hirdetés

Barrett-oesophagus és rák

Egy új pontrendszer segítségével meg lehet jósolni, hogy a Barrett-oesophagusban szenvedő betegek közül kiket veszélyeztet a rák. 

hirdetés

Egy újonnan kialakított pontrendszerrel meg lehet határozni, hogy a Barrett-oesophagusban szenvedő betegek közül kiknél alacsony, kiknél közepes, illetve kiknél magas egy későbbi high-grade diszplázia (HGD), vagy egy nyelőcső adenocarcinoma (EAC) kialakulásának kockázata.

A Kansas Cityben található (Missouri) Department of Veterans Affairs Medical Center kutatója, Dr. Prateek Sharma szerint a Barrett-oesophagusban szenvedő betegek nagy többségénél nem keletkezik sem high-grade hámdiszplázia, sem mirigysejtes nyelőcsőrák, de eddig nem tudták meghatározni, mely betegek tartoznak abba a kisebb csoportba, akiknél igen magas e betegségek kialakulásának illetve a progressziónak a kockázata.

A tanulmány szerző tehát keresték azokat a biomarkereket, kockázati faktorokat amelyek ismeretében a progresszió előre jelezhető lenne. Ilyen kockázati tényezőnek bizonyult a férfi nem, a dohányzás, a BE időtartama, és a low-grade diszplázia. Ezeket a kockázati faktorokat – a súlyos krónikus májbetegségeknél alkalmazott MELD (Model for End-Stage Liver Disease) pontrendszerhez hasonlóan - pontokkal látták el, melyeket a kockázatnak megfelelően súlyoztak.

Dr. Sharma és munkatársai az Egyesült Államok 5 centrumából és egy hollandiai centrumból gyűjtötték ki az 1985 és 2014 között kezelt, Barrett-oesophagusban szenvedők adatait. Mint azt a Gastroenterology 2017. december 19-én online megjelent tanulmányában közölték, összesen 2697 értékelhető beteget találtak. A betegek átlagos életkora 55 év volt, 84%-ban férfiak, 88%-ban fehérek voltak, a BE betegség átlagos hossza a nyelőcsőben 3,7 cm volt. A begeket átlagosan 5,9 évg követték. A betegek 70%-ánál a pontszámok segítségével kiszámították a kockázat nagyságát (a progression of Barrett’s esophagus (PIB) értéket), a betegek másik 30%-ánál validálták az eljárást.

A követési időszak alatt a betegek 5,7%-ánál alakult ki vagy HGD, vagy EAC. A beteg neme, a dohányzás, a BE hossza cm-ben, a kiinduláskor észlelt low-grade diszplázia mind jelentősen befolyásolták a progressziót.

A pontrendszer használatával ki tudták választani azokat a betegeket, akiknél várható volt a progresszió kialakulása. Két példát hoztak fel:

  1. Egy 65 éves dohányos férfibetegnél 5 cm hosszú BR-t találtak, melyből az endoszkópiával vett szövettan „diszplázia nélküli” Barrett-oesophagust mutatott ki. A pontozás a következőképpen alakult: 9 (férfi) + 5 (dohányos anamnézis) + 5 (5 cm hosszú BE) + 0 (szövetileg nem diszpláziás BE) összesen 19 pont. Ennél a betegnél a HGD, illetve az EAC közepes kockázata mutatható ki, a progresszió évenkénti kockázata 0,73%.
  2. Egy 55 éves nőbeteg, soha nem dohányzott. A BE 2 cm hosszan érinti a nyelőcsövet, és az endoszkópiával vett szövettan szintén „diszplázia nélküli” BE-t mutatott. A pontozás itt a következőképpen alakult: 0 (nőbeteg) + 0 (nem dohányzott) + 2 (a BE hossza cm-ben) + 0 (szövetileg nem diszpláziás BE), összesen 2 pont. Ennél a betegnél a HGD vagy EAC kialakulásának kockázata alacsonynak mondható, évente mindössze 0,13%-kal nő a progresszió esélye.

Hét év követés után általánosságban megállapítható volt, hogy a HGD/EAC-ba való progresszió kockázata 18,4 a magas kockázatú csoportban (ahol a score 21+ pont volt), 5,6 a közepes kockázatú csoportban (11 és 20 pont között) az alacsony kockázatú (0-10 pont) csoporthoz képest. Klinikai szempontból az alacsony kockázatú csoportnál valószínűleg elégséges a megnyugtatás, a magas kockázatúaknál viszont szigorú, rendszeres megfigyelés szükséges.

A tanulmányhoz megjegyzést fűzött Dr. Yujin Hoshida (The Tisch Cancer Institute at the Icahn School of Medicine at Mount Sinai in New York): a nagy beteganyagon végzett multicentrikus vizsgálatban kidolgoztak és validáltak egy klinikailag könnyen kivitelezhető számítást. Ilyen módon monitorozhatók a magas kockázatú betegek, az eljárás hatásos és olcsó. A régebbi pontszámításokkal való összehasonlítás még inkább rámutathatna az új számítás klinikai hasznosságára. 

 

Forrás: Gastroenterology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.