hirdetés

Ebola update 2. A nemzetközi terjedés esélye

A nyugat-afrikai Ebola járvány helyszíneinek közelében lévő nemzetközi repülőtereken zajló utasforgalom miatt várhatóan Európában is megjelenik a betegség.

hirdetés

Az Egyesült Nemzetek egészségügyi szolgálata (WHO, Genf) közleménye szerint a nyugat-afrikai Ebola járvány 20 000 emberre terjedhet ki, és ennek megfékezése kb. félmilliárd dollárba fog kerülni (Nebehay, Cocks). A WHO közzétette stratégiai tervét, a GlaxoSmithKline gyógyszercég azonnal megindít egy klinikai vizsgálatot az Ebola-elleni vakcinájával, amelyből sikeres humán alkalmazás esetén 10 000 adagot sürgősséggel rendelkezésre fog bocsájtani.

A 2014-es nyugat-afrikai Ebola-járvány minden eddiginél több embert betegített meg, és minden eddiginél nagyobb területre terjedt ki, ezért a WHO Emergency Committee már augusztus 6.-7.-én felhívta a figyelmet arra, hogy egy „különleges eseményről” van szó, és a nemzetközi repülőtérforgalom miatt más államok is veszélyben vannak. Bár a fertőzés behurcolása az azonnali izolációra képes, megfelelő egészségügyi rendszerrel rendelkező – ma még nem érintett - országokban nem generálna nagy járványt, de a behurcolás kockázatait (valószínűség, idővonal, esetek száma) analizálni kell. 

A PLOS Currents-ben 2014. szeptember 2.-án megjelent közleményben részletezik ezeket a kérdéseket. Az Egyesült Államok, után Európában az Egyesült Királyság, majd csökkenő mértékben Franciaország és Belgium kockázata magasabb a mérsékeltnek tartott (5% alatti) kockázatnál, hiszen ezekbe az országokba érkezik a legtöbb (hetente több ezer) légiutas az érintett országokból. Dr. Alessandro Vespignani (Laboratory for Modeling of Biological and Socio-Technical Systems, Northeastern University, Boston, Massachusetts) vizsgálataik alapján úgy nyilatkozott, hogy „Az USA-ban képesek vagyunk megfékezni a fertőzés terjedését, mert egészségügyi rendszereink jól felszereltek, és kezelni képesek a fertőzés behozatalakor kialakult helyzetet, így várhatóan nem lesz sok megbetegedés”.

Az EVD lehetséges terjedésének vizsgálatát a Dr. Vespignani vezetése alatt álló intézetben Dr. Marceli F.C. Gomes irányította. A Global Epidemic and Mobility Model (GLEaM) alapján osztották fel a világ lakosságát közlekedési csomópontok szerint, az adatokat a Socioeconomic Data and Application Center (SEDAC, New York) adataihoz integrálták, és a nemzetközi légiközlekedési adatokkal együtt analizálták. Az Ebolával szerzett régebbi tapasztalatokat használták fel a lappangási idő (átlag 7 nap), a fertőzéstől a hospitalizációig eltelt idő (5 nap), a kezdettől a halálig eltelt átlagos idő (9,6 nap), a hospitalizált esetek aránya (80%), a halálozási arány (55%), számításához (Legrand). A 2014. augusztus végi becslés szerint a valószínű és az igazolt Ebola esetek száma Sierra Leonéban, Guineában, Libériában és Nigériában összesen 3069, a betegségben meghaltak száma 1552, de egy esetet már Szenegálból is jelentettek.

Az USA-ban és Európában gondosan szűrni kell azokat az embereket, akik valamilyen közelségbe kerültek az Ebolával, ami nem jelenthet problémát. „Ugyanakkor az ezekből az Ebolával érintett országokból érkezőknél fennáll a kockázat, bár csak enyhe” – vélte Dr. Vespignani. A kutatók szerint 5%-ról 20-25%-ra nőtt annak az esélye, hogy az Egyesült Államokba 2014. szeptember 1. és 22. között egyetlen egy EVD eset kerüljön behurcolásra. A fertőzéseknél éppen az a legnagyobb probléma, hogy a megindulás után a környezet megfertőződésének valószínűsége exponenciálisan növekszik.”A háború egyelőre Afrikában zajlik, ott kell megfékezni és eloltani a tűzfészket”.  

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Reuters Health Information

3. PLOS Currents Outbreaks

4. Epidemiology Infection  

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.