hirdetés

Digitális inhalátort engedélyezett az FDA

Az FDA 2018. december 24-én engedélyezte az eddigi első olyan digitális inhalátort (ProAir Digihaler), mely egy csatlakoztatott mobiltelefon segítségével rögzíti a használatot és a belégzés erősségét.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2018. december 24-én engedélyezte a ProAir Digihaler nevű készüléket (kérelmező: Teva Pharmaceuticals Industries), mely beépített szenzorával egy hozzácsatlakoztatott mobiltelefon és az okostelefonra telepített alkalmazás segítségével képes rögzíteni a használat tényét, valamint a belégzés erősségét. Az eszköz 117µg albuterol-szulfát inhalációs port tartalmaz, használatát 4 éves vagy idősebb betegeknél javasolják hörgőgörcs kezelésére és megelőzésére reverzibilis obstruktív légúti betegség fennállása esetén, valamint a terhelésre jelentkező hörgőgörcs megelőzésére.

 

 

A ProAir Digihaler és a hozzá tartozó alkalmazás (tracking application)

Az FDA a készülék engedélyét a Teva által benyújtott új gyógyszer-engedélyezési kérelem kiegészítéseként adta meg. A Teva közleménye szerint a ProAir Digihaler eszközbe épített digitális technológia olyan adatokkal szolgál a betegeknek a készülék használatával kapcsolatosan, ami plusz információkkal látja el őket kezelőorvosukkal folytatott megbeszéléseik során, legyen szó asztma vagy a COPD kezeléséről. Jelenleg 25 millió amerikai szenved asztmában, közülük igen sokan használnak inhalátorokat, ám az ellátás közelmúltban tapasztalt tagadhatatlan fejlődése ellenére is sokan helytelenül vagy túl gyakran használják a sürgősségi tüneti kezelésre szolgáló gyógyszereket (rescue medications).

A terhelésre jelentkező hörgőgörcs

A terhelés kiváltotta hörgőgörcs (exercise-induced bronchospasm, EIB) a légutak erőteljes terhelésre fellépő átmeneti szűkülete. A betegség az USA népességének mintegy 12–15%-át érinti. A krónikus asztmában szenvedő betegek tüneteihez az esetek 70–90%-ában a terhelés is hozzájárulhat. A szénanáthára hajlamos betegek között az EIB gyakorisága a 40%-ot is elérheti, ugyanakkor az EIB-ben szenvedő betegek 5–10%-ának nincs más légúti vagy allergiás betegsége. Olimpikonok körében végzett felmérések állnak rendelkezésünkre annak megítéléséhez, hogy milyen gyakori az EIB az élsportolók között. Az 1984-es Nyári Olimpiai Játékokon részt vevő amerikai olimpikonok körülbelül 11%-a szevedett EIB-ben, és ők összesen 41 érmet nyertek, ami szemléletesen mutatja, hogy az EIB gyakori ugyan, de jól kontrollálható. Az 1998-as Téli Olimpiai Játékokon részt vevő amerikai olimpikonok 17%-a nyilatkozott úgy, hogy terhelés kiváltotta tünetei miatt gyógyszert kell szednie. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az Egyesült Államok hadseregébe besorozott fiatalok között körülbelül 7% volt az EIB előfordulási gyakorisága, de ez az alapkiképzés során nem befolyásolta a fizikai teljesítményt.

Forgalmazás, elérhetőség

A Teva közleménye szerint a ProAir Digihaler idén már néhány ún. „korai tapasztalatgyűjtő” (early experience) programban is részt vehet. Ezeket a programokat az egészségügyi ellátórendszerekkel kötött partnerségi megállapodások keretében indítják majd földrajzilag behatárolt területeken, hogy tapasztalatokat szerezhessenek a készítmény valós körülmények között történő alkalmazásáról. A gyógyszercég az országos forgalmazást várhatóan csak 2020-ban kezdi majd meg. 

Mellékhatások, biztonságosság

A Teva közleménye szerint a ProAir Digihaler súlyos mellékhatásokat okozhat, például súlyosbíthatja a légzési nehézséget, köhögést és zihálást (paradox hörgőgörcs) válthat ki, szívproblémákat, elsősorban szapora szívverést és magas vérnyomást idézhet elő, allergiás reakciókat (viszketést, duzzanatokat, kiütéseket) válthat ki, valamint módosíthatja a laboratóriumi értékeket (vércukor, kálium). A készülék használata során tapasztalt leggyakoribb mellékhatások a következők voltak: hátfájás, mellkasi fájdalom, húgyúti fertőzések, idegesség, fejfájás, szédülés, torokfájás, orrfolyás.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Approves First Digital Inhaler With Tracking App

Teva Announces FDA Approval of First and Only Digital Inhaler with Built-In Sensors – ProAir® Digihaler™ (albuterol sulfate 117 mcg) Inhalation Powder

A terhelés kiváltotta hörgőgörcs felismerése

hirdetés
Cikk[234230] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.