hirdetés

CAIX és CAXII: a nyirokcsomó-metasztázisok kimutatásának új, nem invazív módszere

A Moffitt Cancer Center munkatársainak most nyilvánosságra hozott vizsgálata szerint új lehetőséget jelenthet a nyirokcsomói áttétek kimutatásában az a két sejtfelszíni marker, melyet célzott, fluoreszcens molekuláris képalkotással sikerült kimutatniuk. Ezzel a módszerrel talán elkerülhetővé válik az invazív és nem is mindig megbízható őrszemnyirokcsomó- (SLN, sentinel lymph node) biopszia emlőrákban.

hirdetés

A Clinical Cancer Research legfrissebb számában közölt adatok szerint az emlőrákos betegek körében akár 74 százalék is lehet azok aránya, akiknél az SLN-biopszia a hónalji érintettség tekintetében negatív eredménnyel zárul. David L. Morse hangsúlyozza, hogy a hónalji nyirokcsomóáttétek jelenlétének vagy hiányának megítélése alapvetően fontos az emlőrák stádiumának meghatározásában és a terápiás terv felállításában. Éppen ezért nagy jelentőségű, hogy a most nyilvánosságra hozott nem invazív módszer talán felválthatja a SLN-biopsziát, így elkerülhetők az ebből adódó esetleges szövődmények (pl. lymphoedema, seroma-képződés, érzőideg-sérülés, mozgásbeszűkülés), és a korábbinál pontosabb információkhoz juthatunk. E szempontból nem elhanyagolható a SLN-biopszia ama korlátja sem, hogy az esetek körülbelül 5-10 százalékában tévesen negatív eredményt ad.

A célzott molekuláris diagnosztikai módszer kifejlesztéséhez a kutatók két sejtfelszíni markert − a CAIX-et és a CAXII-t − használták. A CAIX sejtfelszíni markerről tudjuk, hogy nyirokcsomó-érintettséggel kísért emlőrákban nagy mennyiségben expresszálódik, miközben az ép szövetben nincs jelen. Ezen túlmenően több vizsgálat is igazolta, hogy a CAIX-expresszió kedvezőtlen prognózissal társul, és ilyen esetekben gyakoribb, hogy az emlőrák rezisztensnek bizonyul a kemoterápiával és a besugárzással szemben. A CAXII jelű protein a hónalji nyirokcsomó-metasztázisok több mint 75 százalékában expresszálódik.

A kutatók mindezek ismeretében olyan célzott ágenseket fejlesztettek ki a CAIX-hez és CAXII-höz specifikusan kötődő monoklonális antitestek alkalmazásával, melyekről tudott, hogy elősegítik a tumor növekedését. A SLN értékelésére egy sor nem invazív optikai képalkotó eljárást teszteltek, de ezek egyike sem bizonyult alkalmasnak a metasztázis-biomarkerek célzott ábrázolására. „Ezek a módszerek csak anatómiai feltérképezést nyújtottak, de adósak maradtak a nyirokcsomókon belüli daganatsejtek kimutatásával. Végül metasztatikus emlőrákos egérmodellben, újfajta, monoklonális antitest alapú molekuláris képalkotó szerek alkalmazásával sikerül kifejleszteni egy célzott, nem invazív eljárást a hónalji nyirokcsomó-metasztázisok fluoreszcens módszerrel történő láthatóvá tételére” − vázolta a kutatás menetét Morse.

Az egereknél végzett képalkotó vizsgálatokon túl a kutatók arról is beszámoltak, hogy a CAIX és CAXII együttes vizsgálata a szöveti microarray (TMA, tissue microarray) tesztekhez használt, betegektől nyert minták 100 százalékát lefedte.

„Az új képalkotó módszer nagy szenzitivitással jelzi a tumorsejtek jelenlétét a hónalji nyirokcsomókban. A CAIX és a CAXII egyaránt 100 százalékban expresszálódott azokban az emlőrákos betegektől származó axilláris nyirokcsomómintákban, melyeket megvizsgáltunk. Az új eljárás reményt nyújt arra, hogy a klinikai gyakorlatba is bekerülhet az emlőrák stádiummeghatározásának új módszere, mely talán elkerülhetővé teszi a felesleges és költséges sebészeti beavatkozások jelentős részét” − zárja az ismertetést David L. Morse.

OTSZonline
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.