hirdetés

Cipzár és péniszsérülés

A felnőttek körében a cipzárak okozzák a legtöbb, hozzávetőleg évente 2000 péniszsérüléssel járó balesetet az USA-ban, hangzott el az American Urological Association 2016 évi kongresszusán.

hirdetés

Lawrence Wyner urológus beszámolója szerint a gyerek péniszsérüléseinek vezető oka a vécé ülőke, de rögtön utána következnek a cipzárok okozta károsodások. A jelenségnek még saját neve is van, ZIRPI (zipper-related penile injury), először 1936-ban írták le a JAMA folyóiratban (1936;107:809).

Minden urológus látott már legalább egy ZIRPI esetet a praxisa során. A rizikófaktorok közé tartozik a 18 évnél fiatalabb életkor, körülmetélés hiánya vagy a nem megfelelő körülmetélés, de az alsónemű mellőzésének szerepe ellentmondásos. Számos jogi eljárás indul a fogyasztói panaszok nyomán, bár jogi szempontból mindig az derül ki, hogy a balesetek a cipzáros nadrág viselőinek hibájából következnek be.

Bár a cipzárok ma már mindennapjaink részét képezik, elterjedésük lassan zajlott. Körülbelül 100 évvel ezelőtt egy svéd-amerikai mérnök, Gideon Sundback szabadalmat jegyeztetett be az Egyesült Államokban a kapcsos zár továbbfejlesztésére, amelyet a bakancsok szorosabb illeszkedésére használtak. A találmány nem keltett nagy visszhangot, egészen addig, amíg a B.F.Goodrich társaság el nem kezdte az új találmányt 1923-ban gumi kalucsnikon alkalmazni. Ekkor nevezték el cipzárnak.

Az elkövetkezendő évtizedben csak lábbeliken és dohányos zacskókon használták a cipzárt. Aldous Huxley híres regényében, a Szép új világban még ki is gúnyolta a cipzárt 1923-ban. Az igazi áttörést az hozta, amikor az 1930-as években a brit királyi család tagjai elkezdtek cipzáros nadrágokat hordani és a divat gyorsan elterjedt. Sundback és cipzárgyártó vállalata a Hookless Fastener Company-nek volt „némi fenntartása a lehetséges genitális sérülések lehetősége miatt”. De a cipzár kiállta az idő és a piac próbáját és még a tépőzár megjelenése az 1950-es években sem tudta kiszorítani. És azóta fel-fel bukkan mind az orvosi, mind a jogi gyakorlatban.

 

Forrás: Medscape

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.