hirdetés

Bepirovirszen a hepatitisz B kezelésében

A fázis 2b B-Clear vizsgálatban a bepirovirszen hatásosnak mutatkozott a hepatitisz B vírus kimutathatatlan szintre csökkentésében.

hirdetés

Az Ionis Pharmaceuticals november 8-án közölte, hogy partnerével, a GlaxoSmithKline céggel közösen végzett fázis I2b B-Clear klinikai vizsgálatában a bepirovirszen (korábban: IOIS-HBVRx) pozitív hatásossági eredményeket mutatott a krónikus hepatitisz B vírusfertőzés kezelésében. Az eredmények szerint a bepiroverszennel végzett 24 hetes terápiát követően tartósan a kimutathatóság küszöbérték alatt maradt a hepatitisz B vírus felületi antigén (HBsAg) és a hepatitisz B vírus DNS koncentrációja is. Ezeket az adatokat Washington DC-ben, az AASLD (American Association for the Study of Liver Diseases) konferenciáján hozták nyilvánosságra, majd később a New England Journal of Medicine folyóirat is közölte a vizsgálati eredményeket.

 

A hatóanyagról (bepirovirszen)

A bepiroverszen (GSK3228836) egy vizsgálati antiszensz nukleotid (ASO), amely a hepatitisz B vírus összes messenger RNS molekuláját támadja, ezáltal csökkenti a szervezetben az összes vírusfehérje (HBsAg, HBV DNS) szintjét. A molekulát úgy tervezték, hogy specifikusan felismerje a hepatitisz B vírus fertőzött májsejtekben történő replikációjához szükséges RNS-t, illetve amelyeket a vírus olyan antigének termeléséhez használ, amelyek segítségével sikeresen kerüli el az immunrendszer védekező mechanizmusait. A hatóanyag a máj saját enzimeit használja az RNS inaktív formára történő bontásához. Az RNS-szint csökkenése azt eredményezi, hogy csökken mind a vírus, mind a vírusantigének hepatociták általi termelése, ami a keringő vér HBV DNS és HBsAg szintjének csökkenésével mérhető. A bepirovirszen további tulajdonsága, hogy a Toll-szerű receptor 8 (TLR8) révén serkenti az immunválaszt, ami segíthet az immunrendszernek a vírus keringő vérből történő tartós eltávolításában. A hatóanyagot az Ionis Pharmaceuticals és a GlaxoSmithKline közösen fedezte fel és fejlesztette tovább.

 

A B-Clear klinikai vizsgálatról

A multicentrikus, randomizált, részben vak, párhuzamos csoportos fázis 2b B-Clear klinikai vizsgálat (NCT04449029) összesen 457 beteg bevonásával és 8 adagolási rend alkalmazásával (monoterápiában ill. nukleozid analógokkal kombinációban) vizsgálta a bepiroverszen hatásosságát és biztonságosságát krónikus hepatitisz B fertőzésben szenvedő betegeknél. A kezeléseket az egyes karokon 12 ill. 24 hétig folytatták. Az eredmények szerint a monoterápiával kezelt karon a betegek 9%-a, míg a kombinált kezelést kapó karon a betegek 10%-a ért el teljes tisztulást (kimutathatóság határ alatti koncentrációt HBsAg és HBV DNA tekintetében). A legjobban azok a betegek reagáltak a kezelésre, akiknél a HBsAg antigén kezdeti szintje alacsony volt, ebben a részcsoportban a betegek 16%-a (monoterápia), ill. 25%-a érte el az elsődleges végpontként meghatározott alsó határértéket.

 

A hepatitisz B fertőzésről

A hepatitis B a világ egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedése: a Föld népességének mintegy 20-30 százalékában kimutatható, hogy élete során hepatitis B-fertőzésen esett át. Kórokozója, a hepatitis B vírus a Hepadnaviridae család tagja, mely egy DNS vírus. A fertőzést követően az esetek túlnyomó többségében (70%) tünetmentes infekció zajlik, tünetek csupán 30%-ban alakulnak ki. A fertőzött felnőttek 5-10%-ában alakul ki krónikus fertőzés. Ez azt jelenti, hogy a világon mintegy 300 millió krónikus fertőzöttet tartanak nyilván, de megbecsülni is nehéz a nem nyilvántartott fertőzöttek számát. Világszerte évente 900 ezren vesztik életüket cirrózis és májrák következtében, melynek kialakulásában a hepatitisz B fertőzés igen fontos tényező. Hazánkban kb. 7-15 ezer beteg szorulhat ténylegesen kezelésre. A kórkép jelentőségét az adja, hogy a vírus általában parenterálisan terjed, fertőzött vér és vérkészítmények útján. A donorvér rutinszerű szűrése jelentősen csökkentette a fertőzések átvitelét, de a kábítószer élvezők által közösen használt injekciós tűk még mindig komoly veszélyt jelentenek. A közhiedelemmel ellentétben nem a közös tű, hanem a közös fecskendő használata (ténylegesen az abban megmaradt fertőzött vér) jelent komoly kockázatot ebben a csoportban. A fertőzés kockázata nagyobb hemodializált betegeknél, onkológiai betegeknél és vérrel érintkezésbe kerülő kórházi dolgozóknál. A fertőzés a parenterális úton kívül más módon is terjedhet, például hetero- és homoszexuális érintkezéssel, valamint zárt intézményekben (pl. börtönök). A fertőzés hordozói világszerte az idült HBV hordozók. A fertőzés prevalenciája földrajzi és más tényezőktől függően jelentősen eltérő lehet 0,5%-10%, de a Távol-Keleten akár 10%-ot is meghaladja. A vertikális transzmisszió különösen ezeken a vidékeken fordul elő.

Diagnózis

A diagnosztikában az anamnézis felvétele, valamint a fizikális vizsgálat mellett nagy jelentősége van a labor diagnosztikának. A beteg általános tünetekkel keresi fel háziorvosát: fáradékonyság, gyengeség, émelygés, hányinger, láz, csalánkiütésszerű manifesztációk, ízületi fájdalmak, jobb bordaív alatti nyomás, feszülés, sötét vizelet. A labor diagnosztika magában foglalja a hagyományos „máj-panel” vizsgálatokat, a háromféle antigén-antitest rendszer (Hbe, Hbs, Hbc) kimutatását, valamint magának a vírusnak a jelenlétét, illetve a vírus kópiaszám kimutatását is. Ez utóbbi igen érzékeny PCR technikával történik. A vírus kópiaszámának az ismerete alapvető a terápia eldöntése, valamint a beteg monitorozása szempontjából.

A betegség lefolyása

A betegnél a tünetek jelentkezését követően sárgaság alakul ki. Az esetek túlnyomó többségében a vírus eliminálódik a májból kiterjedt májsejt destrukció nélkül is. A HbsAg és a HbeAg (hepatitisz B vírus ’e’ antigén) eltűnését követően magastiterű antitest szintek detektálhatók, de a HBV DNS alacsony szinten még hosszú ideig kimutatható. Perzisztáló vírusinfekció esetén a vírusprodukció folytatódik, gyakran életfogytiglan, de krónikus fertőzés esetén a viraemia mértéke alacsonyabb szinten marad. Szintje az idő múlásával fokozatosan csökken és szerokonverzió is bekövetkezhet. Ennek éves gyakoriságát az érintett populációban kb. 5- 10%-ra becsülik. Tartós HBV hordozás a primer hepatocelluláris karcinóma carcinoma (HCC) kialakulásának gyakoriságát a százszorosára növeli az átlagos populációhoz képest. A Hbe Ag pozitív csoportban a HCC kialakulásának gyakorisága még nagyobb.

Kezelés, terápia

A kezelés legfontosabb célja a virémia csökkentése, illetve megszüntetése, a vírusreplikáció gátlása, és a májkárosodás javítása, illetve gyógyítása. A vírus folyamatos jelenléte esetén sokkal nagyobb a kockázata a krónikus hepatitisz, cirrózis, illetve a hepatocelluláris karcinóma kialakulásának. Leginkább veszélyeztetettek a HbeAg-pozitív valamint a HbeAg-negatív de magas vírustiterű betegek. A terápia eredményességét a HbeAg eliminálása és a keringésben kimutatható vírusok számának csökkenése, illetve szerokonverzió kialakulása (antiHbe antitestek kialakulása) jelzi. A fertőzés gyógyszeres kezelésére általában interferon készítményekkel és/vagy nukleozid analógokkal (entecavir, tenofovir, adofovir dipivoxil,, lamivudin) történik.

Prevenció

A betegséget a fertőződés lehetséges útjainak megakadályozásával ki lehet védeni. Kerülni kell tehát a fertőzött egyén tárgyainak (borotva, fogkefe) közös használatát. Csak steril eszközzel végezhető tetoválás, testékszer-felhelyezés, az intravénás drogélvezőket pedig segíteni kell, hogy mindig steril fecskendőt és tűt használjanak. A nemi úton való terjedés megelőzésének legjobb módszere a kölcsönösen monogám párkapcsolat, illetve a gumióvszer használata. A legbiztosabb védelmet a HBV elleni védőoltás biztosítja. Magyarországon 1999 óta adják kampányoltás keretében, az általános iskolák 8. osztályában. A fertőzés szempontjából fokozott veszélynek kitett egyéneknek (pl. orvosok, rendszeresen vérkészítményt kapók, HBV-hordozó családtagjai), az oltás szintén ingyenesen biztosított. A rizikócsoportba nem tartozó egyének számára, az oltás receptkötelesen a gyógyszertárakban beszerezhető. Kiemelten fontos a HBV fertőzött anyák újszülötteinek, közvetlenül a születés után történő oltása, így az újszülöttek megbetegedése az estek 90-95 százalékában kivédhető.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Ionis announces positive data from GSK's Phase 2b clinical study of bepirovirsen

A hepatitis B vírus okozta krónikus májgyulladás diagnosztikája és terápiájának finanszírozási protokollja (eljárásrend)

Study of GSK3965193 in Healthy Participants and Alone and in Combination With Bepirovirsen in Participants Living With Chronic Hepatitis B Infection

A Study of GSK3228836 in Participants With Chronic Hepatitis B (CHB) (B-Clear)

Positive data for bepirovirsen from B-Clear phase IIb trial presented at American Association for the Study of Liver Diseases’ Meeting with simultaneous publication in the New England Journal of Medicine

GSK to present new data from the B-Clear phase IIb trial for bepirovirsen in chronic hepatitis B at the International Liver Congress 2022

Efficacy and Safety of Bepirovirsen in Chronic Hepatitis B Infection

GSK hep B treatment’s efficacy slips 60% in full phase 2 readout, but phase 3 going ahead

Efficacy and Safety of Bepirovirsen in Chronic Hepatitis B Infection

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.