hirdetés

Baktériumkoktél gyulladásos bélbetegség ellen

A fertőző baktériumok ártatlan variánsainak béltraktusba telepítése segíthet megakadályozni a visszatérő gyulladásos bélbetegséget.

hirdetés

Az életveszélyes Clostridium difficle infekció az egyik leggyakoribb kórházban szerzett fertőzés. Főleg az idős, antibiotikummal kezelt betegek vannak kitéve veszélynek, mivel a bélflóra felborult egyensúlya kedvez a kórokozók elszaporodásának. A C. difficle által termelt toxinok hasmenéssel járó gyulladásos bélbetegséget okoznak. A szokásos antibiotikumos terápia gyakran csak átmeneti javulást eredményez, ami után újabb fertőzés alakul ki.

Amerikai belgyógyászok a JAMA-ban egy szokatlan kezelési módszert javasolnak. A tanulmányba bevont betegeknek egy toxinokat nem termelő C. difficle-variáns spóráiból készült italt adtak. A spórákból kikelő ártalmatlan baktériumok szétterjedtek a bélrendszerben, ezzel megnehezítették a toxintermelő törzsek ismételt felszaporodását. A spórakoktél primer prevencióként is alkalmazható a veszélyeztetett betegek körében.

Dale Gerding (Loyola University Chichago, Maryland) és kollégái azzal magyarázzák az eredményeket, hogy a kezeléshez használt ártalmatlan baktériumtörzsek valószínűleg ugyanazt az életteret foglalják el, mint a toxintermelő variánsok, és amennyiben megtelepedtek a béltraktusban, kiszorítják az ott még megtalálható, vagy újonnan bekerült kórokozókat. A clostridium toxintermelő formái kisebb számban az egészséges emberek bélrendszerében is megtalálhatók, de azért nem okoznak megbetegedést, mert az ártalmatlan baktériumok túlsúlya megakadályozza az elszaporodásukat. A hosszabb kórházi kezelés során kapott antibiotikumokat miatt a probiotikus baktériumok száma olyan alacsonyra süllyedhet, hogy a legtöbb antibiotikummal szemben rezisztens fertőző törzsek  gyorsan elszaporodhatnak.

C. difficle fertőzés esetén metronidazol, vagy vankomicin terápia, illetve ezek kombinációja javasolt, azonban az eleinte sikeresen kezelt betegek 25-30%-a szenved a betegség rendszeres kiújulásától. A kutatók ennek megakadályozására új terápiatervet dolgoztak ki. A vizsgálatokban résztvevő 168 tesztszemély primer fertőzésen esett át, vagy éppen antibiotikumos kezelés alatt állt. A betegek egy része egy, illetve két hétig naponta kapott spóraszuszpenziót, amit a C. difficle egy nem toxintermelő törzséből készítettek. Két eltérő adagolást teszteltek, a placebocsoport pedig spóramentes italt kapott. Ez utóbbi csoportban a betegek 30%-ánál alakult ki hat héten belül ismételt fertőzés, míg a spórával kezelt pácienseknél csupán 11% betegedett meg újra. Az optimális dózist kapó csoportnál csak 5%-ban volt sikertelen a kezelés. A spórákkal kezelt tesztszemélyek közel 70%-ánál az ártalmatlan clostridiák a várakozásoknak megfelelően megtelepedtek a bélrendszerben. Közülük csak 2%-nál újult ki a fertőzés. A védőhatás kialakulása tehát a terápiásan beadott baktériumok megtelepedésének sikerével függ össze. Habár az eredmények ígéretesek, megerősítésükhöz további tanulmányok szükségesek.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.