hirdetés

COPD – újabb ismeretek, bővülő lehetőségek

A GOLD kezdeményezésére november 15-e idén már ötödik alkalommal „COPD Világnap”. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság az elmúlt, 2005-ös esztendőt „a COPD évének” nyilvánította.Mi indokolja, hogy az egyre szaporodó világnapok között az orvosi szakma és a laikus közvélemény figyelmét külön fel kelljen hívni erre a betegségre? Az indokok a következők.
A COPD elterjedt, gyakran fatális kimenetelű betegség. Az Egyesült Államokban 11,5 millióra becsülik a COPD-ben szenvedők számát, és az USA-ban ez a betegség a negyedik leggyakoribb halálok.Magyarországon 2005-ben a tüdőgondozókban több mint 76 ezer beteget tartottak nyilván COPD miatt – jobbára súlyosabb állapotban lévő, rendszeres kórházi kezelésre szoruló betegeket.
 A betegséget legtöbbször csak előrehaladott állapotban diagnosztizálják, amikor már súlyos panaszokat, jelentős életminőség-romlást okoz. A fenti adatok a jéghegy csúcsát jelzik, a betegek valóságos száma hazánkban mintegy félmillió lehet.
 A COPD jelentős anyagi terhet jelent mind a beteg, mind a társadalom számára. Az USA-ban 2004-ben a betegek ellátásának költsége megközelítette a 30 milliárd dollárt.Magyarországon 2003-ban a tüdőgondozókban nyilvántartott, gondozott COPD-s betegekre fordított közvetlen orvosi költség csaknem 10 milliárd forint volt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Vadász Imre
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.