hirdetés

Bariátriai műtét és stroke-kockázat

Testsúlycsökkentő („bariátriai”) műtétekkel az elhízott betegek stroke-kockázata jelentősen csökkenthető.

hirdetés

A testsúlycsökkentő (a hétköznapokban „gyomorszűkítő”) műtétek különböző formáival (gyomor bypass, mini bypass, sleeve gastrectomia, stb.) a túlsúlyos (>35 kg/m² BMI), ill. obes (>40 kg/m² BMI) betegek jelentős fogyást érhetnek el életminőségük lényeges javulásával. A műtét ma már a hasüreg feltárása nélkül történik, rendszerint mindössze 2 napos kórházi ápolással.

Egy új kutatás szerint az elhízott betegeken végzett testsúlycsökkentő („bariatriai”) műtétek a műtétet követő első és harmadik évben 46%-kal csökkentik a stroke kialakulásának kockázatát, és még a műtét utáni ötödik évben is 22%-kal kevesebb a stroke kockázata a műtét nélküli, életkorhoz, nemhez, stb. igazított kontroll betegekhez képest.

Dr. Michael D. Williams Rush Medical College, Chicago) eredményeiket az American Society for Metabolic & Bariatric Surgery virtuális kongresszusán adta elő 2021. júniusában. Vizsgálatukban egy nagy betegbiztosító adatbázisából származó, valamilyen testsúlycsökkentő műtéten átesett 56.514 elhízott és obes beteg adatait hasonlítottak össze ugyanannyi (56.514) nem operált beteg adataival. A betegeken sleeve gastrectomia vagy Roux-en-Y gastrikus bypass történt 2010 és 2019 között. Egy évvel a műtét után a stroke-ok gyakorisága a műtéten átesetteknél 0,6%, míg a kontroll csoportben 1,2% volt (OR: 0,54, 95%CI 0,47-0,61). Három évvel a műtét után 44.948 beteg maradt mindkét csoportban, a stroke-ok számában viszont nem volt szignifikáns különbség. Öt év múlva 27.619 beteg maradt mindkét csoportban: a műtétes csoportban 2,8%, a nem operált csoportban 3,6% volt a stroke előfordulása (OR: 0,78, 95%CI 0,65-0,90).

A társaság tudományos programjának vezetője, Dr. John D. Scott (University of South Carolina, Greenville) kijelentette, hogy „a kardiovaszkuláris események kockázatát csökkentő bármilyen beavatkozást nagyon jó hírnek nevezhetünk, és különösen jó hír a stroke kockázat  22-45%-os  csökkenése. A bariátriai műtétek nyomán - minden ilyen irányú vizsgálat szerint - csökken az összes makrovaszkuláris események és a kísérőbetegségek száma is.” Dr. Williams ezt azzal egészítette ki, hogy a bariátriai műtét hatásosan és tartósan csökkenti az obesitás kísérőbetegségeinek így pl. a diabetesnek és a magas vérnyomásnak a súlyosságát, annak ellenére, hogy nem maga a bariátriai műtét csökkenti a stroke-ok kockázatát.

A vitában Dr. Corrigan L. McBride (University of Nebraska Medical Center, Omaha) azt kérdezte, hogy az egy évnél nem azért csökkent a stroke-kockázat mert a kardiovaszkulárisan nagy kockázatú betegeket még a műtét előtt kizárták a vizsgálatból? Dr. Williams válaszul elmondta, hogy nehéz lenne az ilyen betegek kiemelése, így nem is történt ilyen. A résztvevők szerint  mindenképpen fel kell világosítani a betegeket, hogy a műtét nem emeli a stroke-ok kockázatát, sőt a műtét után kisebb lesz a stroke esélye, mint műtét nélkül. 

Forrás:

Busko M. Bariatric surgery tied to 22% lower 5-year stroke risk. Medscape Medical News > Conference News > ASMBS 2021. June 21. 2021.

Williams MD, Sarran MA, Kim S, et al. Effect of bariatric surgery on ischemic stroke risk. 37th Annual Meeting of the American Society for Metabolic & Bariatric Surgery, Abstract A002, June 11.2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.