hirdetés

Diabétesz és demencia

Stockholmban, az Európai Diabétesz Kongresszuson elhangzottak szerint a demenciában szenvedő 2-es típusú cukorbetegek aránya nagyobb, mint gondolnánk, ugyanis a hipoglikémia és a krónikus hiperglikémia is károsítja az agyat.

hirdetés

Prof. Dr. Lyse Bordier, a párizsi Bégin katonai kórház endokrinológia osztályának vezetője a nemrég befejeződött EUROLAB-tanulmány adatai alapján arról számolt be, hogy a hatékonyabb diabétesz-kezeléseknek és a várható élettartam növekedésének köszönhetően ma már sok cukorbeteg megéli azt a kort, melyben a demencia kialakulásának kockázata igen jelentős. A diabéteszes betegeknél a demencia gyakoribb előfordulását gyakran a súlyos hipoglikémia okozta agykárosodásokkal magyarázzák.

Az említett tanulmány kezdetén a résztvevők 3%-ánál mutatkoztak a demencia, 11%-ánál az enyhe kognitív zavar tünetei, ami százalékosan hasonló arány, mint ami az átlagnépességnél tapasztalható. Az öt éves nyomonkövetési időszak végeztével azonban a betegek több mint negyede kevesebb, mint 25 pontot ért el a mini mentális teszten (MMST). Ez azt bizonyítja, hogy a demencia előfordulásának gyakoriságát az idősebb cukorbetegeknél eddig egyértelműen alábecsülték.

Ahogy azonban egy DCCT-vizsgálat megállapította, kizárólag a súlyos hipoglikémia nem elegendő ok a demencia kialakulásának növekedéséhez. Az 1-es típusú diabéteszben szenvedő 1144 fiatal résztvevő 40%-a a vizsgálat 18 éve alatt legalább egyszer került olyan súlyos hipoglikémiás állapotba, amelyhez hipoglikémiás sokk, vagy görcsroham is társult. E betegeknek azonban a megfigyelési időszak végén a kognitív képességeik hasonlóan jók voltak, mint azoknak, akiknél nem jelentkeztek ilyen súlyos tünetek. A kapott eredmények alapján sem a hipoglikémia gyakoriságát, sem a súlyosságát nem tudták összefüggésbe hozni a kognitív képességek csökkenésével.

Egy jelenleg zajló vizsgálat szerint valóban károsíthatja az agyat az alacsonyabb vércukorszint, de a túlságosan magas is. A tanulmányban 232 diabéteszes, és 1835 nem cukorbeteg vett részt, akiknek átlagéletkora 76 év. Az átlagban 6,8 év folyamán 554 résztvevőnél állapítottak meg demenciát, akik közül 74 cukorbeteg és 450 nem az. A nem cukorbetegeknél tehát ritkábban alakult ki demencia.

Külön vizsgálva a két csoportot, azt figyelték meg, hogy a vércukorszint átlagostól való bármilyen irányú eltérése, az utolsó öt évben játszott fontos szerepet. Ha különösen magas, vagy alacsony volt a vércukorszint, a demencia kialakulásának kockázata magasabb, ami diagramban ábrázolva az összefüggéseket, egy J-görbében mutatkozott meg.

Az átlagos vércukorszint azoknál a cukorbetegeknél, akiknél nem csökkentek a kognitív képességek, 160 mg/dl (8,9 mmol/l). Ezzel szemben akiknél az átlagérték 190 mg/dl (10,5 mmol/l), a demencia kialakulásának valószínűsége 1,4-szer olyan magas.

A nem cukorbetegeknél a 100 mg/dl (5,5 mmol/l) bizonyult előnyösnek, azok viszont, akiknek az átlagos szintje 115 mg/dl (6,4 mmol/l), 1,18-szor magasabb kockázatnak vannak kitéve.

Bordier szerint a demencia fokozódásához vezető egyéb tényezők még kevésbé ismertek, és sokfélék lehetnek. Gyulladások, mikro- és makroangiopátia, genetikai változások, de az agy inzulinrezisztenciája is szerepet játszhat. Ez utóbbit támasztja alá az a holland tanulmány, mely adatai szerint az Alzheimer-kór előfordulása 3 éven belül 39%-kal megnőtt, amennyiben a betegnél inzulinrezisztencia (IR) alakult ki. Képalkotó vizsgálatokkal az IR-es betegeknél az agy tömegének csökkenése is megfigyelhető.

Fontos tehát a diabéteszes betegeknél a demenciára utaló jeleket idejében felismerni, és kezelésüket a képességeiknek, valamint szociális helyzetüknek megfelelően kialakítani, mondja Bordier. Ennek érdekében mind a háziorvosoknak, mind a diabetológusoknak ébernek kell lenniük, és figyelniük kell a csökkenő kognitív képességek jeleire. Ilyenek például az orvosi vizsgálatok idejének elfelejtése, a diabéteszes napló nem megfelelő vezetése, a személyes higiénia csökkenése, a gyakrabban előforduló hipoglikémia, a megmagyarázhatatlan anyagcsereváltozások, vagy a depresszív hangulatra emlékeztető tünetek.

Azon betegeknél, akiknél ezek a tünetek előfordulnak, egy egyszerű teszttel, a mini mentális állapot teszttel (MMST) megvizsgálhatóak. Ezzel gyorsan megállapítható, hogy a kognitív képességek gyengültek-e, és a beteg egy intenzívebb neurológiai vizsgálatra és geriátriai gondozásra szorul, javasolja Bordiers.

 

Forrás: Medscape Deutschland

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.