hirdetés

Clostridium difficile okozta visszatérő colitis

A Clostridium difficile baktérium által okozott, antibiotikum-kezeléssel összefüggő colitis az egyik leggyakoribb nozokomiális fertőzés. A cikkben a szerzők elemzik a C. difficile colitis kialakulását elősegítő és a fertőzés megszüntetését megnehezítő tényezőket, és ajánlásokat fogalmaznak meg a vegetatív spórák kiirtására, a vastagbél baktériumflórájának helyreállítására és a bakteriális rezisztencia kialakulásának megelőzésére vonatkozóan.

Az antibiotikumot szedő, kórházban kezelt betegek között mintegy 20%-os arányban jelentkezik Clostridium difficile okozta colitis.1 Az ilyen fertőzés miatt kezelt betegek többsége javulást mutat, de körülbelül 20%-uknál a fertőzés kiújul.2 Kiújuláson azt értjük, hogy a szokásos, sikeres kezelést követő 2 hónapon belül visszatérnek a panaszok, és ismét dokumentálhatóvá válik a fertőzés. A C. difficile okozta visszatérő colitisben szenvedő betegek fertőzése újra meg újra visszatérhet, és az ilyen epizódok ismétlődésével a kórokozó kiirtása egyre nehezebbé válik.

A betegség természetrajza

A spóraképző, Gram-pozitív C. difficile bacilust 1935-ben fedezték fel újszülöttek vastagbélflórájának egyik összetevőjeként. A pseudomembranosus colitis az 1970-es években vált gyakoribbá, a széles spektrumú antibiotikumok választékának bővülésével és az empirikus antibiotikum-kezelés terjedésével párhuzamosan.3

Kezdetben a Staphylococcus aureust tartották a pseudomembranosus colitis kórokozójának, mivel a vancomycin megszüntette a fertőzést, később azonban a C. difficile által termelt toxinokat azonosították a betegség okaiként.4 A C. difficile okozta colitis epidemiológiai és kórélettani tényezőit részletesen feltárták, de a megbetegedés továbbra is endémiás a kórházban kezelt betegek között.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Ann Marie Joyce, MD - David L. Burns, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.