hirdetés

Célpont: igen vagy nem? Miért nem tudjuk biztosan?

A sejtszintű célpontok és a célzott kezelésre alkalmas szerek számának növekedéséből ítélve úgy tűnik, hogy hamarosan jelentős javulás várható az előrehaladott szolid daganatban szenvedő betegek túlélési és gyógyulási eredményében. A gyomor-bél rendszeri onkológiában a kiterjedt (disszeminálódott) colorectalis ráknál érték el a legnagyobb eredményt a célzott szerek: javult a túlélés, amikor cetuximabot és bevacizumabot adtak együtt egy régi célzott készítménnyel, a fluorouracillal(FU). További adat, hogy az oxaliplatinnak és az irinotecannak biztosított helye van a gyógyíthatatlan colorectalis rákok kezelési sémáiban. A bizonyítottan hatásos citotoxikus kezelés megfelelő módon történő kiegészítése az új, célzott szerekkel még tovább növelte a mediánértékben számított túlélést, amely az utolsó 5 év során több mint megkétszereződött a késői 1980-as és korai 1990-es években közölt értékekhez képest.

Nem árt azonban óvatosnak lenni, és körültekintően,sőt talán szkeptikusabban értékelni azt a fejlődést, amit a citotoxikus és célzott szerek együttadásával a gyomor-bélrendszer rosszindulatú daganataiban jelenleg tapasztalunk. Az irinotecant és a célzott szereket még be kell illeszteni az adjuváns vagy a potenciálisan gyógyító célú kezelések sorába colorectalis rákok esetében. Ma már tudjuk, hogy a cetuximabkezelésből nem származik előnyük azoknak a betegeknek, akiknek daganatában K-ras-mutáció igazolódott, de nem ismerjük pontosan, miért nem reagál a vad típusú K-ras génthordozó betegek többsége. Monoterápia formájában a FU akkor a leghatásosabb, amikor a daganatban kevés a timidilát; vajon vonatkozik ez arra az esetre is, amikor oxaliplatint, irinotecant, bevacizumabot és/vagy cetuximabot is adunk mellette? Miért nem voltak sikeresek a bevacizumabbal és cetuximabbal végzett kombinációs kezelések?

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Lawrence Leichman
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.