Biomarkerekkel kimutatható tüdőrák?

Bár az utóbbi évtizedekben a korábban gyógyíthatatlan tüdőrák terápiájában hatalmas haladásnak örvendhetünk, a sokáig rejtve burjánzó kór most is rengeteg áldozatot követel, nagy erőkkel folyik tehát a korai diagnózis lehetőségeinek kutatása. 

hirdetés

A tüdőrák az összes új rákos megbetegedés 13%-a, az összes daganatos halálozás 27%-a. Hazánkban évente 8000 ember hal meg tüdőrákban. A nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) – ami az összes tüdőrák kb. 80%-át teszi ki - várható túlélése IA és IB stádiumban 40-45% körül van, de előrehaladottabb stádiumokban rohamosan csökken. Érthető a törekvés, hogy a betegség a lehető legkorábban felismerésre és kezelésre kerüljön.

2002 és 2004 tavasza között a „The National Lung Cancer Screening Trial Research Team” az Egyesült Államok 33 jelentős egészségügyi központjában 53 454 magas tüdőrák-kockázatú (nagydohányos) személy szűrővizsgálatát végezte el: 26 722 betegnél alacsony dózisú mellkas CT-t, 26 732 személynél egyszerű posztero-anterior mellkas röntgen vizsgálatot. Kicsit több mint öt év után, 2009. decemberben értékelték a két szűrt csoportban a tüdőrákok kialakulását. A kezedeti szűrővizsgálatban a CT csoport tagjainak 24,2%-ánál, a mellkas röntgennel vizsgáltaknál 6,9%-ban találtak pozitív jeleket, melyek rendre 96,4%-ban, illetve 94,5%-ban bizonyultak hamis pozitív értékelésnek. A megfigyelési időszak alatt a CT-csoportban 1060 tüdőrák keletkezett (645 eset/100 000 személy/év), míg a rtg csoportban 941, ami 572 eset/100 000 személy/év gyakoriságnak felel meg (RR: 1,13, 95%CI 1,03-1,23). A tüdőrákból eredő halálozás a CT csoportban 247/100 000 személy/évnek, a röntgen csoportban 309/100 000 személy/évnek adódott, az alacsony dózisú mellkas CT szűréssel az tüdőrákos halálozás 20,0%-kal csökkenthető (95%CI 6,8-26,7, p=0,004). Megjegyzendő, hogy az alacsony dózisú mellkas CT csoportban az egyéb okokból bekövetkezett halálozás is 6,7%-kal kevesebb volt a Röntgen-csoporthoz képest (95%CI 1,2-13,6, p=0,02).

Nagy dohányosoknál valóban szóba jöhet az alacsony dózisú mellkas CT-vel történő szűrés, de a vizsgálat elég sok hamis-pozitív eredménnyel jár, a mai érzékeny szkennerek számos kicsiny, benignus csomót is észlelnek, ezért sok drága és felesleges biopszia történik. Érthető, hogy egyre élénkebben keresik a rák biomarkereit.

Dr. Peter Mazzone (Cleveland Clinic Respiratory Institute) és mtsai összehasonlították igazolt NSCLC-s betegek és kontroll személyek számos tulajdonságát: életkor, nem, dohányzás, lipidszintek, COPD, diabetes, stb., és mérték a két csoport vérében található különféle anyagok közötti különbségeket azt feltételezve, hogy a daganatos metabolizmus termékei talán már a képalkotóknál korábban jelezhetik a daganatot. Eredményeiket az októberi CHEST 2014 kongresszuson adták elő Austinban (Texas). A tanulmányba 94 tüdőrákos beteget, és 188 hozzájuk igazított kontroll személyt vontak be. A tüdőrákos betegek közül 50-nél adenocarcinoma, 44-nél laphámrák igazolódott. A rákos betegek 44%-ának I., 17%-ának II., és 39%-a III stádiumú volt a daganata. A tüdőrákos betegek általában idősebbek voltak a kontroll csoport tagjainál (68,7 év vs 66,2 év, p=0,013)), a vizsgált személyek átlagos életkora 67 év volt, 48%-uk nő volt. Minden levett vérmintát kétféle módon is ellenőriztek: nagy-teljesítményű folyadék kromatográfiával-tömegspektrométerrel, illetve gázkromatográfiával-tömegspektrométerrel, 8 anyagcsere fővonalban és 73 mellékvonalban összesen 534 metabolitot figyeltek. A két csoport között 149 metabolit koncentrációja különbözött: 70 alacsonyabb, míg 79 magasabb volt (q-érték <0,05). Adenocarcinomás esetekben 65, a laphámrákos esetekben 50 metabolit koncentrációja tért el szignifikánsan a kontrollokétól. A kutatók 36 olyan metabolitot emeltek ki, melyeknél a szenzitivitás 70,2%-ban, a specificitás pedig 89,5%-ban eltért a kontroll csoport adataitól (AUC= 0,837). Ez az eljárás eredményesebben különböztette meg a tüdő laphámrákjában szenvedő beteget a kontroll személytől. „Ki kell választani azokat a metabolitokat, amelyek a leginkább különböznek, és újabb betegcsoportokon kell a vizsgálatokat megismételni” – jelentette ki Dr. Mazzone. A nagy kihívás az egyes metabolitok kiválasztásában és a küszöbértékek meghatározásában van – különösen olyan esetekben, amikor a képalkotókkal gyanús képleteket lehet látni. A vizsgálatoknak egyszerűnek és a hétköznapokban használhatónak kell lenniük, ehhez viszont meg kell határozni a biomarkerek egy kisebb, valóban jelzésre alkalmas speciális csoportját.

Csak emlékeztetőül: sok-sok közlemény jelenik meg arról, hogy egyes trenírozott kutyák meglepően pontosan, akár 90%-nál nagyobb pontossággal kiszimatolják a bőrből, a vizeletből, a leheletből az ember rosszindulatú daganatait (Cable).

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. The New England Journal of Medicine

3. The Daily Mail  

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.