hirdetés

Diabeteses betegek szemészeti szűrése

Továbbra sem tisztázott, hogy a szemészeti tüneteket nem mutató diabeteses betegeket elegendő-e két évenként retinopáthiára szűrni, bár egy újabb cikk is ezt támasztja alá.

hirdetés

Egy most megjelent tanulmány szerint azoknál a cukorbetegeknél, akiknél az első szemészeti vizsgálatkor nem lehet, vagy csak nagyon enyhe retinopátiát lehet igazolni, valószínűtlen, hogy a következő 2 évben kezelést igénylő retinopátia alakulna ki, bár az optimális szűrési frekvencia kérdése egyelőre még nyitva maradt.

A Kaiser Permanente Southern California Eye Monitoring Center-ben végzett kiterjedt retrospektív analízis eredményeit dr. Bobeck S. Modjtahedi és munkatársai a JAMA Ophthalmology c. lap 2019. február 7-i online kiadásában közölték. A kohorsz vizsgálatban összesen 116.134 beteg (átlagos életkor 58 év, a betegek 47%-a (54.582 fő) volt a nő, 40%-uk (46.453 fő) volt latin ajkú) szűrési szemészeti fotója szerepelt. A kiinduláskor kiemelt 79.445 beteg közül 69.634 betegnek nem volt retinopátiája, 9811 betegnél pedig minimális retinopátia volt észlelhető. A betegek két év múlva történő ellenőrzésekor arra voltak kiváncsiak, hogy hány betegnek volt a megfigyelési időszak alatt retinopátia miatt szemészeti beavatkozásra szüksége. A megfigyelés két éve során a kiinduláskor egészséges szemű betegekből 11 szorult szemészeti beavatkozásra (12.660-ból 1, azaz 0,000079 beteg/év), a kezdeti minimális retinopátiás betegből szintén 11-nél volt szükség beavatkozásra (1784-ból 1, azaz 0,000561 beteg/év).Tehát összesen 22 beteget kellett diabeteses retinopátia miatt ellátni.

A diabetessel NEM összefüggő szemészeti betegségek miatt 44, kezdetben negatív betegnél volt szükség szemészeti beavatkozásra (3165-ból 1, azaz 0,000316 beteg/év), ilyen beavatkozás a kiinduláskor minimális retinopátiát mutató 5 betegnél történt (3924-ból 1, azaz 0,000255 beteg/év).

A leggyakoribb szemészeti beavatkozás diabeteses proliferatív retinopátiában a pánretinális fotokoaguláció, ill. nem diabetessel összefüggő betegségben a pars plana vitrektomia volt.

Az American Academy of Ophthalmology minimálisan évenként javasolja a diabeteses betegek szemészeti szűrését, amit súlyosabb retinopátiás tünetek esetén még sűrűbb ellenőrzésnek kell követnie. Az American Diabetes Association viszont úgy fogalmaz, hogy a kiinduláskor szemészetileg negatív diabeteses betegeknél „meggondolandó a két évenkénti szűrés lehetősége”, de bármilyen kisebb fokú retinopátia megjelenése esetén már évenkénti vizsgálatot tart szükségesnek. Dr. Modjtahedi és munkatársai azt írják, hogy „az első vizsgálatkor észlelt negatív szemészeti lelet, vagy a minimális retinopátia esetén a elegendő a beteg 2 évenkénti szemészeti követése, hiszen vizsgálatukban alig volt szükség retinopátia miatti beavatkozásra a kiindulási szemészeti szűrést követő 2 évben, tehát a vizsgálatok későbbre halasztása miatt nem ronlott a betegek állapota.

Dr. Peter van Wijngaarden (Centre for Eye Research Australia, East Melbourne) és munkatársa a tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményükben hangsúlyozták, hogy az ellenőrző vizsgálatok közötti időszak megnyújtása kockázatos, mert a beteg eltűnhet, illetve a csökkent kockázatot feltételezve nem törődik a problémával. A diabeteses retinopátiás szűrési programot mindenképp szükséges a nemzeti egészségügyi rendszerekbe illeszteni, az ad hoc szűrés (ami pl. Ausztráliában is van) nem elégséges, a két évenkénti szűrés pedig „szuboptimális”. Ugyanakkor Wijngaarden a tanulmányt figyelemre méltónak találta, mert bővítette azon bizonyítékok seregét, melyek arra utalnak, hogy a negatív, vagy minimális retinopátiát mutató diabetesben a szűrés 2 évre való halasztása biztonságos és megfelelő.

A szerkesztőségi közlemény figyelmeztetett, hogy a vizsgálat retrospektív volt, az egészségügyi rendszeren kívülieket nem tartalmazta, ráadásul a betegek 15%-a eltűnt a követés során. Sajnos, a két év után fennálló retinopátia mértékét sem írták le, és az sem határozták meg pontosan, mit takart a kiinduláskor „minimálisnak” ítélt retinopátia. Nem vettek figyelembe olyan fontos, a betegség lefolyását befolyásoló tényezőket sem, mint pl. a diabetes fennállásának időtartama, a HbA1c értéke a kiinduláskor, a vérnyomás, és a diabetest kísérő betegségek megléte, vagy hiánya.  

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Ophthalmology

3. JAMA Ophthalmology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.