírozás elkerülésére ajánlásokat fogalmazott meg. A bizottság vezetője, Dr. Ian M. Paul (Pennsylvania State University) professzor szerint a mérőeszköz nem megfelelő használata vezet leggyakrabban a túladagoláshoz, ezért a konyhai kanál fogalmát (evőkanál, teáskanál) nem javasolja használni. A címkén milliliterekben megadott dózist a szokványos teáskanállal nem lehet pontosan követni, ráadásul további zavarokhoz vezetnek a milliliter mennyiségnek a címkén szereplő ml, mL, ML és cc megnevezései is.

Fentieknek megfelelően az AAP egy egyszerűbb, egyértelműbb, és kizárólagosan metrikus megjelölést sürget a témában, ezért a következő elveket javasolja betartani:

  • a milliliter mennyiséget jelölő metrikus alapú dozírozást javasolják minden szájon át használatos folyékony gyógyszerre,
  • egyedül – az amerikában szokásos – „mL” rövidítést javasolják a milliliternyi folyadék-térfogat megjelölésére használni,
  • az 1 mL-nél kisebb térfogatok jelölésére a kívánatos mennyiség előtt 0-át és tizedesvesszőt javasolt használni (pl. 0,5 mL) a tízszeres túladagolások elkerülésére,
  • az egész számok után ne tegyünk tizedesvesszőt és nullát (pl. 5 mL, és nem 5,0 mL) a tízszeres túladagolások elkerülésére,
  • az előiratban egyértelműen határozzuk meg a gyógyszer koncentrációját (mg/mL),
  • egyértelműen határozzuk meg az adagolás frekvenciáját (pl. „naponta”) és ne használjuk az esetleg félreértésekre vezető rövidítéseket (pl. „qd” véletlenül „qid”-nek is olvasható, azaz a naponta helyett quarter in die /naponta négyszer/),
  • pontosan közöljük a beteggel és családjával a kívánatos dózist mL-ben,
  • az elektronikus kórlapokon és softwereken is metrikus értékeket használjunk, hogy a szolgáltatók ne tudjanak a metrikustól eltérő dozírozást használni,
  • csak metrikus dozírozást tartalmazó címkével ellátott orális folyékony gyógyszert lehessen a gyógyszertárakba, kórházakba, egészségügyi centrumokba kiszállítani,
  • a gyógyszertárakba, kórházakba, egészségügyi központokba kiszállított folyékony gyógyszerek mellé metrikus rendszerű megfelelő adagoló eszközt (pl. milliliteres fecskendőt) kell biztosítani,
  • a gyártók a metrikuson kívül minden egyéb jelölést, felhasználói javaslatot, adagolási eszközt vessenek el.

Hasonló ajánlásokat hirdetett meg az Institute for Safe Medication Practices, az Academic Pediatric Association, az American Academy of Family Physicians, az American Medical Association, a National Council for Prescription Drug Programs és az US Food and Drug Administration is.  

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Medscape Medical News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.