hirdetés
hirdetés

Dupilumab terápiarezisztens asztmában

A dupilumab két vizsgálatban is javította a légzésfunkciókat és csökkentette a nehezen kontrollálható asztmában szenvedő betegek exacerbációit.

hirdetés

Új reményt adhat a súlyos, eddig kezelhetetlen asztmában szenvedők számára, hogy a dupilumab két fázis 3 vizsgálatban is hatékonynak bizonyult - jelentette ki Dr. Mario Castro (Washington University School of Medicine in St. Louis), a vizsgálatok egyik orvosa. A dupilumab az interleukin(IL)-4 receptor alfa alegysége ellen kifejlesztett monoklonális antitest, ami az IL-4 és az IL-13 jelátviteleket gátolja. Az amerikai FDA a közelmúltban ekcéma kezelésére törzskönyvezte.

A New England Journal of Medicine-ben megjelent két fázis 3 vizsgálat egyikében az 1902 beteget 3 csoportra osztottak, melyek kéthetenként 200 mg vagy 300 mg dupilumab illetve placebo injekciót kaptak 52 héten keresztül. A tüdőkapacitás átlagos javulása a dupilumab esetén kb. 300 ml volt, „ami nem tűnik túl soknak, de ezeknél a betegeknél a kezelés indításakor igen gyenge volt a légzési funkció”: az 1 másodperces erőltetett kilégzési volumen (FEV1) a kiinduláskor mindössze kb. 1,7 liter, a légzésfunkció kb. 51%-os volt. A dupilumab csoportban az FEV1 már 12 héttel a kezelés megkezdése után magasabb volt a placebo csoportban mérhetőnél (0,32 l javulás vs 0,14 l javulás, P<0,001). A 0,30 literes javulás szignifikáns, a betegek jobban érezték magukat.

A másik fázis 3 vizsgálatban 210 asztmás beteget randomizáltak kéthetenkénti 300 mg dupilumabra vagy placebóra 24 héten keresztül. A betegek a vizsgálat alatt tovább szedték az orális glukokortikoidokat. Bár asztmájuk állapota nem változott a 24 hét alatt, viszont a dupilumab csoportban jóval többször lehetett a glukokortikoidok dózisát csökkenteni (70,1% vs 41,9%, P<0,001).

Mindkét vizsgálat során a dupilumabot szedők csoportjában jelentősen csökkent az asztmás exacerbációk száma, legnagyobb haszon a magas eosinophil számmal rendelkező betegeknél volt észlelhető. A szteroid csökkentésének lehetősége is izgalmas (hiszen a szteroidoknak kellemetlen mellékhatásai vannak: súlygyarapodás, folyadékretenció, magasvérnyomás, diabetes, katarakta). A dupilumab egyes esetekben már az első adag után javította a légzésfunkciót.

Az egyéb biologikumokkal végzett kezelések elsősorban az allergiás alapon kialakuló asztma esetén jönnek szóba, de a szerzők remélik, hogy a dupilumab a nem allergiás eredetű asztma esetén is hatásosnak bizonyul. A dupilumab előnye, hogy az injekció otthon is beadható. Dr. Jeffery Drazen és Dr. David Harrington (Dana-Farber Cancer Inctitute in Boston) szerkesztőségi közleményükben úgy fogalmaztak, hogy „ezek az adatok valószínűleg hozzájárulnak a dupilumab asztmában való törzskönyvezéséhez”. Amennyiben ez megtörténik, a dupilumab csatlakozhat a többi, asztma ellen használható biologikumhoz (mepolizumab, reslizumab, benralizumab), de még feltétlenül szükséges a már meglévő biológiai terápiákkal történő (fej-fej melletti) összehasonlító vizsgálatok elvégzése. Sajnos, ezeknek a gyógyszereknek az éves terápiás költsége jelenleg 30.000 és 40.000 USD körül mozog, tehát jelentősen meghaladja az amerikai éves minimum munkabér összegét (hogy a magyar éves bérminimum összegéről már ne is beszéljünk) ezért is tudnunk kell, hogy van-e klinikai különbség az egyes kezelések között.

 

Forrás:

1. The New England Journal of Medicine

2. The New England Journal of Medicine

3. The New England Journal of Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.