hirdetés

Doxorubicin–cyclophosphamid-kezelés előtt vagy után alkalmazott, dózissűrített docetaxel-kezelés véletlen besorolásos, II. fázisú vizsgálata hónaljinyirokcsomópozitív emlőrák adjuváns kemoterápi

  Célkitűzés
  A legtöbb adjuváns kemoterápiás sémában később taxánnal is kiegészített vagy azzal egyidejűleg adagolt anthracyclin alapú kombinációs kezelést alkalmaznak. Feltételezésünk szerint taxánkezeléssel bevezetett anthracyclin-kombináció mellett kevésbé van szükség a dózis csökkentésére és késleltetésére, mint fordított szekvencia esetén. Hipotézisünk tesztelésére randomizált, II. fázisú, multicentrikus, adjuváns kemoterápiás vizsgálatot végeztünk.

  Betegek és módszerek
  Ötvenhat, nem áttétes, hónaljinyirokcsomó-pozitív emlőrákos beteget soroltunk be véletlenszerűen az A csoportba (75 mg/m2 docetaxel [DOC] intravénásan [iv.] 14 naponta négy cikluson át, majd 60 mg/m2 doxorubicin és 600 mg/m2 cyclophosphamid [AC] iv. 14 naponta négy cikluson át) vagy a B csoportba (AC, majd DOC) ugyanolyan dózisban és séma szerint. A betegek minden kezelési ciklusban, a kemoterápia után 1 nappal 6 mg pegfilgrastimot kaptak szubkután injekcióban. Az elsődleges célkitűzésünk az volt, hogy a DOC-t dóziscsökkentés vagy késleltetés nélkül adjuk az AC előtt vagy után, és kiszámítsuk a DOC és az AC relatív dózisintenzitását (RDI).

  Eredmények
  Többségében 0–2. fokú toxicitások jelentkeztek a szekvenciától függetlenül. A DOC RDIértéke az A csoportban (előbb DOC, azután AC) 0,96, a B csoportban (előbb AC, azután DOC) pedig 0,82, és a B csoportban gyakrabban vált szükségessé dóziscsökkentés (46% v 18%). Az AC RDI értéke az A csoportban 0,95-nak, míg a B csoportban 0,98-nak adódott.
 
  Következtetések
  Amennyiben a DOC-t az AC előtt adtuk, akkor ritkábban kellett csökkenteni a DOC dózisát, és az RDI nagyobb volt, mint fordított szekvencia esetén. Indokolt lenne nagyobb vizsgálatokban értékelni az anthracyclinek előtt alkalmazott DOC hatását.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Shannon Puhalla, Ewa Mrozek, Donn Young, Susan Ottman, Anne McVey, Kari Kendra, Nancy J. Merriman, Mark Knapp, Taral Patel, Mark E. Thompson, James F. Maher, Timothy D. Moore és Charles L. Shapiro
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.