hirdetés

Csuklón viselhető idegstimulátor tremor kezelésére

Egy csuklón viselhető idegstimulátor segítségével csökkenthetők az esszenciális tremorban szenvedő betegek tünetei.

hirdetés

Az esszenciális tremor (ET) a leggyakoribb mozgászavar, mely az Egyesült Államokban már jelenleg is mintegy 10 millió embert érint, és ez a szám a társadalom idősödésével várhatóan növekedni fog. A rendszerint 4 és 12 Hz közötti akaratlan oszcillációs mozgás érintheti a beszédet, illetve a fejet és a végtagokat. Az alkar és a kezek tremora különösen problematikus, mivel nagyban akadályozza a napi tevékenységet, az írást, az evést, az ivást. Bár a jelenség pontos mechanizmusa nem ismert, vélhetően centrális eredetű. Az ET jelenleg alkalmazott kezelésén kívül szükség lenne alternatív kezelési módokra is. A leggyakoribb gyógyszerek – a béta-blokkoló propranolol és az antikonvulzív primidon – nem minden betegben hatásosak, ráadásul sok beteg nem is tolerálja sem ezeket, sem a ritkábban alkalmazott egyéb szereket (pl. a benzodiazepineket). Ilyen módon a kezelés lehetőségei elég korlátozottak. Az implantált mélyagyi stimulátor jelentősen csökkenti a tremort, de invazív műtétet jelent annak kockázataival együtt.

A Dr. Rajesh Pahwa (University of Kansas Medical Center) munkacsoportja által vizsgált készülék alig nagyobb egy Apple karóránál előlapján "ki" és "be" kapcsolók, belső felszínén pedig elektródák vannak, melyek a n. radialist és a n. medianust stimulálják. Az áramerősség nem kellemetlen a beteg számára. A kutatók két vizsgálatot végeztek: az egyik egy akut vizsgálat, a másik egy otthoni, krónikus vizsgálat volt.

Az akut vizsgálatba 77 beteget vettek be, és a készüléket – vagy egy jóval gyengébb stimulációt végző utánzatot - az erősebb tremort mutató csuklóra helyezték fel. A beteg a Bain & Findley szerint mérte az aktivitást, az orvosok a Tremor Research Group Essential Tremor Rating Assesment Scale-t (TETRAS-t) használták. A Bain & Findley score jelentősen, kb. 20%-kal javult a valódi ingerlést biztosító készülék viselése esetén az azt imitáló (utánzat) készülékhez képest (P=0,001). Egyes speciális mozdulatok, pl. ajtók nyitása/zárása, aprópénz felvétele, csésze kézben tartása, tárcsázás a telefonon szignifikánsan javultak. A TETRAS értékelés szerint is szignifikáns javulás volt mérhető a valódi készülék javára (P=0,017). A TETRAS mérés szerint is kb. 20%-os javulást lehetett tapasztalni. Egyik beteg sem számolt be jelentős mellékhatásról, mindössze a betegek 3%-a érzett enyhe tüneteket (bőrpír, bőr irritáció), de ezek spontán elmúltak.

A krónikus vizsgálatba 61 beteget vettek be, őket részint a valódi készülékkel, részint az utánzat készülékkel szerelték fel, illetve a kezelési standard szerinti ellátást kapták (utóbbiak nem viselték a készüléket,és vagy szedtek gyógyszert, vagy nem). Az utánzat készüléket a betegek csak viselték a karjukon, stimuláció nem történt. A valódi készülékek viselőit megkérték, hogy 4 héten keresztül naponta legalább kétszer kapcsolják be, elsősorban akkor, ha valamilyen finom mozgást igénylő tevékenységet szeretnének végezni (pl. írni). A készülék biztonságosan viselhető otthoni körülmények között is. Bár nem készítettek a betegelégedettségi felmérést, sok beteg az otthoni tevékenységek javulásáról számolt be. Dr. Pahwa szerint a készülék remélhetően más morgási zavarban, pl. Parkinson kórban is segítségül hívható.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > American Academy of Neurology (AAN) 2018 Annual Meeting

2. American Academy of Neurology (AAN) 2018 Annual Meeting

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.