hirdetés

Csecsemőkori tojásallergia

Gyermekkorban igen gyakori a tojásallergia, nagyjából minden 50. csecsemőt vagy kisgyermeket érint. Egy japán tanulmány szerint az esetek ¾ része megelőzhető lenne.

hirdetés

Dr.Osamu Natsume (National Center for Child Health and Development, Tokio) és kollégái a Lancet hasábjain számolnak be kutatásaik eredményeiről. Eszerint a veszélyeztetett gyerekeknél biztosan és hatékonyan megelőzhető a tojásallergia kialakulása, amennyiben a gyerekek értrendjébe – egy agresszív ekcéma-kezelés mellett – fokozatosan vezetik be a hőkezelt tojást.

A kutatócsoport a 2012 és 2015 között végzett tanulmányba 148, 4-5 hónapos csecsemőt vont be. Mindegyik baba atópiás dermatitisz miatt került orvoshoz, amit sikeresen kezeltek. A résztvevőket két csoportra osztották, és 6 hónapos korukban megkezdték a kezeléseket, ami a gyerekek 1 éves koráig tartott. Az intervenciós csoport babái naponta sütőtökporból és 50 mg hőkezelt tojásporból álló keveréket kaptak, majd 9 hónapos korukban a tojáspor mennyiségét napi 250 mg-ra emelték. A placebo-csoport tojáspor nélkül kapta a sütőtököt. Az anyáknak a mellétáplálás során a tojás tartalmú ételeket kerülni kellett.

A záró vizsgálatot egy élelmiszer terhelésteszt formájában végezték el. Az intervenciós csoportban 4 gyereknél (9%), a placebo-csoportban 18 gyereknél (38%) mutattak ki tojásallergiát.

A kutatók többször átszámolták az eredményeket, kizárták a zavaró tényezőket, mint a szülők allergiára való hajlama, a mellétáplálás kezdetének időpontja, valamint (az ekcéma súlyossági fokát mérő) SCORAD-index értéke. Ezt követően is arra jutottak, hogy aki korábban tojást kapott, annál 12 hónapos kora után jelentősen ritkábban jelentkezett allergiás reakciót a tojással szemben.

Prof. Dr. Kirsten Beyer a berlini Gyermekgyógyászati Klinika vezetője, aki maga is végzett tojásallergia megelőzését célzó kutatásokat, a japán eredményeit fenntartással fogadta. Felhívja a figyelmet arra, hogy az intervenciós, illetve kontrollcsoportban már a vizsgálatok kezdetén eltérő értékeket mutatott a SCORAD-index és az IgE-koncentráció. A placebo-csoportban az átlag SCORAD-érték kezdetben már 42,0 (25 és 60 pont között tekintik mérsékeltnek a neurodermatitiszt), az intervenciós csoportban csupán 27,5 volt. Az IgE-koncentráció a placebo-csoportban átlagosan 41,2, az intervenciós csoportban csak 16,5. Ez megnehezíti az összehasonlítást. Úgy véli, hogy a kis dózisú, nagyon felmelegített tojás inkább egy immunterápia, mint megelőzés.

Beyer megemlít további négy, szintén a tojásallergia megelőzésének kérdését elemző, 2016-ban publikált vizsgálatot, amelyek mindegyike más eredményre jutott, mint a japán tanulmány.

Németországban 406 csecsemő bevonásával végzett randomizált, placebo-kontrollos tanulmányban Beyer is részt vett. Eszerint az intervenciós csoportban, ahol tojást kaptak a gyerekek, gyakrabban – de nem jelentős mértékben – alakult ki allergia, mint a placebo-csoportban. Egy angol tanulmány szerint azoknál a szoptatott csecsemőknél, akik korábban tojásport kaptak, kisebb volt az allergia kialakulásának esélye. A különbség itt sem volt szignifikáns. Egy ausztrál tanulmányban a 4-6 hónapos kortól adagolt tojáspor megelőzte a tojásallergiát. Egy másik ausztrál tanulmány kizárólag allergiára hajlamos csecsemőket vizsgált. Az intervenciós csoportnál 9,8%-os kockázatcsökkenést mutattak ki, de hogy a tojáspor az allergia kialakulását valóban megelőzi, azt nem bizonyították be.

Beyer szerint a japán módszer utánvizsgálatakor a résztvevőket azonban úgy kell csoportokba osztani, hogy a kezdeti SCORAD-értékek és IgE-szintek mindkét csoportban összehasonlíthatóak legyenek. Azt is meg kell vizsgálni, hogy milyen életkorban legalkalmasabb a kezeléseket elkezdeni, mert lehet, hogy a 6 hónap életkor már túl késő.

 

Forrás: Medscape Deuthscland

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.