hirdetés

Diurézis akut szívelégtelenségben

Egy nagy kohorsz vizsgálat megállapította, hogy akut szívelégtelenségben (AHF-ben) az azonnali iv. diurézis nem vezet jobb eredményre.

hirdetés

A JACC: Heart Failure című lapban megjelent közlemény szerint nincs különbség sem az azonnali, sem a későbbi halálozásban sem, ha az intravénás diurézist a sürgősségi osztályra való megérkezés utáni 60 percen belül, vagy csak a megérkezést követő 60 perc elteltével indítják be. Az eredményt Jin Joo Park (Seoul National University) és munkatársai egy Dél-Koreában, a Korea Acute Heart Failure (KorAHF) regiszter adataiból végzett kiterjedt prospektív, multicentrikus vizsgálatból nyerték.

Bár a kórházba érkezés után azonnal megkezdett diuretikus kezelés valóban azonnal csökkenti az akut szívelégtelenség tüneteit, de nem befolyásolja a halálozást, ezért nem kell felelőtlenül elkapkodni, inkább a kiváltóok azonosítására kell törekedni. Például a legtöbbször tapasztalható nehézlégzés hátterében - az akut szívelégtelenségen kívül - számos ok húzódhat, a pontos diagnózis felállításához korrekt fizikális-  és laborvizsgálatra van szükség. Ugyanakkor az AHF-et kísérhetik olyan tünetek is, melyek miatt diuretikus és értágító kezelést szükséges azonnal megindítani: ilyen például a NYHA IV fokozatú nehézlégzés és a radiológiailag igazolt pangásos tüdő, ekkor valóban nem szabad a diuretikus kezelés indításával késlekedni. A REALITY-AHF megfigyeléses vizsgálat 2017-ben közölt adatai szerint a sürgősségi osztályon való megjelenés utáni 1 órán belül megindított i.v. furosemid kezelés hatására a kórházon belüli halálozás csökkenése várható.

Az AHF egy korábbi ok kiváltotta,hemodinamikai problémákkal kísért, napok vagy hetek óta tartó szubakut folyamat végeredménye. Relatíve hosszú idő telhet el a folyamat kezdete és a kifejlődött AHF között, ezért, bár a tünetek diuretikus kezeléssel megfordíthatók, az azonnal megkezdett diurézisnek csak csekély szerepe lehet a kórházi és a későbbi halálozás csökkentésében.

Az értékelt 2761 AHF-es beteg 24%-ánál 60 percen belül, 76%-ánál 60 percen túl (átlag 128 perc) indították az intravénás kezelést. A betegek 5,1%- még a kórházban elhunyt, az elbocsájtottak 3,1%-a közül 1 hónapon, 18,6%-a egy éven belül halálozott el. A 60 percen belül, vagy a 60 percen túl kezelt betegek mortalitása között sem az egyváltozós, sem a többváltozós analízis nem igazolt jelentős különbséget, és a Get With The Guidelines Heart Failure (GWTG-HF) kockázati score alapján sem különböztek az életben maradás esélyei.

A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi kommentárban Dr. Felker és Dr. Januzzi osztja a cikk szerzőinek véleményét, és hozzáteszi, hogy „a dekompenzáció egy heterogén, és teljességében még meg nem értett folyamat, melyet a különböző betegekben különböző erősségű patobiológiai történések hoznak létre”. Az AHF sok betegben klinikai kihívást jelent, és nincs gold standard diagnosztikai próba sem. A túl korán elkezdett kezelés során kiderülhet, hogy nem is AHF-ről van szó, hanem pneumonia, vagy pulmonális embólia áll a háttérben. 

 

Forrás: 

1. JACC: Heart Failure

2. JACC: Heart Failure

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.