hirdetés

D-vitamin-pótlás csökkenti az asztmás rohamok előfordulását

Egy új Cochrane-elemzés tanusítja: az asztma szokásos szerei mellett szedett D-vitamin pótlás csökkentheti a súlyos asztmás rohamok előfordulását. 

hirdetés

Az Egyesült Államokban 17,7 millió körül van a felnőtt és 6,3 millió körül a gyermekkorú asztmás betegek száma. Az asztma hétterében a légutak gyulladása, szűkülete vagy elzáródása áll.

Bár az asztma pontos oka máig nem ismert, azt tudjuk, hogy a tüneteket (zihálás, nehézlégzés, köhögés, mellkasi fájdalom és nyomásérzés stb.) bizonyos allergénekkel és irritánsokkal való expozíció fokozhatja. Ezek közé tartozik többek között a fűfélék és más növények pollenje, a penészgomba, a poratkák és a dohányfüst.

Az asztma végleges gyógyítására ugyan még nem rendelkezünk eszközökkel, számos olyan gyógyszer áll rendelkezésünkre, melyekkel enyhíthetők a tünetek és kivédhetők az életveszélyes asztmarohamok.

A most nyilvánosságra hozott tanulmány szerzői azt javasolják, hogy az asztma kezelésében alkalmazott szokványos sémát egészítsük ki D-vitaminnal, mellyel tovább csökkenthető a súlyos asztmarohamok előfordulásának esélye. Eredményeiket a közelmúltban ismertették a European Respiratory Society 2016-os nemzetközi kongresszusán. A szerzők megjegyzik, hogy a korábbi vizsgálatok összefüggést találtak az alacsony D-vitamin-szintek és az asztmás rohamok magasabb kockázata között. Ennek ismeretében arra keresték a választ, hogy az asztmás betegek számára előnyös hatású lehet-e a D-vitamin-pótlás.

Martineau professzor és munkatársai kilenc, 6−12 hónapig tartó vizsgálat adatai alapján elemezték, hogy a D-vitamin-pótlás miként befolyásolja az asztma tüneteit és a rohamok előfordulását.

Hét vizsgálatban 435 gyermekkorú beteg vett részt, két vizsgálatban pedig 658 felnőtt beteg. A résztvevők többsége közepesen súlyos vagy súlyos asztmában szenvedett, bár ezen belül viszonylag kisebb volt a súlyos asztma aránya. A résztvevők zöme standard kezelésben részesült.

Orális D-vitamin-pótlás mellett 6 százalékról 3 százalékra csökkent a kórházi felvétel és a sürgősségi osztályos vizit szükségessége, miközben súlyos mellékhatások nem fordultak elő. Ezen túlmenően azt is megfigyelték, hogy D-vitamin-pótlás mellett csökkent az asztmarohamok miatt szükséges szteroid igény. A napi tünetek ugyanakkor nem javultak D-vitamin-adás hatására, és ugyancsak nem észleltek javulást a betegek tüdőfunkcióiban sem.

A vizsgálat vezetője „izgalmasnak” minősíti eredményeiket, ugyanakkor a vizsgálat gyengéi óvatosságra intenek az adatok értékelése során. Ki kell emelni például, hogy nagy részben enyhe vagy közepes súlyosságú asztmában szenvedő felnőtt korú betegeket vontak be, ezért további kutatásokban kell majd tisztázni, hogy a D-vitamin-pótlás gyermekek, illetve súlyos asztmában szenvedők esetében is hasonlóan hatásos-e. Az sem világos egyelőre, hogy a D-vitamin-pótlás minden beteg esetében csökkenti-e az asztmás rohamok előfordulását, vagy ez a kedvező hatás csak azoknál mutatkozik meg, akiknek kiindulási D-vitamin-szintje alacsony.

A fenti kérdések megválaszolására további vizsgálatokat terveznek, melyek eredményei néhány hónapon belül várhatók.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.