hirdetés

Bővül a kövérséget csökkentő gyógyszerek köre

Az Egyesült Államokban négy, különböző hatásmechanizmusú gyógyszer áll az orvosok rendelkezésre, hogy a diétát és a testedzést kiegészítve segítsék betegeik fogyását. 

hirdetés

A már 1999-ben törzskönyvezett orlistat (Xenical), illetve annak csökkentett hatóanyagtartalmú, recept nélkül kapható 2007-ben engedélyezett formája (Alli), illetve a lorcaserin (Belviq) és a phentermin/topiramat (Qsymia). Ezek mellé érkezett legújabban a bupropion/naltrexon, a Contrave, melyet az Orexigen Therapeutics fejlesztett ki, és a Takeda Pharmaceuticals forgalmazza. Miután az FDA szeptember 10.-én befogadta, az Egyesült Államok gyógyszertáraiba már a múlt héten megérkezett.

A Medscape Medical News két orvos véleményét kérte ki, hogy miként ítélik meg a megnövekedett piacot?

Kedvező, hogy egyre több lehetőségünk és eszközünk van betegeink fogyásának elősegítésére- mondta Dr. Ken Fujioka, a Nutrition and Metabolic Research Center igazgatója (Scipps Clinic, San Diego). Ha a betegeknek mindössze 4 – 9 kg-ot kell fogyniuk, akkor a diéta és a testmozgás is elegendő, de a súlyosan elhízottaknál már a bariatrikus műtétek is szóba jönnek. Az átlagosan elhízott amerikai beteg rendszerint 9 – 28 kg túlsúllyal él, esetükben jöhetnek számításba az egyéb kezelési lehetőségek.

Az USA-ban a fogyókúrás gyógyszereket diétával és testgyakorlással együttesen akkor javasolják, ha a 18 évnél idősebb beteg BMI-je 30 kg/m² fölött van, vagy akkor, ha a BMI csak 27 kg/m², de egyéb társult betegségei is vannak, például hipertónia, 2-es típusú diabetes, vagy diszlipidémia. Dr. Lee Kaplan, az Obesity, Metabolism, and Nutrition Institute igazgatója (Massachusetts General Hospital, Boston) és az Obesity Society klinikai tanácsának vezetője szerint fontos, hogy ismét egy újabb gyógyszer áll rendelkezésre, mert minden beteg egyéni kezelést igényel és ehhez jobb, ha több eszköz áll rendelkezésünkre. A klinikusoknak az elhízás gyógyszeres kezelése esetén is –mint mindig- mérlegelniük kell az egyes gyógyszerek potenciális kockázatát és az egyes betegekben várható hasznát. Dr. Kaplan további obesitas-gyógyszerek kifejlesztésére bíztatja a kutatókat, avval példálódzva, hogy 10 különböző kategóriában kb. 120 hipertónia elleni gyógyszer van már forgalomban, az obesitas ellen pedig összesen csak négy.

Ugyanakkor az USA ebből a szempontból jobban halad, mint Európa: Az European Association for the Study of Obesity (EASO) megválasztott elnöke, Dr. Hermann Toplak (Medical University of Graz, Ausztria) a 2014-es szófiai kongresszuson felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Únióban iszonyatosan hiányoznak az obesitas-gyógyszerek (Nainggolan). Európában egyedül a régi orlistat áll rendelkezésre, mert az European Medicines Agency (EMA) minden új obesitas-elleni gyógyszert biztonságossági okokra hivatkozva rendületlenül elutasít. Az USA-ban is vitákat váltanak ki ezek a kérdések, legújabban ott is megjelent egy tanulmány az obesitas-gyógyszerek mellékhatásainak összehasonlítására (Obesity drugs comparative safety review). Az injekciós glukagonszerű peptid-1 (GLP-1) agonista liraglutid már 2-es típusú diabetes kezelésére már rutinszerűen alaklmazzák, elhízásban is várjuk a törzskönyvezését.

Dr. Fujioka szerint a megfelelő fogyókúrás gyógyszer kiválasztása komplex feladat. Minden gyógyszernek egyedi sajátosságai vannak, ami miatt egyes betegeknek jók, másoknak nem. Például a számos különféle kisérőbetegség esetén széleskörűen bevizsgált Qsymia specifikusan ellenjavallt terhességben magzati károsodások miatt, ezért azt Fujioka elsősorban idősebb, és több egyéb betegséggel rendelkező, erősen túlsúlyos betegeknél használja. A Belviq-et óvatossággal szemléli, mert hatását eddig csak olyan túlsúlyos fehér nőbetegeken vizsgálták, akiknek alig volt kísérő betegségük. Xenicalt csak betegei 3%-ának ír fel, azoknak, akik makacsul ragaszkodnak a magas zsírtartalmú gyorsételekhez.

Mindemellett a Contrave alkalmazási előírásában szerepel, hogy egyéb fogyókúrás szerekkel együttes alkalmazása nem biztonságos, kardiovaszkuláris hatása pedig nem ismert. Nem vizsgálták gyermekekben sem, ezek miatt további posztmarketing vizsgálatok szükségesek.

 

Írásunk az alábbi közleményen alapul:

1. Medscape Medical News

2. Medscape Medical News > Conference News

3. Adverse Events. Refining Drug Safety

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.