hirdetés

Colorectális rák DNS-alapú kimutatása a székletből

Colorectális rák diagnózisa jelenleg az okkult vérzés kimutatásával, szigmoideoszkópiával vagy kolonoszkópiával történik. Az emberi DNS-ek kimutatása fagyasztott széklet-mintákban továbbra sem csak a bonyolultsága miatt nem vált rutin eljárássá. 

hirdetés

A kolonoszkópiás szűréseknek köszönhetősen a világ bizonyos országaiban csökkent a colorectális malignus daganatok gyakorisága: a rákelőző állapotok (polipok) és a kezdeti daganatok a beavatkozás során véglegesen gyógyíthatók. Colorectális halálozás további csökkentéséhez a szűrés más módszereihez kell nyúlni: az Egyesült Államokban a US Preventive Services Task Force ezért az okkult vérzés rendszeres kutatását, a szigmoideoszkópiát, vagy a kolonoszkópiát javasolja az „átlagos” 50 év és 75 év közötti lakosságnak. De már kb. másfél évtizede ismerünk egy igen ígéretes, nehézkesebb vizsgálatot is: emberi DNS-ek kimutatását a fagyasztott széklet-mintákban.  

A New England Journal of Medicine-ben megjelent közleményükben az indianapolisi Indiana Egyetem gasztroenterológusa, Imperiale és mtsai számoltak be egy teljesen új, non-invazív széklet-vizsgálati módszerről és annak minden eddiginél nagyobb pontosságáról. Prospektív, „case-only” klinikai vizsgálatukban 50 és 84 év közötti, átlagos colorectális rák-kockázatú betegeket vizsgáltak egy innovatív széklet-teszttel, az Exact CRC szűrővizsgálattal. Utóbbi mennyiségileg méri molekulárisan a KRAS mutációkat, az aberráns NDRG-4 és BMP-3 metilációt, a béta-aktint és immunoassay-el a hemoglobint. A béta-aktin gént referencia génnek használják az egy adott mintában található emberi DNS mennyiségének mérésére. A 2011 júliusa és 2013 júniusa között 12 776 betegnél végeztek kolonoszkópiát (és szükség esetén szövettani igazolást), és az eredményeket összevetették az Exact CRC DNS-vizsgálat, valamint a manapság szokásos széklet immunkémiai teszt (FIT) eredményeivel. Az Exact CRC vizsgálatban az eredményeket logisztikus regressziós algoritmussal generálták, és 183-as (vagy magasabb) értéket tekintették pozitívnak, a FIT vizsgálatok eredményét a puffer 100 ng/ml fölötti szintjénél értékelték pozitívnak. Ugyanakkor megjegyezték, hogy az új teszt kevésbé specifikus, mint a FIT. A fenti próbákat természetesen a kolonoszkópiás eredményektől függetlenül értékelték.

Értelemszerűen nem vehettek részt a vizsgálatban azok, akiknél 9 éven belül egy kolonoszkópia, illetve akiknél az utóbbi 5 éven belül kontrasztanyagos Röntgen-vizsgálat, vagy virtuális CT, illetve flexibilis szigmoideoszkópia történt, továbbá azok, akiknél előzetesen colorectális rák, adenoma vagy esetleg diverticulum miatt vastagbél-műtét történt. Természetesen a colorectális rákra magas kockázatot hordozók (pl. colitis ulcerosa, Crohn-betegség, familiáris adenomatosus polyposis /FAP/, herediter non-polyposus colorectális rák szindróma /HNPCC avagy Lynch-szindróma/, egyéb herediter szindrómák /Peutz-Jeghers-, Gardner-, Turcot-, Cowden, Cronkite-Canada-szindróma/, juvenilis polyposis, neurofibromatosis), vagy azok, akik családilag erősen terheltek voltak colorectális tumor irányában szintén nem vehettek részt a vizsgálatban.

Az Egyesült Államok és Kanada 90 gasztroenterológiai intézetéből gyűjtötték az adatokat összesen 12 776 („átlagos” kockázatú) vizsgált személyről. Az összes vizsgált egyén jelentős hányadától (78,2% = 9 989 eset) értékelhető DNS-vizsgálati eredményt kaptak, és minden esetben rendelkezésre állt a kolonoszkopiás leírás is, mely szerint az összes személy 0,7%-ánál (65 beteg) egyértelmű colorectális rák állt fenn, míg a vizsgált személyek 7,6%-ánál (757 beteg) előrehaladott precarcinomás elváltozás igazolódott.

A 65 colorectális rákos eset közül az Exact CRC DNS-vizsgálat 60 esetben (92.3%)-ban jelezte a rákot, míg a FIT vizsgálat csak 73.8%-ban (P = 0,002). A precarcinomás eseteket a DNS-vizsgálat 42.4%-ban, a FIT-vizsgálat mindössze 23,8%-ban igazolta (p<0,004), a sessilis, 1 cm-nél nagyobb csipkézett polipokat az előző 42,4%-ban, utóbbi csak 5,1%-ban támasztotta alá (p<0,001). A high-grade diszpláziával rendelkező polipokat a DNS-teszt 69,2%-ban, a FIT 46,2%-ban érzékelte (p = 0,004).  Megjegyzendő, hogy a DNS-teszt pontosabban érzékelte a vastagbél disztális részének daganatait, mint a proximális területekéit. De a FIT-teszt ritkábban eredményezett fals pozitív értékeket, azaz a FIT-teszt specifitása kissé nagyobb volt: 94,9%, a DNS teszt 86,6%-ával szemben a kezdeti tumoros esetek, illetve a negatív kolonoszkópiás esetek tekintetében (p<0,001). Hasonló volt a specificitás a teljesen negatív kolonoszkópiák esetében is (96,4% vs 89,8%, p<0,001 az előző sorrendben)  – ami nem túl nagy különbség, tekintetbe véve a diagnosztizált esetek relatíve kis számát.

A cikkhez írt kiadói megjegyzésükben Robertson DJ (New Hampshire) és Dominitz JA (Seattle) doktorok több kritikai megjegyzést is fűztek: először is a DNS-teszt során a FIT-nél jóval több beteget kellett kizárni, mivel nem tudták helyesen elvégezni a körülményesebb székletminta-vételt (6,3% vs 0,3%). Csak egy-egy minta összevetése történt, holott FIT-et többször egymás után is ajánlott végezni. Másrészt: mivel általában a kolonoszkópiák során 154 betegből csaknem 1-nél lehet rákot észlelni, lehetséges, hogy ilyen módon 4 rákot a kutatók nem vettek észre a teszt nehézkessége miatt. Harmadszor megjegyzik azt is, hogy a DNS-tesztek 10,2%-ban pozitívak voltak olyankor is, amikor a kolonoszkópia negatív eredménnyel járt. Végül: a hétköznapi rutin számára nem tartják alkalmasnak a módszert.          

 

Írásunk a következő közlemények alapján készült:

Imperial TF, Ranschoff DF, Itzkowitz SH et al. Multitarget stool DNA testing for colorectal-cancer screening. N Engl J Med 2014;370:1287-97.
Azvolinsky A. Stool DNA test accurately detects colorectal cancers. Cancer Network, March 26, 2014.
Bankhead Ch. Home stool DNA test detects colorectal tumors. MedPage Today, March 19, 2014

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.