hirdetés

Csökkenti-e a sztatinkezelés az emlőrák kockázatát?

 A koleszterincsökkentő gyógyszerek osztályába tartozó sztatinok először 1987-ben kerültek forgalomba.1 Ötvenéves kor felett gyakran használják őket, és az atorvastatin az Egyesült Államokban a tíz leggyakrabban rendelt gyógyszer egyike. Egyre több laboratóriumi adat utal arra, hogy a sztatinok kemopreventív daganatellenes hatást fejtenek ki különböző szervekben, például a vastagbélben, a tüdőben, az emlőben és a prosztatában.
   A sztatinok gátolják a koleszterinszintézis egyik kulcsenzimét, a 3-hidroxi-3-metilglutaril-koenzim A (HMG-CoA) reduktázt és ezáltal a koleszterinszintézist. A sztatinok növekedésgátló hatása a HMG-CoA reduktáz gátló hatás következménye lehet, de más mechanizmusok szerepét is felvetették. A lovastatin és a simvastatin in vitro gátolják a tumorsejtek szaporodását, mivel a sejteket a mitózis G1 fázisában leállítják, és serkentik a sejtpusztulást (apoptózis). A sztatinok megakadályozzák a HMG-CoA mevalonsavvá alakulását. Amikor a sztatinkezelés hatására a mevanolsav szintje csökken, a legfontosabbb jelátviteli proteinek (pl. Ras, Rap) izoprenilációja leáll, szubcelluláris helyük megbomlik, és inaktiválódnak mint jelátviteli anyagok. A lovastatin sejttenyészetben befolyásolja a sejtciklus menetét. A lovastatin hatékonyan szinkronizálja a tumoros és az ép sejteket is, és G1 fázisban leállítja a sejtfolyamatokat. A sejtciklus megzavarása következtében aktiválódik a p21 és/vagy p27 ciklinfüggő kináz gátló (CKI), ami független más szokványos G1-blokkoló vegyületektől és tényezőktől, mint a szérum éhezéses állapota vagy a kettős timidin-blokk. Ráadásul a lovastatin által mediált G1-leállás és p21/p27-indukció nem függ a ras jelátviteli útvonaltól/funkciótól.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Victor G. Vogel, University of Pittsburgh School of Medicine, Magee-Womens Hospital, Pittsburgh, PA
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.