hirdetés

D-vitaminszint és kolorektális rák kockázat

Egy új, nagy meta-analízis szerint a 40 ng/ml fölötti 25-hidroxivitamin D szint esetén szignifikánsan kisebb a kolorektális rák kockázata nőkben, és bár nem szignifikánsan, de kisebb férfiakban is. 

hirdetés

Egy új, nemzetközi együttműködésben végzett nagy meta-analízis szerint a 100 nmol/liter (40 ng/ml) fölötti keringő 25-hidroxivitamin D (25-OH-D) érték - a csontok egészséges állapotához szükségesnél alacsonyabb koncentrációjú esetekhez képest – a kolorektális rák (CRC) szignifikánsan alacsonyabb kockázatát jelzi nőkben, és – nem szignifikánsan, de - kevesebb kockázatot jelez férfiakban.

A keringő 25-hidroxivitamin D (25-OH-D) szintet itthon általában 24-80 ng/ml esetén tekintjük normálisnak (Amerikában a 60-200 nmol/l, más guideline-ok szerint a 20-100 ng/ml a normális tartomány), 20 ng/ml (50 nmol/l) alatt D-vitamin hiányról, 21-29 ng/ml (52-72 nmol/l) közötti szint esetén D-vitamin inszufficienciáról beszélünk

Előzetes vizsgálatokból ismert, hogy a magasabb keringő D-vitamin szintek alacsonyabb kolorektális rák (CRC) kockázattal járnak. Dr. Marjorie McCullogh epidemiológus (American Cancer Society in Atlanta, Georgia) és munkatársai a 2018. június 14.-én a JNCI-ben megjelent közleményükben 17 vizsgálat anyagának értékelése során 5706 kolorektális rákban szenvedő beteg és 7107 kontroll személy adatait analizálták. Átlagosan 5,5 év követés után azt lehetett megfigyelni, hogy a legalacsonyabb 25-OH-D koncentrációk mellett 23%-kal nőtt, míg a legmagasabb 25-OH-D koncentrációk mellett 21%-kal csökkent a CRC kialakulásának kockázata. A testtömeg-indexhez, vagy a fizikai aktivitáshoz való igazítások alig-alig befolyásolták ezt a kockázati becslést.

A 75 és 87,5 nmol/l (30-35 ng/ml) közötti keringő 25-OH-D értékek mellett 19%-kal, a 75 és 100 nmol/l (30-40 ng/ml) közötti értékek esetén 22%-kal csökkent a CRC előfordulásának relatív kockázata, a vitamin-hiányos esetekben tapasztalható értékekhez képest. A 100 nmol/l (40 ng/ml) fölötti keringő 25-OH-D értékek esetén már nem csökkent tovább a kockázat, nem eredményezett plusz védelmet. A kutatók megfigyelése szerint „a keringő 25-OH-D értékek minden 25 nmol/liter (10 ng/ml) növekedése csökkentette a kolorektális rákok keletkezésének kockázatát”. A kockázat átlagos, 13%-os csökkenése nők esetén szignifikáns, 19% volt, míg férfiakban kisebb, nem szignifikáns mértékű (7%) volt. A magasabb 25-OH-D értékek védőhatása a vizsgált személyek minden alcsoportjában kimutatható volt. Adataik szerint a 75 és 100 nmol/l (30-40 ng/ml) közötti 25-OH-D koncentrációk optimálisak a CRC kockázatának csökkentésére, és ez az érték magasabb, mint a jelenlegi National Academy of Medicine ajánlás.

A szerzők az értékelés korlátaként megemlítették, hogy 8 vizsgálatban frissen végezték a D-vitamin mérését, a többi vizsgálatban ez már előzetesen megtörtént, de különböző laboratóriumokban, tehát nehéz volt az adatokat egységesíteni.

A szerzők normális esetben nem javasolják a D-vitamin szedését a CRC kockázatának csökkentése érdekében, hisz megfelelő táplálkozás (tonhal, lazac, leginkább a tej, szója-tej, mandulatej, máj, tojás fogyasztása) és szabadon tartózkodás esetén a legtöbb embernek megfelelő a 25-OH-D szintje. A D-vitamin hiány a lakosság közel 7%-ánál észlelhető (melegebb éghajlatokon, napsütéses területeken élőknél a bőr elegendő mennyiségű D-vitamint termel, tehát esetükben ez az arány még kisebb), elsősorban nagyon sötét bőrűeknél és leginkább idősebb korban. Kizárólag az ilyen egyéneknél javasolható a D-vitamin kiegészítés, különösen akkor, ha nem is táplálkoznak megfelelően. Azt is megjegyzik, hogy 4000 IU/nap D-vitamin bevitel esetén már toxikus hatásokra is lehet számítani.    

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. Journal of the National Cancer Institute

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.