hirdetés

Cabozantinib és májrák

A jövőben a cabozantinib adagolás lehet a választandó kezelés hepatocelluláris karcinómában.

hirdetés

A Gastrointestinal Cancers Symposiumon 2018. január 19.-én elhangzott előadáson (2018 Gastrointestinal Cancers Symposium. Abstract 207, Presented January 19, 2018) ismertették a CELESTIAL kódnevű, placebóval ellenőrzött fázis III klinikai vizsgálat eredményeit. A vizsgálatba sorafenib kezelés vagy egyéb szisztémás kezelés mellett is progrediáló 707 hepatocelluláris karcinómás (HCC-s) beteget vontak be. Az eredmények szerint a cabozantinib kezelésben részesült betegcsoportban átlagosan 2,2 hónappal hosszabb volt a teljes túlélés, mint a placebót kapó csoportban. A kijelölt másodlagos végpont is teljesült: az aktív kezelésben részesülő betegeknél 56%-kal csökkent a progresszió vagy az elhalálozás kockázata.

A cabozantinib szájon át szedhető multiplex receptor tirozin-kináz gátló (RET, MET, VEGFR2), mely a normális sejtműködés fenntartásában, és a patológiás folyamatokban is (onkogenezis, áttét-képződés, tumoros angiogenezis, tumoros környezet fenntartása) lényeges szerepet játszik. A molekulát az USA-ban már 2012-ben engedélyezték az áttétes medulláris pajzsmirigyrák kezelésére, majd 2016-ban törzskönyvezték az előzetesen már antiangiogén kezelésben részesült áttétes vesesejtes rákban szenvedő betegek terápiájára is.

A cabozantinib hatásosságát már egy korábbi fázis II vizsgálatban bizonyították, a progressziómentes túlélés 5,2 hónap, a teljes túlélés 11,5 hónap volt. A dr. Ghassan K. Abou-Alfa (Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York City) vezette CELESTIAL fázis III vizsgálatba vont 707 beteg anamnézisében 38%-ban hepatitis B, 22%-ban hepatitis C szerepelt, extrahepatikus terjedést mutatott 79% eset, a nagyerekbe való terjedés 27%-ban volt kimutatható. A betegek előzetesen legalább egy sorafenib kezelést kaptak. A betegeket 2:1 arányban randomizálták: az egyik csoport napi 60 mg p.o. cabozantinib kezelést, a másik csoport placebót kapott. A kezelést a kedvező tünetek megszűnéséig, vagy az erős toxicitás kialakulásáig folytatták. Az aktív kezelést kapók átlagos teljes túlélése 10,2 hónap, a placebót kapók átlagos teljes túlélése 8,0 hónap volt, ami a halálozás 24%-os csökkentését jelenti (HR: 0,76, P=0,0049). A kezelt betegek progresszió-mentes túlélése szintén sokkal kedvezőbb volt: átlagosan 5,2 hónap a placebót kapottak átlagos 1,9 hónapjával szemben (HR: 0,44, P=0,0001). Ebben a súlyos helyzetben alig várható objektív válasz: a cabozantinib mellett 4%-ban, a placebo mellett 0,4%-ban láttak mérhető választ (P=0,0086).

Teljes remissziót egyetlen esetben sem észleltek, de az aktív kezelést kapó betegek 60%-ában, míg a placebót kapó betegek csoportjában csak 33%-ban figyelték meg a betegség stabilizálódását. A betegség a kezelt csoportban 21%-ban, a placebo csoportban 55%-ban progrediált a kezelés folyamán.

Amennyiben az előzetesen egyedül sorafenibet kapó betegeket vesszük figyelembe, akkor az aktív kezelést kapóknál 11,3, a placebót kapóknál 7,2 hónap volt az átlagos teljes túlélés (HR: 0,70). Ezeknél a betegeknél egy kissé jobb volt a progressziómentes túlélés is (5,5 hónap vs 1,9 hónap, HR: 0,40).

A cabozantinib kezelésben részesülő betegeknél a grade 3-4 mellékhatás 17%-ban jelentkezett, a placebót kapóknál 0%-ban. A toxicitási arányok a következők voltak: hipertónia 16% vs 2%, emelkedett májfunkció 12% vs 7%, fáradtság 10% vs 4%, hasmenés 10% vs 2%, aszténia 7% vs 2%, csökkent étvágy 6% vs 1%. 

 

Forrás: Medscape Medical News > Conference news

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.