hirdetés

Biomarkervizsgálat a rheumatoid arthritis nyomonkövetésére

Egy egyszerű genetikai vizsgálat segíthet a rheumatoid arthritis aktivitásának, illetve progressziójának nyomonkövetésében – számoltak be a University of Alabama (UAB) kutatói. 

hirdetés

Az Arthritis Care and Research című lapban június 26-án megjelent cikk szerint az UAB által vezetett nemzetközi kutatócsoport 12 biomarkerből álló vértesztet fejlesztett ki, mely potenciálisan alkalmas lehet a rheumatoid arthritis (RA) aktivitásának követésére.

„Korábban az orvos által végzett klinikai megfigyelések alapján követték nyomon az RA aktivitását, melynek során feljegyezték a duzzadt és fájdalmas ízületek számát, valamint felmérték a fájdalom és a funkcionális képességek mértékét – mondja dr. Jeffrey Curtis, a közlemény első szerzője, klinikai immunológus és reumatológus docens. – A most bemutatott vérteszt olyan fejlett biokémiai eszközökkel méri az RA aktivitásának mértékét az ízületekben, melyek alkalmasak a betegség hátterében álló patofiziológiai mechanizmusok nyomonkövetésére. A többféle biológiai út megítélésére alkalmas, igen jól reprodukálható és könnyen standardizálható vizsgálómódszer olyan mértékben javítja a klinikai értékelést, melyre korábban még soha nem volt példa.”

Dr. Curtis kiemeli, hogy az új módszer alkalmazásával nem kell külső jelekre és tünetekre hagyatkozni a betegség progressziójának megítéléséhez, hanem az értékelés a háttérben álló biológiai utak vizsgálatán alapul, ezért a klinikai vizsgálattól eltérő, de azokat kiegészítő információkat biztosít. A kutatók reményei szerint az új vizsgálómódszer segítséget nyújthat a terápiás hatás felméréséhez is. A teszt alkalmazásakor mindössze néhány hét elegendő annak meghatározására, hogy az adott kezelés meghozza-e a kívánt hatást – ez jelentős javulás a jelenlegi helyzethez képest, amikor 3-4 hetet kell várni a terápiás hatás megítélésére.

A Vectra DA-nak nevezett vérteszt a betegség aktivitását több biomarker alapján elemző módszer (MBDA [multi-biomarker disease activity] teszt), mely alapvetően a gyulladás mértékét méri 12 citokin jelenléte alapján.

Dr. Curtis beszámolója szerint az MBDA által vizsgált 12 biomarkert korábbi kutatások alapján választották ki 396 lehetséges biomarker listájából, majd egy algoritmus alapján meghatározták minden egyes biomarker jelentőségét és ebből egy összegzett pontszámot alkottak. Az új MBDA pontszám szignifikáns összefüggést mutat a DAS28-CRP pontszámmal, amelyet széles körben használnak az RA kezelésével kapcsolatos klinikai vizsgálatokban, és amely a duzzadt ízületek és a feszülő ízületek számán, valamint a gyulladásos proteinek jelenlétén alapul.

A kutatók 512 beteget vontak be a vizsgálatba, akiket három RA-adatbázisból gyűjtöttek ki. A résztvevők földrajzi lokalizációjukat és egyéni jellemzőiket tekintve sokfélék voltak.

„Az MBDA pontszám egy kiegészítő eszköz, melynek segítségével objektív, megbízható és biológiailag megalapozott módon meghatározható az RA aktivitása” – emeli ki a vizsgálat vezetője. Dr. Curtis szerint az eredmények azt jelzik, hogy a módszer értékes segítség lehet a betegség potenciális fellángolásainak előrejelzésére, ezen túlmenően prognosztizálhatja a jövőbeni ízületi károsodást is, bár e lehetséges alkalmazásokat még tesztelni kell.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.